Konferencijske vijesti
StoryEditor

Što Hrvatska može naučiti od britanskog biznisa?

04. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Okrugli stol "Poslovna vizija reformirane Europske unije. Što britanski biznis želi od EU i što je do sada učinjeno" održan je danas u organizaciji Britanskog poslovnog centra i Lidera, te uz potporu Hrvatske udruge poslodavaca i Britanskog veleposlanstva.

Na samom otvaranju glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je da su Britanci zločesta djeca Europske unije, ali u pozitivnom smislu i da njihove stavove i mišljenja treba slušati jer oni uvijek žele napraviti više.

- Britanska Vlada postavila je povećanje izvoza do 2020. godine za trilijun funti, te otvaranje 100 tisuća malih i srednjih tvrtki koje će biti izvozno orijentirani. To je put koji bi i mi trebali slijediti, a ovo je dokaz da država mora i može se uključiti u poticanje izvoza – rekao je Šajatović.

Zamjenica britanskog veleposlanika Nicole Davison objasnila je da je ovo udruga poslodavaca iznimno utjecajna, a njihove prijedloge slušaju i premijeri. David Cameron prilikom predavanja na njihovom godišnjem skupu da moraju zajedno raditi unaprijeđenju britanske ekonomije.

Najveći rast BDP-a

- Mi imamo već rezultate u vidu najvećeg rasta BDP-a, ali to je samo poticaj da radimo zajedno još jače u smislu da unaprijedimo britansku ekonomiju. Vjerujemo da se Europska unija mora promijeniti kako bi odgovorili zahtjevima 21. stoljeća. Britanija želi s ostalim članicama napraviti reformu Europske unije kako bi konkurentniji. Moramo napaviti bolje uvjete za sve kompanije, i to brzo jer je nezaposlenost velika, BDP Unije stagnira, a udio u svjetskoj ekonomiji se smanjuje – rekla je Davison.

Jedna od ključnih promjena za koju se Velika Britanija zalaže je fleksibilnija regulativa kako bi se moglo brže reagirati za svoje interese. Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić istaknuo je da u Hrvatskoj nije optimistična atmosfera, a da se problemi koje muče hrvatske poslodavce podudaraju s europskim.

- Svi imamo iste probleme s porezima, a na taj način ne možemo biti konkuretni s Japanom, Kinom, SAD-om i gubimo bitku za konkurentnost i kompetitivnost, a u slučaju Hrvatske to je još izraženije. Kod nas o tome ima ponajmanje razgovora i razumijevanja, a mi moramo raditi na jačanju industrije i smanjenju poreznih opterećnja – pojasnio je probleme Jakelić.

Ipak, pohvalio je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje po njegovim riječima radi odličan posao s gospodarskom diplomacijom, te da bi trebali nastaviti u tom smislu.

- Malih pomaka imamo, ali opća gospodarska politika nema dovoljna refleksa i odgovora na potrebe hrvatskih poduzetnika. Previše slušamo o nužnosti promjena, ali to ostaju samo lijepe želje – zaključio je Jakelić.

Ekonomska korist

Andy Bagnall, član Uprave Confederation of British Industry svoje predavanje otvorio je kratkim povijesnim pregledom i razlozima britanskog ulaska u Europsku uniju. Tada je Britanija bila na koljenima, dok je Unija bila snažna. Priznao je da je uvijek glavna stavka kod članstva Britanije koliku ekonomsku korist mogu izvući. Sada kada je kriza poharala Europsku uniju i kada je oporavak sporiji od očekivanja, kod Britanaca je sve veći žamor o izlasku iz EU. Bagnall ističe da poslodavci u Britaniji to ne žele.

