Arhiva

1000 NAJVEĆIH: Godina velikih promjena u TOP 10 kompanija

Avatar

Osim ‘ekonomije obujma’ u 1000 najvećih izdvojili smo i najuspješnije. Finini stručnjaci analizirali su cijelo gospodarstvo i rangirali 50 najboljih tvrtki prema osam kriterija. Usporedba rezultata poslovanja jedan je od ključnih pokazatelja uspješnosti.

Istina, na kraju godine ostvaren je veći ukupni prihod, dobit je u prvi mah zadovoljila dioničare, ali tek nakon usporedbe s ostalim tvrtkama iz sektora može se reći je li poslovanje doista bilo uspješno ili su konkurenti odmakli.
Stoga je publikacija 1000 najvećih, koju Lider u suradnji s Finom objavljuje u sljedećem broju (26. 6.), jedna od najiščekivanijih poslovnih edicija. O tome svjedoči i niz poziva u redakciju s jednim jedinim pitanjem: ‘Kad ćete objaviti rezultate poslovanja za 2007.?’   

 Brojke

24 milijarde
ukupnih prihoda ostvarila je lani Ina, najveća hrvatska kompanija
11.600 zaposlenih
ima najveći poslodavac u Hrvatskoj – Zagrebački holding
6 milijuna puta
povećala je prihode tvrtka Synerga nekretnine d.o.o., koja je godinu prije imala prihod od – 31 kunu

Dakle, malo strpljenja do četvrtka kad ćemo objaviti podatke, koji bilježe i neočekivane promjene u vrhu. Ina je ostala najveća kompanija, ali ove su godine, za razliku od prijašnjih, zabilježeni znatni pomaci među deset najvećih. Ove godine ponešto smo promijenili metodologiju i udvostručili uzorak. Tako je posljednja kompanija, na tisućitome mjestu, lani imala prihod od gotovo 93 milijuna kuna, stoga je itekako relevantna na hrvatskom tržištu. Godinu prije završili smo s petstotom kompanijom, koja je imala prihod od 151,7 milijuna kuna.

Podaci koje objavljujemo u ediciji na više od 170 stranica otkrit će ključne trendove u prošloj godini, koju je 1000 najvećih kompanija završilo s porastom prihoda od 15,6 posto i dobiti od 19,6 posto. Posebnu pozornost u 1000 najvećih posvetili smo i konkurentskoj utakmici, i posebno smo rangirali sve analizirane kompanije prema sektorima. U tom kontekstu izdvojili smo trgovinu, koja ima golemi udjel među 1000 najvećih, čak četvrtinu prihoda. Također posebno analiziramo financijsku industriju: banke, osiguranja i, posebno, leasinge. Upravo su leasing kompanije lani najviše rasle, a u ediciji ćemo analizirati u kojoj je mjeri taj bum posljedica novog tržišta, a koliko je zaobilaženja HNB-ovih kreditnih ograničenja, zbog čega su kredite zamijenili leasinzi.

Osim ‘ekonomije obujma’ u 1000 najvećih izdvojili smo i najuspješnije poslovne subjekte. Finini stručnjaci, naime, analizirali su kompletno hrvatsko gospodarstvo i rangirali 50 najboljih tvrtki prema osam kriterija: prema profitabilnosti kapitala, profitabilnosti ukupne imovine, neto profitnoj marži, ekonomičnosti poslovanja, produktivnosti po zaposlenom, efikasnosti intelektualnog kapitala te prema petogodišnjem rastu novostvorene vrijednosti i zaposlenosti. Rezultati su vrlo indikativni.

Malo slobodnije interpretirano, može se reći da su najefikasnije, najprofitabilnije, najekonomičnije – male tvrtke.
Donosimo i tekst ‘Kako prepoznati pouzdanog partnera’, odnosno kako analizom dostupnih podataka smanjiti najveće rizike poslovanja – dvojbenu naplatu potraživanja i ulazak u nesigurne poslovne odnose.
Liderova edicija 1000 najvećih ne završava život u redakciji samim objavljivanjem. S obzirom na to da je riječ o pravom rudniku korisnih poslovnih podataka, mi ćemo ih na svojim stranicama dodatno analizirati i u sljedećim brojevima. (L)

Komentari

Komentirajte