Arhiva
StoryEditor

Janaf ostvario neto dobit od 33 milijuna kuna

28. Listopad 2008.
Piše:
lider.media

Jadranski naftovod (Janaf) u devet je mjeseci ove godine poslovao s 33 milijuna kuna neto dobiti, što je 12,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Janafa objavljenog na Zagrebačkoj burzi.  

Ukupni prihodi Janafa u prvih devet mjeseci iznose 261,7 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje lani veći su za 3,4 posto, dok su, navodi Uprava u komentaru izvješća, u odnosu na plan veći za 21 posto. U poslovnim prihodima koji su u devet mjeseci iznosili oko 251,6 milijuna kuna najveći udio, više od 62 posto, imaju prihodi od transporta nafte.Od transporta nafte Janaf je u devet mjeseci ostvario 156,6 milijuna kuna prihoda. što je neznatno smanjenje u odnosu na plan i prošlu godinu.

Prevezene količine nafte su 6,8 posto manje u odnosu na devet mjeseci lani, te 9,1 posto manje u odnosu na planirane količine. Taj pad većim je dijelom posljedica remonta domaće rafinerije i specifičnih uvjeta na tržištu nafte, obrazlaže Uprava. Prihodi od skladištenja nafte u devet mjeseci iznose 33,8 milijuna kuna, a prihodi od skladištenja derivata 24,1 milijun kuna. I ti su prihodi nešto manji nego li u isto vrijeme prošle godine, dok znatniji rast bilježe ostali poslovni prihodi - sa 3,8 milijuna u devet mjeseci lani, na 34,7 milijuna u devet mjeseci ove godine. Ti se prihodi, napominju u Upravi, najvećim dijelom odnose na prodaju imovine.

Financijski prihodi Janafa u devet su mjeseci ove godine iznosili 10,1 milijun kuna, dok su financijski rashodi Janafa iznosili oko 5,6 milijuna kuna. Ukupni su rashodi Janafa u devet mjeseci iznosili 220,5 milijuna kuna i na godišnjoj su razini porasli za 1,9 posto, a 2,2 posto su viši u odnosu na plan. U strukturi rashoda najveći udio imaju amortizacija (103,8 milijuna kuna), te troškovi osoblja (gotovo 51 milijun kuna)

Uprava Janafa u komentaru ističe da je bruto dobit tvrtke u iznosu od 41,2 milijuna kuna za 12,4 posto veća od istog razdoblja lani, te znatno veća od planirane. Uprava također napominje da u neposrednom budućem razdoblju ne planira uvođenje novih usluga, osim proširenja korisnika usluga skladištenja nafte i naftnih derivata. S Agencijom za obvezne zalihe nafte i derivata potpisan je ugovor o skladištenju obveznih zaliha, a njegova je realizacija počela sa srpnjem ove godine, navodi se u komentaru financijskog izvješća. (H)

16. travanj 2024 15:13