Arhiva
StoryEditor

Kada se ribu proglasi otpadom

25. Svibanj 2010.
Piše:
lider.media

Riblji fond u EU je ugrožen u 88 posto voda, 30 posto se vjerojatno nikada neće oporaviti. Bruxelles na to reagira sve većim brojem propisa, no mnogi smatraju da bi bila dovoljna izmjena pravila o kvotama za izlov, piše Deutsche Welle.

‘Ono što se nađe u mreži, a nije se željelo uloviti, u pravilu je za ribare obični otpad‘, objašnjava Karoline Schacht iz njemačkog ogranka organizacije Svjetski fond za prirodu (WWF). Takva riba koju se ponovo baci u more nema velike šanse za preživljavanje. Ona umire jer je u mreži zgnječena i ima unutarnje ozljede ili jer je predugo ležala na vrpci za sortiranje i uginula. Karoline Schacht procjenjuje da 40 posto ulovljene ribe i drugih morskih životinja završi kao otpad u moru. U Europskoj uniji takva procedura ne samo da nije zabranjena, nego ju se na neki način i potiče. 

Za hrvatske ribare nema kvotaŠto se tiče hrvatskih ribolovaca, odnosno Mediterana općenito, osim kvota za izlov tune, za njih nema ograničenja.- Ribari sjevernih mora love haringu, bakalar i za to je puno lakše odrediti kvote. Što se tiče tunolovaca, postoje inspekcije koje nadziru njihov rad i tu do sada nije bilo većih problema - kaže Ante Mišura iz Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Postoje razna druga ograničenja prostorno-vremenskog određenja, poput ograničenja plovidbe kočarica, ili primjerice zabrane lova u nacionalnom parku, ili pak zabrane lova u određenom periodu, što je, prema Mišuri, dosta dobro riješeno. (Edis Felić)

Naime, prema važećim europskim propisima, ribari moraju vratiti ribu nazad u more ako su prekoračili dopuštene kvote za izlov ili ako je ulovljena riba bila premlada. Smisao zabrane ulova premlade ribe je u stvari njezina zaštita kako bi se omogućilo razmnožavanje i time očuvali prirodni resursi. No, problem je u tome što nije zabranjen sam ulov, nego samo prodaja premlade ribe. Jedini način za ukidanje postojeće prakse uništavanja ogromnih količina riba i plodova mora je obvezivanje ribara da na obalu dopreme čitav ulov. To već odavno traži WWF, a tom zahtjevu podršku daju i pojedini prerađivači ribe koji polako shvaćaju da je održivo ribarstvo i u njihovom interesu. (Deutsche Welle)

 

 

05. svibanj 2024 13:13