Aktualno
StoryEditor

Kritpovalute u brakorazvodnim parnicama

18. Veljača 2018.

Odvjetnici su uputili upozorenje osobama u brakorazvodnim postupcima o tome da bi druga strana mogla koristiti kriptovalute kako bi sakrila svoju imovinu, javlja BBC. Objašnjavaju da bi anonimna priroda digitalnih valuta mogla biti primamljiv faktor svima onima koji su u fazi razvoda i žele sačuvati svoje bogatstvo.

Odvjetnica koja je sudjelovala u takvim razvodima navodi da očekuje niz sličnih slučajeva gdje će jedan od supružnika sakriti imovinu ulaganjem u kriptovalute, te će onda novcu biti gotovo nemoguće ući u trag.

>>>Prva žrtva kriptovaluta: Muškarac opljačkan zbog bitcoina

Sudovi inače imaju opsežne ovlasti u traženju skrivene imovine, uključujući angažman sudskog vještaka koji će analizirati digitalne podatke kada dođe do sumnje da netko skriva imovinu.

Druga odvjetnica objašnjava da dokazivanje da jedan od supružnika ima znatnu količinu kriptovaluta i dodavanje toga u bračnu imovinu može biti velik problem.

>>>Inženjeri ruskog nuklearnog centra uhićeni zbog rudarenja bitcoinom

Činjenica da ne postoji centralizirani sustav ili mogućnost zamrzavanja takve imovine može prouzročiti poteškoće. Dokazivanje postojanja takve imovine teže je nego kod slučajeva kada jedan od supružnika sakrije umjetnine ili antikvitete.

Problem je i nedostatak smjernica od strane sudova kako ova pitanja treba rješavati, uglavnom zbog toga što su ulaganja u kriptovalute još uvijek relativno nova pojava.

Isto tako ne postoje specifične smjernice od Ministarstva pravosuđa, no iz Obiteljskog vijeća pravde ističu da obje strane moraju biti iskrene po pitanju svoje imovine i prihoda.

>>>Rudari kriptovalutama na Islandu potroše više energije nego sva tamošnja kućanstva

Odvjetnici i njihovi savjetnici, kao i mnogi njihovi klijenti, nemaju mnogo iskustva u vrednovanju kriptovaluta. U jednom od slučajeva izvorno ulaganje iz studenog 2016. iznosilo je 80 tisuća funti, vrijednost u prosincu 2017. iznosila je 1 milijun, a sadašnja vrijednost je 600 tisuća funti.

Proces razvoda u prosjeku traje osam mjeseci, stoga su potrebne brojne procjene kako bi sud pribavio točne informacije.

 

14. travanj 2024 09:49