Arhiva
StoryEditor

Hrvatski graditelji pred izazovom europskih integracija

06. Studeni 2008.
Piše:
lider.media

Sabor hrvatskih graditelja 2008., tradicionalni skup hrvatskih graditelja, danas je u hotelu Croatia u Cavtatu svečano otvorila   Marina Matulović-Dropulić, ministrica u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ističući zadovoljstvo brojem prisutnih (preko 850 građevinskih stručnjaka) ministrica Matulović-Dropulić osvrnula se na aktualnu situaciju u graditeljstvu. ‘U ovom trenutku hrvatsko graditeljstvo karakterizira rascjepkanost i nedovoljna pripremljenost za strukturne promjene koje se moraju brže odvijati. To je izazov koji pred građevinare postavlja ulazak Hrvatske u EU, daljnja globalizacija tržišta i prodor novih tehnologija i tehnoloških rješenja. Nalazimo se u vremenu globalnih potresa financijskih tržišta, isto tako i realnog sektora, što zahtjeva već danas, a još više sutra, dodatni oprez u redovitom radu i poslovanju, jer sigurno je da će se ovi događaji osobito odraziti na turističku djelatnost, izvozni sektor, ali isto tako na graditeljstvo te na građevinsku industriju.

U tim svjetskim procesima hrvatski graditelji moraju izboriti svoje mjesto‘ istaknula je Matulović-Dropulić.  Rad sabora odvija se u sklopu dvije zajedničke temeljne cjeline: Harmonizacija propisa i norma u hrvatskom graditeljstvu s europskim i Graditeljstvo i održivi razvoj. Uz hrvatske graditelje na Saboru 2008. sudjeluju i predstavnici Vlade i više sudionika iz inozemstva s nekoliko najavljenih referata. Na Saboru domaće i inozemne tvrtke  marketinški će se predstaviti na plenarnim sjednicama ili posebnim marketinško-promidžbenim skupovima. U reprezentativnom zatvorenom prostoru hotela i na otvorenom postavljena je izložba na kojima tvrtke-suorganizatori i sponzori prikazuju svoje mogućnosti i proizvode. (D.V.) 

 

20. travanj 2024 11:46