Aktualno
StoryEditor

Najjeftinije letove ovih dana najčešće nude – kineski avioprijevoznici

19. Kolovoz 2018.

Kineski avioprijevoznici u posljednje vrijeme nude avionske karte po iznimno povoljnim cijenama, što svi zadovoljni putnici mogu zahvaliti kineskoj vladi koja ih subvencionira.

Zahvaljujući tim subvencijama kineski prijevoznici, među kojima su oni glavni Air China, China Eastern i China Southern, agresivno zauzimaju tržišne udjele diljem svijeta. Dio subvencija odnosi se na uvođenje međunarodnih letova iz kineskih većih gradova s ciljem poticanja lokalnog turizma i gospodarstva, prenosi BBC.

>>>Singapur-Kuala Lumpur najfrekventnija zrakoplovna linija na svijetu

Prema podacima koje je sastavila grupa za analizu podataka civilnog zrakoplovstva, 2016. godine regionalne kineske vlasti izvan Pekinga, Šangaja i Guangzhoa za subvencije su izdvojile najmanje 1,3 milijarde dolara, što je uglavnom potrošeno za međunarodne letove.

Zahvaljujući financijskoj potpori kineske vlade, koja je većinski vlasnik triju najvećih aviokompanija, kineski avioprijevoznici su utrošili sredstva u kupnju aviopista diljem svijeta što obično košta desetke milijuna dolara, a zrakoplovne kompanije ih kupuju od drugih prijevoznika.

>>>Štrajk Ryanairovih pilota izazvao kaos na vrhuncu sezone ljetnih odmora u Europi

No i druge zemlje imaju dobrobit od kineskih subvencija. Osim što je Kina najmnogoljudnija zemlja na svijetu, sve veći broj njezinih stanovnika si može priuštiti odmor u inozemstvu, a zemlje Zapada su umanjile vizna ograničenja kineskim putnicima.

Najpopularnija inozemna destinacija kineskim turistima, prema podacima US Travel Association, je SAD koji u ovoj državi u prosjeku potroše gotovo sedam tisuća dolara tijekom putovanja.

>>>Zrakoplovne kompanije u brzi za profite žale se EK zbog štrajkova u Francuskoj

Rast broja kineskih turista toliko je velik da bi, prema prognozama, Kina do 2022. godine mogla prestići SAD i tako postati najveće svjetsko emitivno tržište zračnog prometa, govore podaci Međunarodne udruge za zračni prijevoz.

18. travanj 2024 04:58