Biznis i politika
StoryEditor

Acredia: Globalno gospodarstvo trenutno je bolje nego što to sugerira opće mišljenje

31. Siječanj 2024.

Ulaskom u eurozonu smanjen je gospodarski rizik za trgovačka društva u Hrvatskoj. Rejting rizika zemlje stoga je blago unaprijeđen s razine BB2 na BB1, u skladu s novim Atlasom rizika zemalja koji utvrđuje osiguravatelj trgovačkih kredita Acredia u suradnji s društvom Allianz Trade. Ocjena rizika zemlje za Hrvatsku unaprijeđena je s razine BB2 na BB1, što ukazuje na srednji rizik za tvrtke, priopćeno je iz Acredije.

– Pridruživanje eurozoni prošle godine znatno je smanjilo transferne i konvertibilne rizike – izjavio je Michael Kolb, član Upravnog odbora društva Acredia.

– Poslovno ozračje kontinuirano se poboljšava, iako i dalje postoje točke slabosti. Zbog ovisnosti o turizmu i uvozu hrane i energije, lokalno je gospodarstvo ranjivo na vanjske šokove. U 2024. očekujemo godišnji rast realnog BDP-a od 2,5 posto u Hrvatskoj, dok za 2025. predviđamo rast od tri posto – dodao je. 

image

Michael Kolb, Acredia

foto

Sveukupno gledano, poboljšan je rejting rizika za 21 zemlju, što čini oko 19 posto globalnog BDP-a. Rejting je smanjen za samo četiri zemlje. Trend je potpuno drukčiji od kretanja u 2022., kada je unaprijeđen rejting osam zemalja, a smanjen za čak 17.

– Rat u Ukrajini značajno je utjecao na procjene rizika zemalja u 2022. Globalno gospodarstvo prošle se godine relativno dobro držalo unatoč agresivnu pooštravanju monetarne politike i značajnim globalnim šokovima. Situacija je trenutačno bolja nego što to sugerira opće mišljenje – rekao je Kolb.

Najviše je unaprjeđenja zabilježeno u Africi (10). Slijedi je Europa (6), dok su se u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, poboljšali profili rizika samo za Kinu i Urugvaj.

Prosječni globalni rizik od neplaćanja za trgovačka društva u 2023. neznatno je iznad ocjene dva (srednji rizik) i stabilan je u odnosu na 2022. Međutim, povećao se u odnosu na pandemijske godine i gotovo se vratio na razine iz 2019. Prema regionalnom pregledu, prosječna je ocjena rizika Afrike iznad tri (osjetljiv rizik), dok su Bliski istok, Latinska Amerika i istočna Europa (uključujući Rusiju) ispod ocjene tri (osjetljiv rizik), ali vrlo su blizu njezine granice. Azijsko-pacifička regija neznatno je iznad ocjene dva (srednji rizik), dok su zapadna Europa i Sjeverna Amerika vrlo blizu jedan (niski rizik).

27. travanj 2024 12:50