Arhiva
StoryEditor

Ivo Josipović kandidirat će se za predsjednika države

22. Veljača 2009.
Piše:
lider.media

Stručnjak za haška pitanja i profesor na fakultetu Ivo Josipović bit će jedan od kandidata za predsjednika države. Odlučio se kandidirati jer smatra da u vrijeme krize može okupiti ljude koji mogu, znaju i hoće raditi za Hrvatsku, piše portal hrt.hr

Razni stručnjaci - svaki u svom području, kaže Josipović.Očekuje da će postati SDP-ov kandidat  za predsjednika nakon lokalnih izbora i smatra da je sada već vrijeme za predstavljanje u javnosti. U nekim istraživanjima prolazi dobro, u nekima loše, ali se time ne opterećuje.O sebi kaže da je prije svega stručnjak. Bavi se ozbiljnim temama i ima osjećaj da se nešto mora napraviti. Kao predsjednik neće biti fikus, već kaktus, kaže. Bio bi osoba koja okuplja, upućuje na moguće putove, traži smjernice, a ovlast mu omogućuje da pravodobno bocne tamo gdje je potrebno.

Ne boji se konkurencije. Smatra da je dobro natjecati se s najboljima, neće mu smetati ako se bude natjecao sa Sanaderom. Uzeo bi u ekipu ljude koji su pametni.Prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu zamjera što pretvorbu i privatizaciju nije proveo na adekvatan način, pa su rezultati loši. Kaže da privatizacija nije bila dostupna svima pod jednakim uvjetima.Mesiću priznaje velik doprinos demokratizaciji društva. Također smatra da je Mesić političar koji unosi optimizam, humor, šarm, jednostavno je predsjednik koji će se pamtiti, iako se možda trebao više angažirati u nekim problemima.

O predsjedniku SDP-a Milanoviću kaže da je mlad i sposoban političar, pred kojim je velika politička karijera i uživa u potpori široke javnosti. Što se tiče izbora, smatra da je cijela stranka odgovorna za to što su izgubili, a ne Milanović. SDP je otvorio teme koje se ne otvaraju u vrijeme izbora – porez, naprimjer, smatra Josipović te naglašava da su podcijenili i snagu medija.Ivo Josipović smatra da se HDZ već sprema za lokalne izbore i trenutačno drži državu kao taoca, pa zato prije izbora neće povući nikakve radikalne mjere, što je žalosno jer je u krizi, kaže, svaka sekunda je bitna. I tako ćemo trebati pomoć MMF-a, smatra Josipović.

 Uvjeren je da hitno treba povući neke konkretne poteze. A kao prvo – treba se prestati trošiti ono što nemamo. Spomenuo je investicije koje smatra da nisu potrebne - kao Pelješki most, dvorane, troškovi Vlade i njezine infrastrukture – aute, nove agencije jer sve to ide na proračun. Prognozira da će plaće državnih službenika ostati na istoj razini ili će se i smanjiti. Smatra da se PDV treba tretirati selektivno – za neke grane treba biti manji nego što je sada. Što se tiče Haaga, Josipović smatra da Vlada treba odgovoriti na zahtjeve Haškog suda jer nikako ne bi bilo dobro da se pokaže kako skrivamo neke istine.(www.hrt.hr)

17. svibanj 2024 07:04