Arhiva
StoryEditor

Pozor! Reklama vas prati

19. Listopad 2005.
Piše:
lider.media

Ovog su ljeta u Torontu postavljeni paneli s pokretnim slikama, reklame koje ‘prate‘ prolaznike. Ovaj revolucionarni izum stiže iz  Mirage Motion Media, a pokusni kunić za novu marketinšku tehnologiju bit će Nokia Canada

Piše  Sandra Kvakan

Najnoviji marketinški izum stiže iz Toronta, a novitet koji je lansirala Mirage Motion Media pomiče granice oglašavanja na otvorenom prostoru. Miragevi ‘interaktivni pokretni paneli‘ naizgled se ne razlikuju od standardnih, ali mogu sasvim zbuniti prolaznika postavljajući ga u nevjerojtnu, čaplinovsku situaciju. Oni su, naime, pokretni. Približi li se prolaznik takvu panou, slika krene za njim, kad iznenađen stane, stane i ona. Kad ponovno krene, krene, kad ubrza korak i slika krene brže...

Mirage do studenoga ove godine ne očekuje komercijalizaciju ovog marketinškog proizvoda, iako prototip nije ostavio ravnodušnima stanovnike Toronta. Svaki susret s pokretnim panelima izazvao je vidljivu reakciju prolaznika. Jedna mlada djevojka nije mogla zaustaviti smijeh kad je uočila da za njom skače jagoda s plakata obližnje prehrambene trgovine. A tko bi joj i zamjerio, jer taj prizor zacijelo nije očekivala niti je na nj bila naviknuta.


Preokret u vanjskom  oglašavanju

Mirageov tehnološki direktor, Preet Khalsa, ističe kako voli u korak pratiti potrošače, a ovo je bio i doslovno savršen način da to čini. Koliko takva reklama može donijeti rezultata govori i podatak  da se više od polovice prolaznika, nakon prvog iznenađenja, zaustavilo da bolje promotri panel. Ako se zna da je glavni cilj oglašavanja privući pažnju potrošača, onda je jasno da Mirageova tehnologija jamči  preokret u snažnoj industriji vanjskog oglašavanja.

- Sve što je maštovito, a plijeni pozornost i pruža zadovoljstvo, prihvaćam iste sekunde!, kaže kreativni direktor Ogivly Brand Integration Groupa.

Paul Lavoie, čelnik i glavni kreativni direktor marketinške agencije Taxi, koja je niz prestižnih nagrada osvojila u kampanji za BMW/Mini, navodi kako vanjsko oglašavanje gubi bitku s ostalim, interaktivnim, medijima oglašavanja. Smatra kako će Miragov novitet izvući ovaj podcijenjeni oblik oglašavanja iz zaborava.

- Ako se prolaznik zaustavlja kako bi promotrio rasplesanu jagodu to jamačno znači da je projekt uspio. , dodaje Lavoie.


Inspirirani grafitima

Hall Train, 48-godišnji inovator iz Miragea, kaže da je do ideje o pokretnim panelima došao još prije 20 godina, kada je vozeći se vlakom uočio grafit sastavljen od niza sličica čovjeka u pokretu. Kako je vlak prolazio čovjek se kretao.

- Pitao sam se postojili  neki način da se tako prikaže i nešto drugo i isto tako brzo i nestane? , priča Train.

U vrijeme kad je menadžer iz Toronta, Mark Beukers, čuo za Trainov projekt, Train je već bio priznati inovator. Predložio mu je da zajedno pokrenu posao i realiziraju novu tehnologiju. Prvotan plan je bio da se paneli instaliraju u podzemnim željeznicama, te da sadrže mnoštvo sličica pomoću kojih bi se stvorio efekt pokreta. Međutim, kada su shvatili da se uz neke izmjene projekt može realizirati i u pješačkim zonama prionuli su poslu.

Cjelokupna tehnologija se temelji na vizualnoj percepciji objekta. Mirage, naime, koristi posebno razvijen algoritam pomoću kojeg se kreira zamućena slika objekta, koja se dalje lijepi na staklenu površinu protkanu finom mrežom. Panel je tako sastavljen od niza pukotina koje, promatrane iz različitih kutova, stvaraju efekt kretanja promatranog objekta.

- Na panelu se može pokrenuti bilo kakav objekt, jedino ograničenje je dužina panela. Vaš mozak obavlja sve ostalo, pa je teoretski moguće pokazati i Ben Hura na takvom panelu, kaže Train.


U pratnji srebrnog Pontiaca

Generalni direktor Miragea, Beukers, uspoređuje novu tehnologiju s filmskom industrijom. Naime, i likovi iz prvih crno-bijelih filmova su bili zamagljeni, dok su njihove kretnje bile nespretne, kao da poskakuju. U fazi smo Charlia Chaplina, smatra Beukers.

Prototipovi panela postavljeni ovog ljeta demonstrirali su špirok raspon mogućnosti koje pruža ovakav tip oglašavanja. Tako se primjerice na ulicama Toronta moglo vidjeti srebrni Pontiac koji vas prati u korak, djeca kako poskakuju oko bazena, dok su u barovima postavljeni paneli koji podsjećaju na divovske screensavere s psihodeličnim uzorcima.

Paneli će se najvjerojatnije davati u najam, jer kako tvrde u Mirageu, na taj će se način moći održati kvaliteta proizvoda. Cijena još uvijek nije točno utvrđena, ali prema rječima Beukersa koštat će otprilike tri puta više od standardnih panela.

Mirageov glavni korporativni pokusni kunić je Nokia Canada (NOK) koja je pristala prilagoditi  svoju postojeću kampanju, prikladno nazvanu "Never Stand Still", pokretnim panelima. Prototip prikazuje košarkaša koji trči i njegovog prijatelja koji ga prati snimajući s Nokijinim videophonom. Mila Mironova, brand development menadžer za Nokiu Canada, smatra da je još prerano za praćenje utjecaja oglasa na Nokijin brand, ali je zadovoljna medijem.

- Nastojimo biti pioniri u svemu što radimo, uključujući i oglašavanje, a ovo vidim kao početak nečega uistinu velikog. Kada ljudi postanu dio prijenosa i interakcije s medijem, zadube se u poruku, objašnjava Mironova.

18. travanj 2024 05:39