Biznis i politika
StoryEditor

Bujanović: Za više stranih ulaganja moramo privući visoko školovane radnike, pa i iz dijaspore

16. Siječanj 2024.
Hrvoje Bujanović na konferenciji Euromoney

Rasta ulaganja neće biti ako Hrvatska ne riješi problem nedostatka visoko školovane radne snage, kazao je Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja gostujući na konferenciji Euromoney koja se održava u Beču. Konferencija je otvorena s intervjuima ‘1 na 1‘ sa predstavnicima ministarstava financija i gospodarstva Armenije, Gruzije, Hrvatske i Mađarske, a Bujanović se u razgovoru s urednicom Euromoneyja Louise Bowman dotaknuo nekoliko tema, od stranih ulaganja i smanjenja javnog duga, do daljnjih investicija u istraživanje i razvoj te inflacije. U vezi potonjeg, posebno je istaknuo segment koji se najviše otporan na slabljenje inflacijskih trendova, a to su cijene hrane i usluga.

Inflacija će zadržati trend slabljenja

Što se tiče stanja javnih financija, Bujanović je naglasio kako je Hrvatska, unatoč pet vladinih paketa antiinflacijskih mjera ukupno vrijednih 11 posto BDP-a, javni dug je smanjen sa 80 na 60 posto BDP-a. Državni tajnik je kazao kako smatra da će cijene hrane u narednom razdoblju svakako pasti.

– Ukoliko ne bude novih geopolitičkih žarišta koje će utjecati na globalnu trgovinu i gospodarstvo, inflacija će i dalje zadržati trend silaska. Segment usluga će biti nešto otporniji na dezinflacijske trendove zbog relativno snažne inozemne potražnje, prvenstveno kroz turizam. Cijene usluga će, po mom sudu, padati, ali sporije – ocijenio je Bujanović. 

Govoreći o strategiji pametne specijalizacije koja je donijeta u prosincu prošle godine, državni tajnik je skupini hrvatskih novinara na marginama konferencije kazao kako je svaka strategija samo dokument koji treba kvalitetno provoditi.

– Ona je uvjet za povlačenje još više sredstava u istraživanje i razvoj i inovacije. Osim što se R&D kontinuirano mora podupirati, to je i stvar kulture. Pojačano financiranje može i treba biti bolje – istaknuo je Bujanović.

Bujanović je izrazio zadovoljstvo priljevom izravnih stranih ulaganja naglasivši da je u zadnje četiri godine u Hrvatsku uloženo 13 milijardi eura, što je zaista puno za Hrvatsku. Kao pozitivni primjer je naveo gradnju tvornice američkog Jabila u Osijeku, no problem koji se općenito javlja kod otvaranja takvih visokotehnoloških pogona je nedostatak visokoškolovane radne snage.

Pružiti komparativne prednosti

– Da bi poboljšali demografske trendove, prvo moramo osigurati radno mjesto. S druge strane, investitor koji namjerava uložiti pita se kako će početi s poslom ako nema dovoljno kvalificiranih radnika – kazao je Bujanović.

U privlačenju takvog profila država bi trebala računati na hrvatsku dijasporu koja je proteklih desetak godina otišla živjeti i raditi u zapadne države, ali im za njihov značajniji povratak treba pružiti radne i životne uvjete koji su komparativno bolji od onih koje sada imaju u inozemstvu, ocijenio je Bujanović na marginama konferencije. Hrvatska je sve važnije odredište za strane radnike, a glavnina njih zaposlena je u sektorima ugostiteljstva, odnosno turizma i građevinarstva, istaknuo je Bujanović u razgovoru s predstavnicom Euromoneyja.

27. travanj 2024 06:31