Arhiva
StoryEditor

Preskupi hrvatski ‘bijeli slonovi‘

27. Prosinac 2006.
Piše:
lider.media

U svjetskim ekonomskim krugovima pojam bijeli slon koristi se za neefikasne, politički motivirane projekte bez ekonomskog opravdanja. U Hrvatskoj postoje deseci takvih ‘bijelih slonova‘. Tri najveća politička projekta- most do Pelješca, tunel kroz Medvednicu i sanacija brodogradilišta - porezne bi obveznike trebala stajati oko dvije milijarde eura

 Iako ste možda pomislili kako uživamo u ležernim blagdanskim danima ništa od toga. Mala Liderova košnica radi ubrzanim tempom.Listajući našu čuvenu ‘bibliju‘ (crno-bijeli isprint novina) iz novog broja izdvojila bih aktualnu temu o malim tvrtkama i obrtnicima koji su postali žrtve jednog pravilnika Ministarstva graditeljstva. Kada je 1. listopada Pravilnik donesen, mislilo se da se njime konačno uvodi red i u graditeljstvo. No, ispada da je polučio poprilični nered.

Na tržištu rada već padaju ‘nemoralne ponude‘ kadrovima koji većini nedostaju, u čemu će manji, a pogotovo obrtnici, najlošije proći. Istodobno će rasti cijene građevinskih poslova. U priči ‘Jagma za građevinarima zbog Pravilnika o licencijama‘ pročitajte koje sporne odredbe ugrožavaju djelatnost.

Tema ovog broja Lidera bavi se predizbornim projektima. O prevelikim, preskupim i neisplativim potezima raspisao se naš Hrvoje Mateljić. U svjetskim ekonomskim krugovima pojam bijeli slon koristi se za neefikasne, politički motivirane projekte bez ekonomskog opravdanja. U Hrvatskoj postoje deseci takvih ‘bijelih slonova‘.

Tri najveća politička projekta- most do Pelješca, tunel kroz Medvednicu i sanacija brodogradilišta - porezne bi obveznike trebala stajati oko dvije milijarde eura. O hrvatskim bijelim slonovima koji predstavljaju samo financijski teret i u pravilu zadovoljavaju samo političke kriterije čitajte u Liderovoj temi tjedna.

Novi Lider donosi zanimljiv razgovor s Herbertom Kaufmannom, direktorom bečkog aerodroma Schwechat koji se zanima za kupnju hrvatskih aerodroma.

U našoj rubrici Poslovna znanja pročitajte zanimljiv tekst o nadziranju radnika - je li to pravo poslodavca ili pak povreda privatnosti? U svijetu je oko 27 milijuna zaposlenika koji su tijekom rada pod prismotrom, odnosno kojima se nadziru telefoni, elektronička pošta, uporaba intreneta ili ih se prati videokamerom. Ako vam se čini poznato za vas je svakako tekst ‘Veliki Brat na radnome mjestu‘.

Marketing menadžerima zasigurno će biti zanimljiv tekst o prodaji dječjih igračaka. Djecu se ne može prevariti. U priči ‘Barbie više nije u modi, Bratz je nova lutkica‘ saznajte razne prodajne trikove i vještine kojima  se zarađuju milijarde dolara.

Ako ste spojili blagdane i poželite uz kolačiće i kavicu ponešto i pročitati neka to svakako bude Liderov feljton koji ovog puta piše o Robertu Druskinu - čovjeku zaduženim za rezanje troškova u Citigroupi, najvećoj banci na svijetu koja bilježi lošije rezultate od očekivanih. Pritisak na menadžment Citigroupa počeo je još u srpnju, kad je jedan od najvećih pojedinačnih dioničara, saudijski princ Alwaleed bin Talal pozvao na drakonske mjere kojima bi se bolje nadzirali troškovi, ali i provele sistemske promjene. (G. J.)

Novi Lider čitateljima poklanja poseban prilog ‘Investicijski vodič‘

24. travanj 2024 13:03