Arhiva
StoryEditor

Boris Mikšić tuži Erste banku

20. Lipanj 2007.
Piše:
lider.media

Kontroverzni poduzetnik Boris Mikšić optužio je Erste banku da mu je neutemeljeno otkazala kreditiranje gradnje tvornice Ecoterc za proizvodnju biorazgradive plastike te je zbog toga protiv austrijske banke pokrenuo dvije parnice

Jedna je parnica pokrenuta na riječkome Trgovačkom sudu putem koje se traži donošenje privremene mjere u reguliranju odnosa Erste banke i Ecoterca, a druga na Saveznom sudu Države New York, gdje je i sjedište Erste banka u SAD-u. Zbog takva poteza Erste banke Mikšić procjenjuje da je izgubio više od dva milijuna dolara, s obzirom na to da je 95 posto proizvodnje njegove tvornice namijenjeno svjetskom tržištu.

- Očita korumpiranost austrijske Erste banke ugrozila je ovaj ne samo za Baranju nego i cijelu Hrvatsku važan projekt, jer je svojim nasilnim postupcima uzrokovala osmomjesečno kašnjenje proizvodnje i dovela Ecoterc u nezavidan položaj. Najmodernija tvornica ovog tipa u Europi, financirana vlastitim sredstvima Borisa Mikšića, ipak je krenula s proizvodnjom, no kašnjenje projekta onemogućilo je Ecoterc da otvori planirani broj radnih mjesta u dijelu Hrvatske gdje nezaposlenost premašuje 30 posto - navodi se u prioćenju poslanom iz ureda Borisa Mikšića.

S druge strane, u Erste banci objašnjavaju da njihovo povlačenje iz projekta u Belom Manastiru nipošto nije neutemeljno.- Zbog neispunjavanja dogovorenih uvjeta s bankom te kao posljedica davanja netočnih i nepotpunih informacija od strane odgovornih osoba iz tvrtke Ecocortec d.o.o., a koje su bitne za procjenu rizika i uspješnost samog projekta, Erste& Steiermärkische banka povukla se iz projekta u Belom Manastiru koji se odnosi na financiranje gradnje i opremanje proizvodnog pogona biorazgradive plastike. U tijeku je pravna procedura rješavanja navedenog slučaja - stoji u odgovoru Erste banke.    (Antonija Knežević)

20. travanj 2024 01:28