Hrvatska
StoryEditor

Josipović i Kitarović izjednačeni idu u drugi krug predsjedničkih izbora

28. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Prema privremenim neslužbenim rezultatima DIP-a objavljenim tijekom jutra u prvom krugu predsjedničkih izbora Ivo Josipović osvojio je 38,46 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 37,22, Ivan Vilibor Sinčić 16,42, a Milan Kujundžić tek 6,30 posto.

U drugom krugu građani će tako budućeg hrvatskog predsjednika birati između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović komentirao je postignuti rezultat riječima kako je pobijedio u prvom krugu, a to će, smatra, ponoviti i u drugom krugu.

- U HDZ-u smo čuli kako se iz poraza nešto pretvara u pobjedu, ali pobijedili smo mi. Moj program nudi Hrvatsku drukčiju od ove danas, s više demokratskih prava, te koja gradi modernu ekonomiju 21. stoljeća u kojoj neće biti nezaposlenih. Nema mjesta onima koji su okrali ovu državu i prevarili ovaj narod, ali nema mjesta ni politikama koje uništavaju egzistenciju naših ljudi. Nedopustivo je da se zaboravi da oni koji su još jučer okrali Hrvatsku danas misle da mogu predstavljati poštenje - rekao je Josipović dodajući kako očekuje veći odaziv u drugom krugu izbora. 

- Očekivao sam veću razliku za Ivu Josipovića. Pobjeda je tijesna, ali je ipak pobjeda. Jasno je da je Vlada na neki način bila teret Josipoviću. Drugi krug će biti težak, no vjerujem u pobjedu - kazao je pak premijer Zoran Milanović, te dodao kako je ipak Vlada ona koja vodi politiku.

Postignuti rezultat Kolinde Grabar Kitarović je, kako se moglo čuti, najbolji rezultat nekog HDZ-ovog kandidata nakon smrti prvog predsjednika ove stranke Franje Tuđmana.

- Hrvatska je pokazala da želi promjene, da želi zaokret. Želimo vlast koja će biti hrabra, odlučna i domoljubna, koja će nas voditi naprijed, a ne u propast - poručila je kandidatkinja HDZ-a.

Komentirajući loše rezultate koje je ostvario na ovim izborima, Milan Kujundžić rekao je kako će se svojim biračima obratiti za dan-dva, no kako očekuje novog predsjednika na Pantovčaku. Ujedno je najavio kako počinje pripremu za parlamentarne izbore.

U stožeru Ivana Sinčića kažu kako su očekivali oko 10 posto glasova, te kako su iznimno zadovoljni postignutim rezultatom. Sam Sinčić komentirao je kako je u kampanji napravio nemoguće, te postavio prava pitanja koja nitko drugi nije spominjao.

- Najavljujemo borbu do pobjede, naših 300.000 glasova pretvorit ćemo u mandate na parlamentarnim izborima - najavio je Sinčić.

18. travanj 2024 09:03