Arhiva
StoryEditor

U nove tehnologije najmanje ulažu mali poduzetnici

16. Prosinac 2005.
Piše:
lider.media

Microsoft Hrvatska, podružnica najvećeg svjetskog proizvođača softvera, predstavila je svoju analizu godine - domaće IT tržište raste stopom od 10 posto, najbrže raste sektor kućnih korisnika, a u tehnologije najmanje ulažu mali poduzetnici

Prema Microsoftovim podacima, koji se djelomično oslanjaju i na podatke analitičke kuće IDC Adriatics, hrvatsko informatičko tržište je tijekom 2005. godine raslo od osam do deset posto. IT potrošnja je dosegla iznos od 700 milijuna dolara.

To je dobar rezultat, no Davor Majetić, direktor tvrtke Microsoft Hrvatska je izjavio «kako bi tržište moralo biti bar dovstruko vrijednije želimo li uhvatiti korak sa zemljama iz najbližeg okružja (Mađraska, Rumnunjska i Bugarska) koje bilježe puno brži rast.»

U Hrvatskoj najbrže je rastao tržišni segment kućnih korisnika informatičkih tehnologija, informatičke usluge te segment telekomunikacija koji je potaknut liberalizacijom tržišta te povećanom konkurencijom sve brojnijih novih igrača u fiksnoj telefoniji, Internetu i mobilnim komunikacijama.

Što se tiče utjecaja najvećeg svjetskog proizvođača softvera na hrvatsko tržište iznesen je podatak da je 49 posto svih postojećih informatičkih radnih mjesta (9400 zaposlenih)  na ovaj ili onaj način vezano uz Microsoft. U tvrtki tu očekuju rast na 55 posto do 2008. godine. Iz toga je generirano preko 200 milijuna dolara poreznih prihoda.

Ono što zabrinjava je činjenica da na nove tehnologije najmanje troše mali poduzetnici – sektor koji se tradicionalno smatra samom kičmom nacionalne ekonomije.

Boljem stanju IT tržišta u našoj zemlji ove godine su pogodovali i neki projekti (hitro.hr, e-katastar i e-regos) koje je izvela državna administracija. Tu su svakako još pomogli i usvajanje Zakona o elektroničkoj ispravi te početak pregovora o ulasku Hrvatske u EU

Što se tiče same Microsoftove zajednice tijekom 2005. godine njena je vrijednost porasla na 100 milijuna američkih dolara. Zabilježen je rast licenčnog poslovanja u vrijednosti od 28 posto, a segment prodaje poslovnog softvera (Microsoft Business Solution) je rastao 100 posto te doveo Microsoft na treće mjesto po isporukama poslovnih aplikacija.

Microsoftova zajednica sada broji 1115 tvrtki, među kojima je veliki broj malih kompanija s malim brojem zaposlenika. U Microsoftu bi željeli okrupniti i konsolidirati tu mrežu te taj semgent domaćeg IT tržišta učiniti još konkurentnijim.

U tom smjeru išao je i Microsoftov program tehnološkog i poslovnog obrazovanja u koji je uloženo oko 600 tisuća američkih dolara i u kojem se ove godine obrazovalo oko 1100 osoba.

Što se tiče utjecaja najvećeg svjetskog proizvođača softvera na hrvatsko tržište, iznesen je podatak da je 49 posto svih postojećih informatičkih radnih mjesta (9400 zaposlenih)  na ovaj ili onaj način vezano uz Microsoft. U tvrtki tu očekuju rast na 55 posto do 2008. godine. Iz toga je generirano preko 200 milijuna dolara poreznih prihoda.

Prema procjenama, u naredne četiri godine, IT sektor će generirati preko 8000 novih radnih mjesta i preko 100 milijuna dolara dodatnih poreznih prihoda. Oko 47 posto  svih poreznih IT prihoda u zemlji dolazi iz Microsoft zajednice (približno 90 milijuna dolara).

Na svaki dolar Microsoftovih prihoda, dolazi dodatnih 7,4 dolara koje generiraju druge tvrtke koje prodaju hardver ili softver koji radi na Microsoft tehnologijama ili ih poslužuju.

Što se tiče ostalih aktivnosti tvrtke Microsoft Hrvatska ovdje ćemo izdvojiti investicije u MedILS (Mediteranski institut za istraživanje života), Varaždinski poslovno tehnološki centar, potpore Microsofta istraživanju i razvoju znanstvenika u Hrvatskoj potporu malom i srednjem poduzetništvu, pripremu tvrtki za strana tržišta i ulazak u EU, te suradnju Microsofta i obrazovne zajednice. 

(Z.P.)

www.microsoft.com/croatia

 

28. travanj 2024 18:03