Arhiva
StoryEditor

Čigoć: Za projekt "Bijela roda" 200 tisuća kuna

15. Ožujak 2009.
Piše:
lider.media

 Ugovor kojim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s gotovo 200 tisuća kuna podupire projekt "Bijela roda", odnosno sanaciju krovišta kuća na kojima se gnijezde rode, potpisan je danas u Europskom selu roda Čigoću, u Parku prirode Lonjsko polje.

 Ugovor su potpisali direktor Fonda Vinko Mladineo i ravnateljica Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti Sisačko-moslavačke županije Marija Vizner.Prema ugovoru, kojim Fond sa 199.500 kuna podupire taj projekt, vlasnicima kuća, u zaštićenim dijelovima prirode te županije, na čijim se krovovima kuća gnijezde rode, osigurat će se naknada radi očuvanja biološke raznolikosti i prostora.

Projekt "Bijela roda" inicirala je predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir, a nositelj projekta je Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti Sisačko-moslavačke županije. Ravnateljica te ustanove Marija Vizner istaknula je da će se novac uložiti u sanaciju krovišta kuća na kojima se nalazi 285 gnijezda roda.

Kazala je da se ta krovišta trebaju obnavljati svakih deset godina, za što je vlasnicima kuća potrebno 15.000 kuna, a s ukupnim godišnjim iznosom od 199.500 kuna, odnosno 700 kuna po gnijezdu, vlasnicima će se osigurati polovica potrebnog iznosa, što je za lokalno stanovništvo velika pomoć.

Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir istaknula je da se rode gnijezde ondje gdje žive ljudi, a cilj je, osim očuvanja rode, koja je simbol Sisačko-moslavačke županije, potaknuti i ljude da ostanu živjeti u selima Posavine i Moslavine. Naglasila je kako su naša sela sačuvala jezik, kulturu i vjeru hrvatskog naroda, a time i naš identitet, te zbog toga zaslužuju adekvatnu potporu.

"S našim hrvatskim identitetom ponosno ćemo ući u Europsku uniju", poručila je Petir. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo istaknuo je da će se taj projekt nastaviti provoditi u kontinuitetu, odnosno svake godine će se nastaviti s ulaganjima u zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti i ruralnih područja. Istaknuo je da je Fond dosad financirao osamdesetak takvih projekata s oko 14 milijuna kuna, a za 93 razna projekta u Sisačko-moslavačkoj županiji dosad je odobrio 123 milijuna kuna.

Nakon potpisivanja ugovora Udruga AWAP pustila je iz azila u prirodu četiri rode. Potpisivanju ugovora bili su nazočni ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković i zamjenik sisačko-moslavačke županice Željko Lenart, te ravnatelj Parka prirode Lonsko polje Goran Gugić.  Malo selo Čigoć godine 1994. Europska zaklada Euronatur proglasila je prvim Europskim selom roda, a 15. obljetnica od proglašenja obilježit će se ove godine simpozijem na kojemu će biti nazočni predstavnici svih Europskih sela roda, najavio je Gugić. (H)

07. svibanj 2024 11:47