Lider trend
StoryEditor

Festival svjetskog kazališta

14. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

I ove nas godine na početku nove zagrebačke kazališne sezone čeka dašak europskih, odnosno svjetskih kazališnih zbivanja.

Na pozornicama Hrvatskoga narodnog kazališta, Zagrebačkoga kazališta mladih i Scene Travno te na otvorenom prostoru u središtu grada vidjet ćemo pet predstava u sklopu Festivala svjetskoga kazališta. Prvi će put u Hrvatskoj gostovati predstave Martina Kušeja, jednoga od najvažnijih imena njemačkoga redateljskog kazališta, i Declana Donnellana, utemeljitelja engleske skupine Cheek by Jowl i autora knjige ‘Glumac i njegov cilj’.

Kaos suvremenog doba
 Australski kolektiv Back to Back Theatre redovito nastupa na najvažnijim svjetskim scenama, a skupina Peeping Tom dobro je poznata zagrebačkoj publici koja svaki njezin novi rad iščekuje sa znatiželjom. Najnovija predstava španjolske umjetnice Angélice Liddell svjetsku praizvedbu doživjet će upravo na HNK-ovoj pozornici. Od reinterpretacija klasika modernizma Alfreda Jarryja i Reinera Wernera Fassbindera do snažnih autorskih ostvarenja koja istražuju kaos suvremenog doba, Festival svjetskoga kazališta u naše teatre dovodi najintrigantnije kreacije posljednjih sezona, kako nas informiraju umjetnički voditelji festivala Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan.

Žilava snaga kazališta Peeping Tom prikazat će predstavu ‘Otac’ koja se odigrava u dvorani staračkog doma s visokim zidovima u kojima odjekuju izgubljeni koraci koji podcrtavaju beznadnost podrumskog svijeta. Od New Yorka, Los Angelesa, Pariza, Berlina i Helsinkija, Australci iz skupine Back to Back Theatre predstavljaju najbolje suvremeno kazalište s dalekog kontinenta. Predstava ‘Ganeša protiv Trećeg Reicha’ s razlogom je obišla brojne svjetske adrese. Back to Back Theatre dokaz je žilave snage kazališta u vremenu virtualnih realnosti i numeričkoga svijeta u kojemu kvaliteta forma i glumačke interpretacije ovise samo o medijskoj važnosti pisaca, redatelja i glumaca.Martin Kušej režirat će Fassbinderov klasik ‘Gorke suze Petre von Kant’, a ‘Kralja Ubua’ postavlja Declan Donnellan. U predstavi ‘Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije)’, kojoj je Festival svjetskoga kazališta koproducent, Angélica Liddell, ‘enfant terrible ’ španjolskog teatra, nadahnuta je mitom o Rimljanki, vjernoj supruzi etruščanskoga generala Kolatina koju je na prijevaru silovao Tarkvinije, sin tiranina Tarkvinija Ohologa.

 

23. travanj 2024 16:37