Arhiva
StoryEditor

Nacional: Policijska zaštita nije ukinuta u dogovoru s Ivom Pukanićem

24. Listopad 2008.
Piše:
lider.media

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izrekao je na izvanrednoj konferenciji za tisak u četvrtak navečer jednu krupnu neistinu - da je policijska fizička zaštita Ive Pukanića ukinuta u kolovozu u dogovoru s Ivom Pukanićem. To nije istina, stoji u priopćenju Nacionala objavljenog na njihovoj internet stranici.

Ivo Pukanić i njegova kći Sara Pukanić dobili su fizičku zaštitu neposredno nakon prvog pokušaja njegova ubojstva početkom travnja. Ta se zaštita sastojala od stalne pratnje po dvojice policajaca i za Ivu Pukanića i za Saru u tri smjene. Oni su neprekidno bili s njim, odnosno sa Sarom, prevozili ih u policijskim kolima, te čuvali noću njihov stan. Da je ta zaštita bila zadržana, Ivo Pukanić i Niko Franjić danas bi bili živi, njihova djeca imala bi očeve. Sredinom srpnja policija je prvi put najavila Pukaniću da namjerava ukinuti tu zaštitu, čemu se Pukanić izričito protivio. Potom je počeo policijski pritisak na njega da prihvati ukidanje zaštite, s obrazloženjem da nemaju dovoljno ljudi da neprekidno štite i njega i Saru, jer imaju potrebu za zaštitu na drugim mjestima.

On se i dalje protivio ukidanju zaštite, iako mu je indirektno - tako je on tvrdio - davano do znanja kako se više nema čega bojati jer je istraga o pokušaju ubojstva na njega otišla toliko daleko da su akteri prvog pokušaja ubojstva već identificirani. Stoga je on, vjerujući policiji, namjeru da mu se zaštita ukine, unatoč svojem protivljenju, ipak na neki način smatrao dobrim znakom.On je od početka kolovoza bio bez zaštite. Posljednjih tjedana njegova sigurnost je ponovo bila ugrožena jer je u dva navrata bio ciljem verbalnih napada na javnim mjestima, te prijetnjama. U centru Branimir umalo je bio napadnut, a na jednom zagrebačkom križanju izrečene su mu prijetnje, što je on prijavio policiji, ali to nije bio razlog da mu se zaštita ponovo dade.

Zbog toga jer mu je oduzeta fizička zaštita unatoč opasnosti koja mu je i dalje prijetila, na što je on upozoravao, oni koji su tako odlučili izravno su odgovorni za njegovu smrt. Isto tako su za njegovu smrt krivi i oni u Državnom tužiteljstvu i u policiji koji su opstruirali istragu o prvom pokušaju njegova ubojstva. Oni su mjesecima trošili goleme policijske resurse na ispitivanje lažnih optužbi na njegov račun što su ih iznosili njegova bolesna žena i njegovi medijski protivnici, umjesto da smjesta poduzmu akciju protiv počinitelja pokušaja ubojstva, za čije im je otkrivanje sam Pukanić vlastitom smjelošću već prije mnogo mjeseci sam pribavio brojne dokaze, čak i audio i video snimke. (Redakcija Nacionala)

18. travanj 2024 22:14