Aktualno
StoryEditor

Zagrebgradnja: Tko vodi grupu tešku 330 milijuna kuna nakon smrti vlasnika Branka Vojnovića

25. Siječanj 2019.

Ovih se dana u Sudskom registru raspliće vlasnički i upravljački epilog nakon smrti vlasnika i predsjednika uprave ZAGREBGRADNJE. Branko Vojnović preminuo je u kolovozu 2018. nakon kratke i teške bolesti. Njegovo vlasništvo  naslijedili su kao ovlaštenici članovi obitelji, sinovi Matija Vojnović i Ivan Vojnović, te supruga Valentina Vojnović. Riječ je o tvrtkama iz grupacije ZAGREBGRADNJA koja je, konsolidirano, u 2017. ostvarila 330 milijuna kuna prihoda, 2,2 milijuna kuna dobiti i zapošljavala je oko 140 radnika. Najveća je tvrtka ZAGREBGRADNJA d.o.o., koju sad vode kao članovi uprave Matija Vojnović, i dvojica Ivana Vojnovića, sin i brat pokojnog Branka. Brat Ivan Vojnović vlasnik je i direktor GEOPROJEKTA d.o.o., sin Ivan Vojnović direktor je SAVICE ZAGREB d.o.o., a Matija Vojnović direktor je VALORA d.o.o. iz Buića (Poreč). Od manjih tvrtki iz grupacije, PRIGORJE DOM d.o.o. iz Paruževine (Zagreb) pripao je supruzi Valentini Vojnović.

Od aktualnih projekata ZAGREBGRADNJE  najveći je rekonstrukcija i dogradnja Opće bolnice Pula. Tvrtka je gradila najzahtjevnije objekte poput hotela Lone u Rovinju, ali najviše medijske pozornosti dobila je kao graditelj stambenog naselja Vrbani III (investitor GEOPROJEKT) oko kojeg se godinama vukla velika afera s vodovodnim cijevima, kojima je tekla voda kontaminirana s visokim koncentracijama mineralnih ulja i drugih opasnih spojeva. Zato se ta voda nije smjela koristiti ni za piće, ni za kuhanje ni za tuširanje. Sudska trakavica nakon osam godina završila je presudom prema kojoj su ZAGREBGRADNJA, GEOPROJEKT I CAPITAL ING (projektant i nadzornik) stanarima trebali platiti odštetu od 48 milijuna kuna.

U medijima i istragama oko gradonačelnika Milana Bandića često su se spominjale tvrtke obitelji Vojnović, zbog u najmanju ruku čudnih zamjena zemljišta na štetu Grada. ZAGREBGRADNJU su mediji prozvali ‘omiljenim Bandićevim građevinarom‘ jer je u istragama otkriveno da u nekim zgradama koje su gradili stanove ima i zagrebački gradonačelnik.

Inače, u Sudskom registru pok. Branko Vojnović još se vodi kao direktor ZAGREBGRADNJE VRBANI III d.o.o. i član uprave GEOPROJEKTA.

23. travanj 2024 14:05