Kripto
StoryEditor

SEC optužuje Justina Suna i slavne osobe za kršenje zakona o vrijednosnim papirima

23. Ožujak 2023.

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) objavila je u srijedu da su osnivač trona Justin Sun i njegove tvrtke prekršili zakone o vrijednosnim papirima, optužujući ga za manipuliranje tržištem, prevaru i ‘airdropiranje‘ neregistriranih vrijednosnih papira ulagačima.

Osim samog Suna, financijsko nadzorno tijelo reklo je da tuži zakladu Tron, BitTorrent i Rainberry, tri tvrtke u vlasništvu Suna. U tužbi se tvrdi da su kriptovalute tron (TRX) i bittorrent (BTT) neregistrirani vrijednosni papiri i da je Sun njima manipulirao na sekundarnom tržištu, kao i njegove tvrtke.

– Sun je prekršio odredbe o anti-prijevari i tržišnoj manipulaciji saveznih zakona o vrijednosnim papirima organizirajući shemu umjetnog napuhavanja očitog volumena trgovanja TRX-om na sekundarnom tržištu – ustvrdio je SEC u priopćenju za medije.

Navodna manipulacija tržištem dogodila se između travnja 2018. i veljače 2019., kada je Sun uputio svoje zaposlenike da provedu najmanje 600.000 TRX vrijednog wash tradinga između dvije mjenjačnice koje je posjedovao, tužba tvrdi. Agencija tvrdi da je Sun profitirao nezakonitim dobicima u ukupnom iznosu od 31 milijun dolara od prodaje tokena.

TRX je paon nakon objave SEC-a, spustivši se za 11 posto u nešto više od 30 minuta na 0,059 dolara s 0,067 dolara, prema CoinGecku, koji je token naveo kao 17. najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji.

Istodobno, SEC je priopćio kako pokreće tužbu protiv poznatih osoba jer nisu objavili da su plaćeni za promociju tronix i bittorrent tokena. Među celebrityima bili su influencer Jake Paul, glumica Lindsay Lohan i pornografska glumica Michelle ‘Kendra Lust‘ Mason.

Optuženi su i glazbenici DeAndre ‘Soulja Boy‘ Way, Miles ‘Lil Yachty‘ McCollum, Aliaune ‘Akon‘ Thiam, Shaffer ‘Ne-Yo‘ Smith i Austin Mahone. Osim Soulja Boya i Austina Mahonea, SEC je rekao da su slavne osobe pristale platiti više od 400.000 dolara za podmirenje svojih troškova, bez priznanja ili poričući ih.

Slična akcija poduzeta je protiv influencerice i zvijezde realitya Kim Kardashian i boksača Floyda Mayweathera u listopadu prošle godine zbog njihove promocije ethereummaxa. Kardashian je pristala platiti 1,26 milijuna dolara kazne za podmirenje optužbi.

Istog dana, predsjednik SEC-a Gary Gensler objavio je video na Twitteru upozoravajući slavne osobe da se ne upuštaju u promicanje digitalne imovine bez odgovarajućih objava, objašnjavajući zašto je to štetno za investitore.

Direktor odjela za provedbu zakona SEC-a Gurbir Grewal potvrdio je u srijedu stajalište svoje agencije, tvrdeći da je Sun izričito rekao slavnim osobama da ne spominju da ih plaća.

– Sun je platio slavnim osobama s milijunima sljedbenika na društvenim mrežama da istaknu neregistrirane ponude, dok je posebno usmjeravao da ne otkrivaju svoju naknadu. To je upravo ponašanje zašto su savezni zakoni o vrijednosnim papirima osmišljeni kako bi se investitori zaštitili – rekao je Grewal.

16. travanj 2024 05:51