Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Cijene pšenice na tržištu miruju

10. Rujan 2023.

Na tržištu aluminija posljednjih godinu dana bilježi se kontrakcija (ispod rekordnog kolovoza 2022.), što upućuje da su dugoročna predviđanja porasta trenda u globalnoj proizvodnji aluminija bila u krivu. Glavni razlog tome je usporavanje svjetske ekonomije, kao i pad kineske proizvodnje (60 posto svjetskog outputa) uslijed zatvaranja pogona zbog pandemije, krize u građevinskom sektoru te redukcija električne energije u provinciji Yunnan, smatra glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić.  

Kako navodi u Fokusu tjedna, australski ured za industriju, znanost i resurse očekuje rast kineske proizvodnje do 2025., ali uz sporiju dinamiku do 43 milijuna tona. Dodatan pokazatelj napetosti ponude je da su cjenovne premije i dalje visokih 50 dolara po toni.

– Globalno gledajući, građevinski sektor je ipak tek drugi najvažniji segment potražnje nakon transporta, jer je odgovoran za četvrtinu potražnje. Nepovoljni ekonomski trendovi u glavnim ekonomijama su napokon poništeni rastom potražnje automobilske industrije te energetske transformacije vođene ubrzanom ekspanzijom solarnih panela. Cijena aluminija past će s 2600 dolara na 2400 dolara po toni do kraja godine, dok se do kraja 2024. godine očekuje rast cijene na oko 2800 dolara po toni – kaže Stojić.

Cijene na tržištu pšenice miruju iako se pojavljuju znakovi napetosti ponude. U Europi se javljaju u vidu teških kišnih nevremena koja pogađaju ozimu pšenicu, što dovodi do narušavanja kvalitete iste. U Argentini i Australiji ponovno se pojavljuje suša koja uništava usjeve pšenice na tim područjima.

Australski ured za ekonomiju i znanost poljoprivrede i resursa dodatno je smanjio projekcije ispod onih američke USDA-e (Ministarstvo poljoprivrede SAD-a) s 29 milijuna tona na 26.2 milijuna tona. USDA u svom izvješću među glavnim rizicima upravo ističe nepovoljne vremenske prilike.

Isto tako, USDA očekuje da će argentinski usjev porasti za otprilike pet milijuna tona u odnosu na prošlu sezonu koja je bila pogođena rekordnom sušom (ukupno 17,5 milijuna tona). Šanse za žitni ugovor između Rusije i Ukrajine sve su neizglednije, što je potvrdio ruski predsjednik Putin. Moskva će se i dalje držati svojih zahtjeva vezano za vraćanje ruske poljoprivredne banke u SWIFT te otvaranje cjevovoda za izvoz ruskog amonijaka.

27. travanj 2024 08:23