Arhiva

Sanader održao govor dug sat i pol

Avatar

Glas HDZ-u najbolja je investicija za budućnost Hrvatske, istaknuo je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na 11. općem izvještajnom saboru HDZ-a, s kojega je članstvo stranke pozvao na mobilizaciju pred parlamentarne izbore, a građane da ne vjeruju SDP-u i HNS-u, “njihovim lažima, klevetama i ispraznosti njihovih izbornih poruka”.

U jednoipolsatnom obraćanju pred više od 6000 stranačkih izaslanika u ‘Ciboni’, Sanader je birače pozvao da odaberu politiku sadržaja i cilja, nasuprot politici gole vlasti i fotelja, optuživši političke oponente da razmišljaju samo o tome tko će biti koji ministar. Kao najveće HDZ-ove uspjehe u ovom mandatu Sanader je naveo jačanje položaja Hrvatske u svijetu, povećanje državnog proračuna za 30 milijardi kuna, uz istodobno smanjenje deficita sa 6,3 na 2,6 posto, povrat duga umirovljenicima, otvaranje više od 200 poduzetničkih zona, 85. 000 novih radnih mjesta, pad anketne nezaposlenosti na 10 posto, te rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine od sedam posto. "Mi smo već ostvarili ono što naši oponenti sanjaju u budućnosti", kazao je Sanader, koji je za novi mandat svoje stranke na vlasti najavio politiku "Tri puta sedam" – godišnji rast BDP-a od najmanje sedam posto, smanjenje anketne stope nazaposlenosti na sedam posto, te sedam razvojnih projekata.

Ti se projekti odnose na provedbu nužnih reformi (pravosuđe, državna uprava, privatizacija itd.), daljnji razvoj prometne infrastrukture, plinofikaciju, vodoopskrbu i odvodnju, energetsku stabilnost, čist okoliš i društvo znanja. Sanader je najavio i jačanje stabilnosti poreznog sustava bez novih poreza, umirovljenicima zakonsku mogućnost da rade i pritom zadrže mirovine, a mladima da u prvoj godini zaposlenja neće plaćati zdravstveno osiguranje, uz zadržavanje pune zdravstvene zaštite. U cilju stvaranja bolje perspektive za mlade i njihovog uključivanja u društvene tokove, Sanader je najavio uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja, a HDZ, kazao je, ozbiljno razmišlja na 16 godina spustiti dobnu granicu za aktivno pravo glasa. Najavio je da će HDZ cjelovit izborni program, posebno onaj gospodarski, predstaviti najesen.

U najveće grijehe bivšoj je vlasti ubrojao smanjivanje rodiljnih naknada i prava hrvatskih branitelja, ističući da je Vlada pod njegovim vodstvom vratila dostojanstvo majkama i braniteljima. Kazao je i kako je njegova vlada ispravila grijeh bivše vlade, koja nije isplaćivala naknade po kolektivnim ugovorima, te upitao "je li to bila njihova briga za radnike". Najavio je da će se u rebalansu proračuna osigurati novac za povećanje naknada za nezaposlene, sa sadašnjih 1000 na 1200 kuna. Naglasio je da će HDZ državno zemljište i dalje štititi od rasprodaje, da će zaustaviti "švrljanje špekulanata po obali", evidentirati svu državnu imovinu, te osnovati dva investicijska fonda, za zemljište i nekretnine.

Upravljanje tim fondovima dodijelit će se na međunarodnim natječajima, a dionice će se izlistavati na svim svjetskim burzama, najavio je Sanader, ističući da će u te fondove moći ulagati i zavodi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.
Podsjetivši još jednom na akciju Maestro Državnog odvjetništva i USKOK-a, Sanader je svima koji se služe nečasnim radnjama poručio da nakon te akcije "lopovi, lupeži i kriminalci, svi oni koji primaju mito u Hrvatskoj više neće mirno spavati". SDP je prozvao da svojim izbornim programom zagovara državni intervencionizam, ocijenivši da SDP nudi elemente socijalističke planske ekonomije.

"To je bilo u Sovjetskom savezu, Poljskoj i Čehoslovačkoj, ali mi u Hrvatskoj poštujemo tržište, i ono će odlučiti što će gdje biti", poručio je Sanader SDP-ovcima. Usprotivio se i SDP-ovim prijedlozima uvođenja poreza na kapitalnu dobit i poreza na imovinu, legalizacije lakih droga i ukidanja prava glasa dijaspori i Hrvatima iz BiH, ponovivši da svi hrvatski državljani imaju jednaka prava pred Ustavom. Najavio je odlučan rat protiv trgovine drogom, pedofilije i organiziranog kriminala, najavivši da će predsjedniku države Stjepanu Mesiću predložiti da počiniteljima takvih kaznenih djela ne dodjeljuje pomilovanja. HDZ je nazvao najvećom, najuspješnijom, najjačom i pobjedničkom strankom, podsjetivši na utemeljitelja stranke Franju Tuđmana, koji je 1990. "imao viziju, hrabrost i snagu pozvati hrvatski narod da ostvari želju koju smo svi nosili u srcu – da hrvatska zastava zavijori pred UN-ovim sjedištem u New Yorku". Mladima je poručio da je Hrvatska umorna od podjela na ustaše i partizane.

 "Pustimo ’41., imamo mi ’91. i ’95. i to je naša snaga", rekao je Sanader, naglašavajući da Hrvatska nije stvorena na ustaštvu, nego na antifašizmu, kojemu je pripadao i pokojni predsjednik Tuđman". Zahvalio se svim svojim suradnicima u Vladi i Saboru, a oporbene udare na ministra Božidara Kalmetu protumačio je kao odgovor na činjenicu da je Kalmeta ostvario najbolji izborni rezultat u Hrvatskoj, te poručio da će Kalmeta i na predstojećim izborima predvoditi HDZ u devetoj izbornoj jedinici. Sabor HDZ-a završio je izvođenjem stranačke himne "Bože, čuvaj Hrvatsku", tijekom kojega su se na pozornici okupili stranački čelnici i pjesmu otpjevali zajedno s popularnim hrvatskim pjevačima i sportašima.(Hina)

Komentari

Komentirajte