Arhiva
StoryEditor

Pliva prodala Istraživački laboratorij Glaxo Smith Klineu

14. Veljača 2006.
Piše:
lider.media

Pliva d.d. prodala je vodećoj svjetskoj farmaceutskoj kompaniji Glaxo Smith Kline Istraživački laboratorij d.o.o., Plivin centar za razvojno-istraživačko poslovanje novih lijekova u Zagrebu

Tvrtka GSK s kojom je Pliva zadnjih 5 godina radila  na razvoju makrolidnih antibiotika, preuzet će 130 zaposlenika i vlasništvo nad opremom i intelektualnim vlasništvom s ciljem daljnjeg razvoja i ulaganja.

Postoji mogućnost da Pliva na osnovi rojaliteta ostvari prihode u slučaju komercijalizacije pojedinih  lijekova. Zgrada ostaje u vlasništvu Plive, a dosadašnji direktor plivinog Istraživačkog centra  dr.sc. Radan Spaventi postaje također dio GSK-ovog tima menadžera.

Prema ugovoru o prodaji zagrebačkog laboratorija, po zatvaranju transakcije tijekom  travnja Pliva će primiti iznos od 35 milijuna dolara dok bi potencijalna vrijednost mogla doseći i 50  milijuna dolara, ovisno o ulasku određenih projekata u ranoj fazi istraživanja u klinički razvoj.

Kako je istaknuo predsjednik uprave Plive Željko Čović, ova transakcija bi trebala rezultirati  knjigovodsvenim dobitkom od otprilike 20 milijuna dolara.

Time će se Pliva, nakon prodaje i većine proprietary poslovanja u SAD-u, sukladno strateškim  ciljevima, potpuno usmjeriti na razvoj i jačanju svoje pozicije na svjetskom i europskom tržištu generičkih lijekova na kojima trenutno zauzima dvanaesto odnosno  šesto mjesto.

"Troškovi uspjeha na razvoju novih lijekova zadnjih su se godina utrostručili, tako da dosežu i milijardu dolara za što Pliva  nema kapaciteta.  Odlučili smo podržati istraživanje i razvoj generičkih lijekova i dalje razvijati generičko poslovanje. U narednom razdoblju uložit ćemo 80 milijuna dolara i  ojačati poziciju na svjetskom  i europskom tržištu putem akvizicija", rekao je Čović. Na razvoju generičkih lijekova u Zagrebu radi 300 zaposlenika, a uskoro se predviđa i zapošljavanje 30 novih stručnjaka.

NA SLICI: Tamara Pečarević Sušanj, direktorica komunikacija, Pliva; Željko Čović, predsjednik Uprave

M.Č.

18. travanj 2024 05:13