Arhiva

IDS protiv privatizacije Uljanika

Avatar

Privatizaciji Uljanika treba reći ne! Na privatizaciju bi pristao i zagovarao samo pod jednim uvjetom, kada bi premijer Sanader, potpredsjednik Vlade Polančec i svi koji zagovaraju tu privatizaciju odgovarali svojom imovinom da će ta privatizacija uspjeti, uroditi plodom, da neće biti štetna po Pulu, Istru, hrvatsku brodogradnju i zaposlenike u tom škveru,rekao je potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru

Kajin pita zašto država ne privatizira "loša i neperspektivna" brodogradilišta poput Brodosplita, a ne Uljanik, koji je saniran i restrukturiran? Rekao je da je Hrvatska u 2006. i 2007. za sanaciju brodogradilišta izdvojila 4,2 milijarde kuna, od kojih Uljanik nije dobio "ni lipe". Istaknuo je da ni jedno svjetsko brodogradilište ne može poslovati bez subvencija države; problem brodogradnje su neuspjele sanacije i restrukturiranja, a ne subvencije.Kajin je naglasio potrebu da se Hrvatska u EU-u izbori za novi rok za restrukturiranje brodogradnje. Prije toga treba raščistiti kriminal u brodogradilištima, počevši od Brodosplita koji nakon afere prije dvije godine, kaže, nije zaključio ni jedan ugovor o narudžbi broda, "a ministar Vukelić ne dolazi ni na istražna ročišta".

"Ne tjera EU Hrvatsku na privatizaciju, već sanaciju. Znam da nam EU pomaže da nam državu ne potkradaju naši, ali između ponude za restrukturiranje brodogradnje i diktata EU-a valja birati fer ponudu za restrukturiranje", poručio je. Kajin je upozorio da su hrvatska brodogradilišta lani po brodu gubila između 20 i 25 milijuna dolara, a godinu ranije imala su gubitak od šest milijardi kuna. "Hrvatska brodogradnja je kao dijete s teškoćama u razvoju. Majka i otac ne smiju ga se riješiti. Valja mu pomoći, a ako to nisu spremni, treba vlast mijenjati", rekao je. (HRT)

Komentari

Komentirajte