Arhiva

Budućnost hrvatskog zdravstva nije u uvozu liječnika

Avatar

Budućnost hrvatskog zdravstva je u hrvatskim liječnicima, a ne u uvozu liječnika iz inozemstva, izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović na godišnjoj Skupštini Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) održanoj danas u Šibeniku.

Najavio kako će se Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nizom mjera boriti protiv nedostatka liječnika u Hrvatskoj, a jedna od tih mjera je i oslobađanje studenta pripravničkog staža i polaganja pripravničkog ispita. Ministar Milinović ponovio je kako će do kraja ove godine biti predstavljena cjelovita reforma hrvatskog zdravstva. Istaknuo je kako je ona zapravo već počela podizanjem mjesečnih limita bolnicama u Hrvatskoj, čime je ukinut i dug kojeg su u iznosu od oko 100 milijuna kuna, bolnice stvarale svakog mjeseca.

"Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi podržava nastojanja Hrvatskog liječničkog sindikata da se poboljša status liječnika u Hrvatskoj, no uspjeh reforme zdravstva ne ovisi samo o Ministarstvu, već traži i potporu svih socijalnih partnera i odgovornost svih u zdravstvenom sustavu", rekao je ministar Milinović. Ocijenio je kako će se time promijeniti i percepcija javnosti kada je riječ o korupciji u zdravstvu.

Suradnju s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je zadovoljavajućom, no, kazao je, s riječi treba prijeći i na djela. "Mi svakako podržavamo ubacivanje u petu brzinu za ulazak u Europsku uniju, ali tražimo i petu brzinu za rješavanje problema i svih otvorenih pitanja koji muče hrvatske liječnike i hrvatsko zdravstvo", rekao je Babić. Dodao je kako HSL nije protiv zapošljavanja stranih liječnika u Hrvatskoj, ali po kriterijima koji vrijede u EU, a ne da oni budu nelojalna konkurencija hrvatskim liječnicima.

Hrvatski liječnički sindikat će tražiti i da se povećaju upisne kvote na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj, kazao je Babić, dodavši kako Medicinski fakultet u Beogradu upiše dvostruko više studenta negoli svi hrvatski medicinski fakulteti zajedno. Jedan od zaključaka Skupštine HLS je i da se nastavi pritisak na Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kako bi se potpisao Dodatak II. Kolektivnom ugovoru kojim se, uz ostalo, traži da uvjeti rada budu isti za sve s jednakom stručnom spremom, a koji je HLS Ministarstvu dostavio još prije dvije godine.

Sindikat će također tražiti da poslodavci za liječnike plaćaju osiguranje, odnosno da u slučajevima moguće pogreške u liječenju, liječnici mogu biti kazneno, ali ne i novčano sankcionirani. Najavljen je i nastavak "bitke sudskim putem" za prihvaćanje Strukovnog kolektivnog ugovora. (H)

Komentari

Komentirajte