Arhiva
StoryEditor

Pahorova Vlada spremna strancima prepustiti do 49 posto dionica NLB-a

24. Studeni 2008.
Piše:
lider.media

Nova slovenska Vlada bila bi spremna razmotriti povećanje vlasničkog udjela stranaca u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), najvećoj domaćoj novčarskoj ustanovi.

"NLB bi trebala djelovati s dovoljno kvalitetna kapitala i s poslovnom politikom koja bi joj omogućila širenje na tržišta bitna za slovensko gospodarstvo", rekao je Mitja Gaspari u ponedjeljak, preuzimajući poslove ministra razvoja i europskih poslova u novoj Vladi. Gaspari, koji je i član ministarske koordinacije za traženje izlaza iz novčarske krize i recesije, izjavio je da ne vidi nikakva razloga da belgijska bankarska skupina KBC ne preuzme 49 posto dionica NLB-a i omogući dodatnu dokapitalizaciju najveće slovenske banke.

KBC je 2002. kupio 34 posto dionica NLB-a, ali je lani, pošto bivša Vlada Janeza Janše nije omogućila da ta banka poveća svoj vlasnički udio, najavio povlačenje iz Slovenije i prodaju svojih dionica, o čemu je zadnja tri mjeseca pregovarao s britanskim fondom Apaxom.Gaspari je izjavio da bi, ako strani vlasnik dionica NLB-a poveća svoj vlasnički udio na 49 posto, trebalo razmišljati i o konsolidaciji ostalog paketa dionica koji je većinom u državnom vlasništvu, kako te dionice ne bi bile previše raspršene na nekoliko paradržavnih fondova kao sada.Moguće povećanje udjela KBC-a ili dopuštenje da neka druga strana banka preuzme do 49 posto dionica NLB-a u ponedjeljak je podupro i Matej Lahovnik, ministar gospodarstva u Vladi Boruta Pahora.(H)

 

25. travanj 2024 01:23