Arhiva
StoryEditor

Davor Karninčić sumnja u nepristranost laboratorija Srđana Mladinića

03. Siječanj 2007.
Piše:
lider.media

Karninčić se nikako ne miri s činjenicom da je njegov najljući konkurent dobio poziciju da u svome supermodernom laboratoriju arbitrira o kvaliteti ulja

Piše: Jerko Gudić Foto: Arhiv Lidera Tihi, ali žestoki uljarski rat bijesni u Hrvatskoj već neko vrijeme, ali čini se da je potkraj tek minule godine ušao u najdramatičniju fazu nakon što je Ministarstvo poljoprivrede izdalo ovlasnicu Prehrambeno-razvojnom centru splitskog SMS-a za ispitivanje kakvoće domaćih maslinovih ulja. Time je, nakon pune tri godine, Srđan Mladinić valorizirao investiciju tešku milijun eura i stekao pravo da, jedini u Hrvatskoj, ima pravo izdavanja certifikata o sortnom/geografskom podrijetlu proizvoda od maslina.

Poticaji prema kategoriji kvalitete S obzirom na to da ostali laboratoriji u Hrvatskoj ne provode kompletna ispitivanja maslinova ulja, što izravno utječe na deklariranje djevičanskoga i ekstradjevičanskog ulja, kao i na poticaje prema kategoriji kvalitete, jasno je kakav potres na tržištu slijedi. Svojim javnim istupima Mladinić je dodatno zaoštrio situaciju tvrdnjom da je čak 70 posto našega maslinovog ulja potpuno nejestivo.

- Takva ocjena možda je mogla proći prije pet ili šest godina, ali danas ona apsolutno ne odgovara istini - kaže veliki Mladinićev konkurent Davor Karninčić, vlasnik splitskog Trentona. U međuvremenu je jako mnogo učinjeno na edukaciji proizvođača i usavršavanju prerade, što je rezultiralo znatno većom kvalitetom.

Karninčićeva licenca kušača ulja

Karninčić, koji ističe da je njegov Trenton neupitni hrvatski lider u segmentu maslinovog ulja, maslina i soljene ribe, kaže da s velikom sigurnošću može tvrditi da je danas na tržištu prisutno oko 30 posto neispravnoga maslinovog ulja, a da je trećina ispravnog u kategoriji ekstradjevičanskog. Karninčić tvrdi da i sam provodi detaljna ispitivanja kvalitete, a svoje tvrdnje potkrepljuje i činjenicom da posjeduje licencu kušača koju mu je izdalo Međunarodno udruženje zemalja proizvođača maslinovog ulja.

Iako za sebe kaže da je veliki zagovaratelj raščišćavanja mutnog tržišta maslinovog ulja, Karninčić se nikako ne miri s činjenicom da je njegov najljući konkurent dobio poziciju da u svom supermodernom laboratoriju arbitrira o kvaliteti ulja.

- To je svjetski presedan, koji Hrvatsku izdvaja kao jedinu zemlju na svijetu u kojoj isti vlasnik ima proizvodnju i istovremeno izdaje certifikate o kakvoći tog proizvoda na nacionalnoj razini - kaže Karninčić. Lijepo je što je Hrvatska bar u nečemu prva u svijetu, ali jako loše je što to ostvaruje na ovakav način, koji je naprosto neodrživ. Zamislite, primjerice, da vlasnik Jane ima pravo ispitivati kakvoću Studene ili neke druge konkurentske vode. Proizvođači maslinovog ulja već su odaslali velike prigovore Ministarstvu i očekuju da se u skoro vrijeme odluka opozove. Karninčić u takav ishod uopće ne sumnja jer, tvrdi, to nije samo pitanje principa, već i postojanja na tržištu.

- Svi ozbiljni proizvođači žele da se uvede red, suzbije crno tržište i osigura istinitost deklaracija, ali to nije moguće postići ako se nekome daju privilegirane pozicije u odnosu na konkurenciju - kaže Karninčić. Ne krije da u dobroj mjeri uvozi maslinovo ulje, ali oštro negira da je riječ o slabijoj kvaliteti. - Danas, kad je cijena bitno pala, naše maslinovo ulje još uvijek je dvostruko skuplje od cijene koja se postiže na međunarodnoj burzi maslinova ulja - tvrdi Karninčić. Kod nas se apsolutno ne isplati kupovati, a ono što kupim uglavnom je rezultat popuštanja pritisku i nekom patriotskom osjećaju. Preskupo je, unatoč poticajima koji su veći nego igdje u Europi, a proizvođači su i takvom cijenom nezadovoljni.

Trenton izbačen iz Konzuma

Problem je već hrvatska klasika - male parcele, usitnjena i skupa proizvodnja. Vani se radi s velikim količinama i malom maržom, jake su kooperacije manjih proizvođača. - Mi, nažalost, još ni izbliza nismo poduzetnička zemlja, stvari jednostavno nisu uređene kako treba. Svi znamo i za teške probleme s naplatom. Moja tvrtka nije nikome dužna ni lipu, ali zbog želje da naplati svoja potraživanja istjerana je iz Konzumovih prodavaonica. Kad sam nakon višemjesečnih čekanja napisao pismo Ivici Todoriću, napokon sam dobio svoj novac, ali mi je gospodin Kocijan trajno zatvorio vrata Konzumovih prodavaonica. To trpe i drugi, ali šute. Ja neću šutjeti, zato jer ne moram. Ako treba, zatvorit ću tvrtku, ali od borbe za čiste odnose neću odustati.

Davor Karninčić (50) je diplomirani inženjer brodogradnje i u splitskom škveru radio je kao voditelj gradnje broda. U privatno poduzetništvo upustio se još 1988. godine s tvrtkom Adriaticon nudeći usluge projektiranja i nadzora u brodarstvu. S početkom rata i zamiranjem brodogradnje ostao je bez posla, pa se zaposlio kao profesor u školi, a odmah potom kao dragovoljac se uključio u Domovinski rat. Zajedno s troje prijatelja, 1994. godine osniva tvrtku Trenton, za trgovinu tehničkom robom. Tri godine kasnije Karninčić ostaje sam i vlastitim sredstvima počinje se baviti prehrambenom djelatnošću. Ideju su mu dali neki poslovni partneri koji su tražili da im nabavi veće količine maslinovog ulja. Posao se ubrzo proširio na masline, kapare, ribu, paštete... Danas tvrtka zapošljava 49 djelatnika i ima godišnji promet od 31 milijun kuna. U Planom kod Trogira smještena je proizvodnja i veliko skladište, u Zagrebu i Rijeci su distributivni centri, a predstavništva u Zadru, Dubrovniku i Osijeku.

Trentonova kineska avantura

Početkom prošle godine Trenton se pokušao probiti na ogromno kinesko tržište i to ugovorom s jednom tvrtkom koja ima veliki lanac trgovina s delikatesnom hranom. Financijski efekti nisu baš sjajni, ali od posla se ne odustaje. Glavni problem je u percepciji Kineza, koji vole mediteransku hranu, ali kad kupuju maslinovo ulje ili morske specijalitete, uglavnom traže talijanske marke. Čak i Španjolci, kaže Karninčić, zbog toga imaju mnogo problema.

23. travanj 2024 18:53