Arhiva
StoryEditor

Nijedna od stranka na izbore ne izlazi s cjelovitim rješenjem za ekonomsku krizu

27. Listopad 2011.
Piše:
lider.media

Šarolikost programa favorita na skorim parlamentarnim izborima u Sloveniji ide od Jankovićeva prijedloga o povećanju PDV-a preko Virantova obećanja o nižim porezima bogatima do Janšina ponavljanja recepta Ljubljanske banke. On bi osnovao banku koja će uzeti sve loše kredite i tako osloboditi ostale.

Piše: Dragoslav Košarić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Minutu nakon ponoći 21. listopada predsjednik Danilo TÜrk potpisao je dekret o raspuštanju Skupštine Slovenije i odredio 4. prosinca za datum novih parlamentarnih izbora. Prvi put u povijesti samostalne države Slovenije prijevremeno je raspušten saziv slovenskog parlamenta. To je bio logičan slijed krize vladajuće koalicije dosadašnjeg premijera Boruta Pahora, koji je nekoliko mjeseci bio na čelu manjinske vlade. Otvorena je tako predizborna kampanja koja će više nego ikada dosad biti fokusirana na ekonomske probleme i rješenja koja će za krizu nuditi stranke. Slovensko gospodarstvo veoma teško podnosi recesiju, posebice zato što banke na kapaljku daju potrebne kredite za nove investicije. Kriza je najprije pogodila slovenske građevinske tvrtke koje su po kapacitetu već odavno premašile slovenske potrebe. Broj nezaposlenih naglo je porastao (više od sto tisuća nezaposlenih), a time i socijalni izdaci iz državne blagajne. Slovenija je dobila žuti karton od bonitetne kuće za kreditni rejting Standard&Poor‘s. K tome, od 2008. Slovenija tone u proračunski deficit i do sada još nema adekvatne strategije izlaska iz ove krize. Deficit sve više zabrinjava i Bruxelles.                                                                Nove stranke, nova nadaProfesor s Pravnog fakulteta u Ljubljani dr. Rajko Pirnat upozorava da buduća vlada treba biti etična jer  građanima otvoreno treba reći istinu da će u vrijeme izlaska iz recesije svoj standard morati smanjiti i do 20 posto. Povećanje broja nezaposlenih i stagnacija gospodarskog rasta i izazvali su političku krizu te izvanredne parlamentarne izbore.  U posljednja dva tjedna istraživanja javnog mišljenja najavljivala su da će se na vlast s trijumfalnim rezultatom vratiti lider opozicije Janez Janša i njegovi socijaldemokrati Slovenije (SDS). U to vrijeme ankete su pokazivale da čak trećina birača ne bi izašla na izbore. Pojava novih stranaka na političkoj sceni Slovenije uvelike je uzburkala političku scenu u deželi. Prva se pojavila stranka zelenih Matijaža Hanžeka. Tu tek osnovanu stranku pojava stranke Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija i Građanske liste Gregora Viranta, potpuno su odgurnule na marginu izbornog praga. Već u prvim istraživanjima javnog mišljenja te dvije stranke, osnovane potkraj prošlog tjedna, postavljene su zajedno sa SDS-om Janeza Janše na pobjedničko postolje. Očito birači žele nove osobe na političkoj sceni.

Bez prodaje državne imovineNajava da će se Janković, sadašnji ljubljanski gradonačelnik, uključiti u parlamentarne izbore stvorila je osjećaj da na ljevici postoji netko tko bi mogao pobijediti Janeza Janšu i tako spriječiti njegov ponovni dolazak na vlast. Za razliku od drugih stranaka Janković je već na osnivačkom  kongresu u Ljubljani najavio da će, ako njegova stranka pobijedi i on postane mandatar, povećati PDV za jedan posto. Janković želi dovesti Sloveniju do gospodarskog rasta od četiri posto, a platni deficit zemlje smanjiti ispod tri posto BDP-a. Ne vidi potrebe za brzom prodajom državne imovine, a u prvoj godini vladavine proveo bi mirovinsku reformu i izmijenio Zakon o referendumu. Naime, da bi referendum bio valjan, morao bi, prema njegovu prijedlogu, imati izborni kvorum veći od 40 posto. Prošlog tjedna osnovana je i Građanska lista Gregora Viranta. Virant i njegovi neoliberali tvrde da je potrebno ponovo uspostaviti osjećaj pravednosti, prije svega odlučnom borbom protiv gospodarskog kriminala i korupcije. Iz tih razloga, ako dođe na vlast, kriminalističku policiju podredit će državnom tužilaštvu. Najavio je strogu štednju u javnom sektoru radi smanjenja javne potrošnje. Zato će menadžeri u svim segmentima javnog sektora biti osobno odgovorni za postizanje mjerljivih rezultata i uštede. Najavljuje i rezanje socijale te manje poreze za bogate i vlasnike kapitala. Zauzima se za privatizaciju školstva i zdravstva.

Janša - borac protiv korupcijeLider najjače opozicijske stranke u dosadašnjem sazivu slovenskog  parlamenta Janez Janša smatra da u predizbornoj kampanji treba što prije suočiti stranačke programe. Zanimljivo je da su programi SDS-a i Građanske liste Gregora Viranta veoma slični. To je priznao i Janša. Socijaldemokrati Slovenije na izbore izlaze s programom ‘Deset plus sto’. Pri tome 10 znači rješenje za deset najvažnijih pitanja u prvih sto dana vlade.  Najavljuje da će odmah nakon dolaska na vlast pristupiti socijalnom i međugeneracijskom dijalogu. Stanove koji su sada u vlasništvu banaka dat će na tržište, a veliki gospodarski kriminalci (iako ih nisu imenovali), prema njihovu predizbornom programu, bit će osuđeni. Namjeravaju osnovati ‘slabu banku’ u koju bi prebacili sve problematične kredite i tako omogućiti ostalim bankama nov uzlet. Taj model uvelike podsjeća na potez Slovenije nakon osamostaljenja, kada su u staroj Ljubljanskoj banci ostali dugovi štediša iz Hrvatske i BiH, a sve ostalo prebačeno kao osnivački kapital u Novu Ljubljansku banku. Trenutačno ankete pokazuju da je za birače koalicija Janša - Virant najprihvatljivija.Vladajući Socijaldemokrati Boruta Pahora, prema anketama, uspjet će prijeći izborni prag i ući u parlament, ali to je za sada njihov doseg. Aktualni premijer Borut Pahor s pravom se pita što u ovom trenutku birači žele? Teško je, naime, prihvatiti istinu da su one dobre godine problem, da je tadašnji život bio na nerealnim temeljima - i za državu, i za poduzeća i za pojedince. Očito ponovno žele godine euforije, visokoga gospodarskog rasta, vrijeme kada se sve činilo mogućim. Međutim, danas je stigao račun. Sloveniju najvjerojatnije očekuju sušne godine jer treba platiti i vratiti potrošeno.

26. travanj 2024 07:59