Biznis i politika
StoryEditor

Baykan: Buduća hrvatska Vlada mora privući jače strane korporativne ulagače

19. Travanj 2024.
Burak Baykanfoto Ratko Mavar
Tko će sastavljati iduću hrvatsku Vladu nakon netom završenih parlamentarnih izbora i kako će ona izgledati, poprilično je neizvjesno. Što u Udruženju stranih ulagača misle o radu Vlade u proteklom mandatu i što očekuju od buduće odgovorio nam je predsjednik Burak Baykan.
 
On protekli mandat Plenkovićeve vlade vidi ponajprije kao prijelazno razdoblje nakon ulaska u Schengen i Eurozonu. Iako su europski fondovi izdašno iskorišteni, što je pomoglo rastu BDP-a i pomacima u ekonomskim rejtinzima, smatra da ima još mogućnosti kvalitetnijeg iskorištavanje europskih fondova kroz bolju administrativnu koordinaciju. Kad je riječ o radu buduće Vlade, trebalo bi privući više kvalitetnih stranih ulaganja pri čemu misli i na jače korporativne ulagače koji Hrvatskoj mogu donijeti više ulaganja s većom dodanom vrijednošću, gospodarsku diversifikaciju i inovacije, što će biti ključno za kvalitetnija i dugoročno održiva radna mjesta te za stvaranje viših razina zaposlenosti.
 
- Kako bi privukla više takvih ulagača, Hrvatskoj je potreban koordiniraniji i transparentniji administrativni pristup za privlačenja i podršku tim ulagačima. U više smo slučajeva vidjeli da se potencijalni strani ulagači bore s preprekama na lokalnim razinama koje ponekad uzrokuju dugotrajna kašnjenja, pa čak i neuspjehe ključnih i strateških ulaganja. Vjerujemo u potencijal Hrvatske da privuče sve više ulaganja. To je važno za osiguranje održivog rasta kada se smanji i završi razdoblje financiranja putem EU fondova. Pogotovo jer u svijetu uvijek postoji velika konkurencija za privlačenje snažnog i kvalitetnog kapitala. Stoga svoje potencijale Hrvatska mora sustavno promovirati – rekao je Baykan.
 
Što se pak tiče izazova zbog rastućih problema nedostatka radne snage i ljudskih resursa, smatra da  će se to rješavati godinama s obzirom da jer je riječ o globalnoj prepreci za sva gospodarstva.

Obrtnici žele smanjenje PDV-a

U Hrvatskoj obrtničkoj komori, na čijem je čelu Dalibor Kratohvil, smatraju da bi njezini predstavnici trebali biti dio svake radne skupine za donošenje zakona i drugih propisa te mjera za obrtništvo i gospodarstvo, jer do sada to nije bio uvijek slučaj. Podsjećaju da su dosadašnje vlade propustile porezno rasteretiti gospodarstvo u smislu smanjenja PDV-a. Naime, Hrvatska je među četiri zemlje u EU s najvećom stopom PDV-a (Danska i Švedska 25 posto, Mađarska 27 posto).
 
Smatraju da buduća vlada treba pojednostaviti sustav putem povećanja praga za obvezni ulazak u sustav PDV-a, produljenja roka za plaćanje PDV-a na dva mjeseca, smanjenja stope poreza na dohodak koji se plaća u paušalnom iznosu na 10 posto. Također traže za obrtnike priznavanje pretporeza PDV-a iz nabave osobnih vozila te priznavanje reprezentacije kao izdatka u 100 postotnom iznosu, smanjenja osnovice/koeficijenta za obrtnike dobitaše, izjednačavanje PDV-a za sve ugostiteljske djelatnosti, kao i ukidanje poreza na potrošnju te smanjenje trenutne stope poreza na dohodak od 20 posto. No rasterećenje se odnosi zapravo na sve obrtnike.
 
Buduća bi vlada trebala donijeti kurikulum u obrazovnom sustavu kako bi se nadomjestio nedostatak stručnih ljudi u obrtništvu, ali i da riješi sivu ekonomiju koja je jedan od dugogodišnjih problema s kojima se susreću obrtnici.
24. travanj 2024 15:35