Arhiva
StoryEditor

ZSE očekuje prve fiskalne smjernice nove Vlade

26. Siječanj 2012.
Piše:
lider.media

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje oprezno trgovanje uoči objave smjernica Vlade za izradu ovogodišnjeg proračuna, dok sa svjetskih tržišta stižu pozitivni signali.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,45 posto, na 1.723 boda, a Crobex10 0,39 posto, na 967 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 14,4 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego dan ranije.

Prometi iznad 2 milijuna kuna ostvareni su jučer dionicama Končar distributivnih i specijalnih transformatora i Atlantic grupe, pri čemu im je cijena blago pala.

Nešto više trgovalo se i dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 3,6 posto, te dionicom IGH, kojom je ostvareno 1,6 milijuna kuna, uz rast cijene za 2,6 posto.

„Zadnjih nekoliko dana osjeća ne nešto veća aktivnost investitora na pojedinim izdanjima, što signalizira da se ulagači pozicioniraju pred skorašnju objavu financijskih izvješća domaćih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje. Od poslovnih rezultata kompanija još važnije bit će nam procjene i očekivanja menadžmenta za iduće razdoblje“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo u Centar banci.

Kako dodaje, danas se očekuju prve fiskalne smjernice.

Vlada će na sjednici raspravljati o Prijedlogu mjera i smjernicama za izradu proračuna za 2012. godinu. Najavljeno je podizanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) s 23 na 25 posto, te izmjene u sustavu poreza na dohodak.

„Bit će zanimljivo kako će tržište reagirati na prve smjernice proračuna za ovu godinu. Do tada očekujem oprezno trgovanje i stagnaciju Crobexa“, navodi Vorkapić.

Optimističan je, pak, u vezi budućih kretanja na domaćem tržištu dionica.

„Već neko vrijeme grebemo po dnu kako u pogledu prometa, tako i cijena dionica, pa vjerujem da na tržištu u dogledno vrijeme može krenuti samo na bolje“, zaključuje Vorkapić. (H)

 

27. travanj 2024 03:25