- Premijer je pod pritiskom euroskeptične stranke UKIP, ali i javnosti i svoje stranke da mora biti čvršći prema EU. CBI ima veliki interes u referendumu za izlazak iz Europske unije i zbog toga smo napravili veliko izvješće o prednosti članstva u Europskoj uniji. Britanska poslovna javnost želi ostati u reformiranoj Europskoj uniji. Europska unije nije savršena, no moramo se svi izdići iznad sadašnjih problema. CBI je vrlo jasan da sadašnji status quo nije održiv. EU mora omogućiti svojim članicama da rastu i omoguće novo zapošljavanje. Imamo jasan plan koji ću promovirati ovim posjetom Zagrebu. Moramo pokazati da Europska unija ima želju za promjenu, a i referendum će bolje proći s reformiranom Europskom unijom – rekao je Bagnall.

Istaknuo je da Europska unija mora biti otvorenija prema drugim tržištima i napraviti jedinstveno tržište kako bi imala bolju poziciju u pregovorima s drugim zemljama. Također se zalažu da se omogući bolja regulacija i da se da prednost nacionalnim specifičnostima.

Bagnallovo predavanje poslužilo je kao uvod u okrugli stol na kojem su sudjelovali Tihomir Premužak iz Vetropack straže, Branko Roglić iz Orbica, Aljzije Sobočanec iz Međimurjepletam Ivan Topčić iz Tim Kabla, te Andy Bagnall.

Nema univerzalnog recepta

- Treba obratiti pozornost na specifičnosti svake članice EU, pa tako i na Hrvatsku. Nema univerzalnog recepta, pa se ni Hrvatska ne može staviti u neki kalup. Trebamo koristiti sve što nam se nudi kao dobra praksa, bez fige u džepu – rekao je Premužak.

Ivan Topčić bio je razočaran izlaganjem Bagnalla, ali je prozvao i domaću udrugu poslodavaca zbog njihove inertnosti.

- Očekivao sam da će nam dati prijedloge kako afirmirati HUP, jer makroekonomske informacije ne trebaju nam toliko često. Mi se bavimo dnevnim aktivnostima, a htio sam da se daju preporuke našoj udruzi poslodavaca. Oni kao da su se sakrili jer u medijima vidim samo predstavnike Vlade i sindikata a od toga mi se diže kosa na glavi. Mislim da bi nam britanska udruga mogla dati korisne savjete – rekao je Topčić.

Jedan od najboljih hrvatskih poslodavaca Branko Roglić složio se s Bagnallom oko ključnih pitanja. Smatra da je konkuretnost ona koja definira ulaganja i da će u budućnosti biti sve važnija.

- Europska konkurentnost je ključ opstanka, ne samo Europske unije već i svih država članica. Svi naši poslovi ovisi o sređenoj državi, a mi to nećemo imati dok se ne zna tko je lopov, a tko pošten. Kada se to dogodi bit će nam bolje i nadam se da će to biti u skoroj budućnosti.

EU se mora reformirati

Sobočanec je istaknuo da veliki dio njihove proizvodnji namijenjen izvozu, ali da se Europska unija mora reformirati.

- Predstoje nam reforme na gospodarskom planu i mora nam biti cilj da se projektima što više povežu zemlje članice - kazao je.

Bagnall je ipak dao na kraju savjete Hrvatskoj udruzi poslodavaca kako da budu što utjecajniji, ali i nadu da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju ubrzati promjene.

- Mi smo godinama gradili odnos s Vladom i to se ne može dogoditi preko noći. Bitno je da HUP ne bude politički sklon jednoj opciji već da svima grade korektan odnos. U Britaniji političke stranke prepoznaju da moraju imati dobar odnos s poslovnom zajednicom jer poslovna zajednica stvara poslove, dodanu vrijednost i sve što je bitno za rast gospodarstva – poručio je Bagnall.

Roglić je zaključio da trebamo objasniti sindikatima da smo svi na istom brodu.

- Nikome nije cilj otpustiti dobrog radnika, ali lošeg radnika je nemoguće otpustiti. To moramo promijeniti – rekao je Roglić.

Na kraju je Premužak je zaključio da se kod nas mora promijeniti svijest o stranim investitorima, da se više ne tretiraju kao ljudi koji dolaze izvlačiti novac, već kao oni koji dolaze stvarati novu vrijednost.

26. travanj 2024 11:54