Biznis i politika
StoryEditor

AmCham: Za gospodarski napredak potrebna veća ulaganja u R&D i nove tehnologije

10. Listopad 2023.

- AmCham kontinuirano ukazuje na važnost investicija privatnog sektora i to inozemnih izravnih ulaganja koja uključuju hrvatsku ekonomiju u globalne lance vrijednosti i orijentirane su na izvoz. Otvaranje radnih mjesta, transfer tehnologija, znanja i modela rada te u konačnici povećanje produktivnosti samo su neke od prednosti takvih ulaganja. Iako su promjene na bolje neosporne, poduzeća smatraju da bi promjene trebale biti brže.

Članstvo u EU, NATO-u, Eurozoni i Schengenu te kvalitetna radna snaga u pojedinim sektorima, stvaraju pretpostavke da uz stabilnost gospodarske aktivnosti tj. poticajan i predvidiv zakonodavni, porezni i administrativni okvir funkcioniranja gospodarskih subjekata, Hrvatska bude prepoznata kao kvalitetna ulagačka alternativa, u srcu europskog tržišta - rekla je na samom početku poslovnog ručka ‘Globalni trendovi u ulaganjima - Gdje je Hrvatska?‘ Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a.

Josip Funda, glavni ekonomist Svjetske banke se složio kako je Hrvatska posljednjih godina ostvarila povoljna makroekonomska kretanja i kako se proces konvergencije dohotka prema prosječnim razinama u Europskoj uniji ubrzao. Međutim, smatra da dizanje produktivnosti cjelokupnog gospodarstva mora biti imperativ kako bi se osigurao rast životnog standarda za cjelokupno stanovništvo. Tu inozemna izravna ulaganja mogu odigrati veliku ulogu jer kroz transfer znanja i tehnologije te dobre poslovne prakse imaju pozitivan učinak na cjelokupno gospodarstvo.

- Niska produktivnost rada prati nas već dugo vrijeme i s time ne možemo biti zadovoljni. Rast nakon 2020. je donekle ubrzao, ali jaz koji imamo prema ostatku je ipak prevelik i biti će potrebni dodatni napori da se taj jaz zatvori - kazao je Funda. 

Hrvatska je trenutno na 35 posto njemačke produktivnosti, dakle ono što u Njemačkoj proizvede jedan radnik, u Hrvatskoj proizvedu tri, rekao je Funda i dodao da ne možemo kriviti turizam, odnosno strukturu domaćeg gospodarstva kao glavni razlog zaostajanja produktivnosti.

- Privatni sektor u Hrvatskoj ulaže malo u R&D u odnosu na ostatak EU. Puno je tu prostora za napredak i fondova koji stoje na raspolaganju upravo za usvajanje novih tehnologija, međutm moramo biti svjesni tih područja u kojima Hrvatska zaostaje - komentirao je. 

Investitori optimistični oko budućnosti 

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović istaknuo je kako je Hrvatska danas vrlo snažna, privlačna i konkurentna poslovna i investicijska destinacija koja bilježi rekordne rezultate direktnih stranih ulaganja, ali i broj investicijskih projekata temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

- Republika Hrvatska bilježi rekordne FDI rezultate te je u posljednje četiri godine ostvareno 12 milijardi eura stranih ulaganja u našu zemlju, s time da je 2021. bila najjača u posljednjih trideset godina odnosno od nezavisnosti. Također, bitno je za istaknuti, da je 2022. godine na osnovi Zakona o poticanju ulaganja zaprimljeno čak 239 prijava, odnosno projekata ukupne planirane vrijednosti čak 2,3 milijarde eura, što je  gotovo trostruko više nego 2021. - istaknuo je Bujanović te dodao kako posebno raduje i ohrabruje porast broja projekata iz djelatnosti visoke dodane vrijednosti poput ICT-a, farmaceutske industrije i ostalih industrija. 

Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u kompaniji Coca-Cola HBC Hrvatska je kao primjer naveo jedno od najstarijih ulaganja u Hrvatsku.

- Coca-Cola HBC Hrvatska ove godine slavi 55 godina poslovanja na hrvatskome tržištu i s ponosom možemo reći da smo uspješno rasli, predvodili promjene i prilagođavali se novim okolnostima skupa sa zajednicom u kojoj poslujemo. Više od pola stoljeća naše istinske predanosti održivom pristupu poslovanju stvorilo je temelj za budućnost u kojoj ćemo ljestvicu izvrsnosti iznova podizati još više i nastaviti rasti stvarajući vrijednost, ne samo za nas, nego i cjelokupnu lokalnu zajednicu - rekao je Jelić. 

Investitori su optimistični u pogledu budućnosti izravnih stranih ulaganja, s čak 83 posto njih koji planiraju povećanje FDI u iduće tri godine, nasuprot 76 posto u 2022. godini, naglasio je Marko Derča, partner u konzultantskoj tvrtki Kearney.

- Očekivanja uključuju i jačanje globalizacije ali i izazove poput rasta cijena sirovina i geopolitičkih napetosti i nestabilnosti na tržištima u razvoju. Fokusiranje na industrije s visokom dodanom vrijednošću, jačanje tehnoloških i inovacijskih sposobnosti, poticanje transparentnosti te smanjenje korupcije ključni su za privlačenje ulaganja, posebno za Hrvatsku, koja teži postati regionalni lider u konkurentnosti - zaključio je Derča. 

26. travanj 2024 14:22