Aktualno
StoryEditor

Europski ulagači oprezni uoči sjednica središnjih banaka

12. Prosinac 2017.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje suzdržano jer nakon nekoliko dana rasta cijena dionica ulagači ne žele znatnije riskirati uoči sjednica središnjih banaka.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu manjem od 0,05 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, na 7.453 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,30 posto, na 13.084 boda, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.365 bodova.

Jutros su ulagači na europskim burzama oprezni jer se bliži odluka Feda o kamatnim stopama.

U utorak, naime, počinje redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a s obzirom na solidan rast gospodarstva i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Ovoga tjedna zasjedat će i čelnici Europske središnje banke (ECB). Premda se ne očekuju nikakve najave u vezi monetarne politike, ulagači ne žele riskirati.

Podršku tržištima pruža, pak, jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, što se ponajviše zahvaljuje nastavku rasta tehnološkog sektora četvrti dan zaredom.

Podršku tržištima pruža i oporavak cijena nafte nakon prošlotjednog pada. Nakon što je jučer skočila više od 1,3 dolara, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla daljnjih 70-ak centi, na 65,40 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio daljnjih 35 centi, na 58,35 dolara.

I dok to podržava energetski sektor, pod pritiskom je jutros na europskim burzama bankarski sektor.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon tri dana rasta. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 posto, na 22.866 bodova.

25. travanj 2024 13:45