Arhiva
StoryEditor

Prava priča uz jutarnju kavicu

26. Travanj 2006.
Piše:
lider.media

 Moja "domaća zadaća" listanja tiskanog izdanja zadesila me i ovaj tjedan, a kako se čini, ostaje mi u trajnom vlasništvu. Budući se naše vijesti na webu brzo izmijenjuju i nastoje biti kratke i informativne, kolege u tiskanom izdanju uvijek idu korak dalje, odnosno raspletu priču iz raznih uglova

    Tako jedna od glavnih tema tjedna, od kafića do ozbiljnih političkih i poslovnih sastanaka, zasigurno je vladina strategija obrane domaćih potrošača od udara visokih cijena nafte na svjetskom tržištu koja se svela na kraju na igru pokvarenih telefona. Na jednoj strani gluhe veze je premijer Sanader, a na drugoj predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević. Liderova tema broja pod naslovom "Diletantska posla" obrađuje popularnu temu na široko i dugačko.

Listajući tako našu  isprintanu "bibliju" za oko mi je zapeo čovjek koji je imao hrabrosti glasno se pobuniti. Svaka čast. Davorin Đanić , ravnatelj koji je Hebrangu rekao NE i koji se prvi javno usprotivio zahtjevima za kresanje troškova u bolnicama na teret pacijenata i zaposlenih, zaslužuje pozornost čitatelja.

Ukoliko vas zanimaju tajni poslovni dogovori, pravi članak uz jutarnju kavicu je priča o cargo centru. Naime, varaždinski gradonačelnik Čehok u tajnim je dogovorima za cargo centar u Varaždinu. On drži da je Zagreb previše zagušen, a Varaždin se nalazi uz auto cestu i u trokutu je koji omogućuje dobre veze s Mađarskom i Slovenijom. Pregovori su već počeli i prvi cargo centar "kopnena luka"u Hrvatskoj gradit će se u Varaždinu. Sve je ostalo poslovna tajna, ali Čehok ne skriva zadovoljstvo razgovorima s potencijalnim partnerima.

Neki dan sam čula razgovor o idejama za novi vlastiti biznis. Jedna od tih ideja bila je otvaranje catering tvrtke. No, poručujem ambicioznim djevojkama (one će se prepoznati) da svakako skoknu do prvog kioska po novi Lider i dobro prouče našu priču o catering tržištu. Naime, zbog mnogo malih catera kao i zbog sveprisutne sive ekonomije u toj branši, nitko ne može procijeniti točnu veličinu domaćeg catering tržišta. No, zna se da samo pet najvećih tvrtki ostvaruje prihod od oko 60 milijuna kuna prometa.

Zanimljiva tema svakako je i ona o doradi, odnosno ne doradi kaznenog zakona zbog čega lihvari mogu blaženo spavati.O sindikalnoj sceni na kojoj se pojavljuju stari likovi na starim i novim položajima, dok sindikalni holding radi godišnji promet od 42 milijuna kuna  zasigurno će zaintrigirati mnoge čitatelje, kao i dvojbe trgovaca ribom u vezi s načinom rada buduće porečke riblje veletržnice. Svi se pitaju, u strahu, što ih čeka?

Izdvojila bih i savjetnik u kojem se može doznati tko i pod kojim uvjetima ima pravo na otpremninu.   Nogomet i biznis - vječne su teme, a ako se još radi o najvrednijem nogometašu današnjice Ronaldinhu koji je Realu bio preružan, priča postaje turbo zanimljiva.

I na kraju vrijedi pročitati i feljton koji daje prikaz poduzetnika koji su zbog financijskih poteškoća zapali u očaj, a nakon pritisaka kamatara i kredita, jedini izalaz iz krize, na žalost, potražili su u samoubojstvu.Tako, nadam se da ćete nakon mojeg izbora pohitati na prvi kiosk po "friški" Lider!  (Goranka Jelinčić)

 

 

27. travanj 2024 11:09