Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Od listopada do danas fizičke cijene žitarica padaju svaki tjedan

18. Travanj 2023.
piše: Robert Jurišić, S-GRAIN BI
  • Prije godinu dana uspon cijena žitarica se činio beskrajnim, a sada više nema svjetla na kraju tunela
  • Bakar je porastao na najvišu vrijednost u šest tjedana od 4,12 $/lbs usred slabljenja dolara, očekivanja povećane potražnje i stalne zabrinutosti zbog niske ponude
  • MMF upozorava da fragmentacija globalnog gospodarstva na suparničke trgovinske blokove riskira izazivanje novog hladnog rata
 
Generalno gledajući, cijene burzovnih roba na razini prošlog tjedna imale su pozitivnu korekciju, poput plemenitih metala, agri roba pa i industrijskih metala. Jedino su cijene energije imale manje više stagnaciju, odnosno niti su narasle, niti su pale. Sve ovo skupa ipak izgleda više kao tehnička korekcija nego neka promjena trenda. Tjedni pred nama će pokazati o čemu se radi.
S&P 500 indeks iznad razine od 4.100 bodova, indeks straha VIX ispod 18, a dolarski indeks DXY ispod 102 boda. Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tjedan započinje iznad razine od 590 bodova, dok je Bloomberg Commodity Index (BCI) iznad 108 bodova. Generalni market moveri su i dalje geopolitika, Kina i njihova potražnja te inflacija i kamatne stope. Pa krenimo redom.
 
Geopolitika se ponovno zahuktala te smo u situaciji povećanog stresa između Kine i Tajvana zbog kineske vojne vježbe u okolici Tajvana. U međuvremenu, SAD je testirao Kinu leteći avionom američke mornarice blizu Kine, ali je ostao u međunarodnom zračnom prostoru. Na kraju dana, pozitivno je da tijekom samih vježbi nije došlo do većeg incidenta koji bi nepovratno odveo stvari u krivom smjeru. MMF upozorava da fragmentacija globalnog gospodarstva na suparničke trgovinske blokove riskira izazivanje novog hladnog rata.
 
BRICS poziva na smanjenje ovisnosti o dolaru, smatrajući da će smanjenje utjecaja dolara na regionalnu i međunarodnu trgovinu smanjiti dominaciju Zapada u globalnom gospodarstvu. Pojedine zemlje van BRICS-a podržavaju ovo stajalište, a čak  i Francuska smatra da mora uložiti napor da smanji svoju ovisnost o dolaru i ograniči svoju ovisnost o SAD-u. Prošli tjedan sasatank kineskog premijera i brazilskog predsjednika dodatno ojačava poziciju BRICS-a, a sada  imamo Alžir, Iran i Argentinu koji se svi žele pridružiti BRICS-u. Pitam se zna li SAD što se ovdje događa i kako to da nema baš nikakve reakcije po tom pitanju. Smanjenje hegemonije dolara na globalnoj sceni pogoduje uvođenju CBDC-a, državne digitalne valute. To je konvergentni interes svih velikih dužnika jer ne treba zaboraviti da omjer svjetskog duga i BDP-a ide prema 400 posto!
 
Kineski CPI i dalje razočarava, što potvrđuje najniže očitanje CPI-ja u proteklih 1,5 godina, a što pokazuje da se Kine bori da pokrene gospodarstvo nakon nulte tolerancije na Covid. U 2021. Kina je s 9 posto svjetske proizvodnje zlata bila vodeća na tržištu. Sada je jedan od najvećih uvoznika zlata, ali i također najveći potrošač zlata na svijetu. Narodna banka Kine kupuje i povećava svoje zlatne rezerve pet uzastopnih mjeseci. Kineski uvoz sirove nafte porastao je za 22,5 posto u ožujku u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a na mjesečnoj razini smo na najvišem nivou od lipnja 2020. Istodobno, američke strateške rezerve nafte na najnižoj su razini od 1983.
 

Hoće li FED još samo jednom povećati kamatne stope?

 
CPI u ožujku u SAD-u bio je ispod očekivanja tržišta, na 5,0 posto naspram 5,2 posto što su bila očekivanja. To je dalo dodatni implus financijskim tržištima koja su pozitivno odreagirala prošli tjedan. Dodatno, ponovno su se pojačala razmišljanja o očekivanom zaokretu FED-a prije nego kasnije, ali stvarnost je da FED barem planira još jedno povećanje u svibnju od 25 baznih bodova. Hoće li to biti i posljednji put? Ciklus povećanja tečaja doista se bliži kraju, što bi s vremenom trebalo oslabiti USD.
 
Isto tako, činjenica da je sirova nafta i dalje 80+ dolara pokreće raspravu o tome hoće li inflacija i dalje ostati prisutna usred velikog utjecaja cijena energije na očitanja inflacije. To čini posao FED-a malo težim, a sirova nafta od 100 dolara bi to dodatno otežala. Bilješke FED-a sa zadnjeg sastanka pokazuju da mnoge članice očekuju recesiju u drugoj polovici ove godine. Larry Fink, glavni izvršni direktor Black Rocka, najvećeg svjetskog upravitelja novcem, smatra da inflacija neće uskoro pasti ispod četiri posto.
 
Iz Frankfurta govore o podizanju stopa s 25 na 50 baznih bodova na sljedećem sastanku. Potpredsjednik ECB-a izjavio je da institut nije optimističan u pogledu putanje temeljne inflacije što potvrđuju i podaci o inflaciji u Njemačkoj.  Tržišta očekuju još 75 baznih bodova rasta tijekom trenutnog ciklusa pooštravanja monetarne politike u Eurozoni. Odnos USD/EUR pleše oko razine 1,10. Podaci o inflaciji otvorili su put da dolar padne na razini 1,12. Međutim, dolar se oporavio zahvaljujući očekivanjima daljnjeg rasta stopa FED-a, zahvaljujući solidnoj maloprodaji u SAD-u te povećanju kratkoročnih očekivanja inflacije i izvanrednim rezultatima bankarskog sektora na Wall Streetu. Ako odnos padne ispod razine 1,10, to će vratiti odnos EUR/USD natrag u neutralan položaj.
 
"Univerzalna valutna jedinica", također poznata kao "Unicoin", digitalna je valuta međunarodne središnje banke, dizajnirana da radi uz sve postojeće nacionalne valute. MMF je ovu digitalnu valutu predstavio na važnom sastanku početkom prošlog tjedna. Digitalna monetarna uprava (DCMA) najavila je službeno pokretanje međunarodne digitalne valute za središnje banke (CBDC), koja jača monetarni suverenitet središnjih banaka sudionica i u skladu je s nedavnom politikom preporuke o kripto imovini, koje je predložio MMF.
 
Univerzalna monetarna jedinica (UMU) je legalna monetarna imovina, može obavljati transakcije u bilo kojoj valuti za obračun zakonskog sredstva plaćanja i funkcionira kao CBDC za provođenje bankarskih propisa i zaštitu financijskog integriteta međunarodnog bankarskog sustava. Još 2021. odlučeno je da je prijelaz s FIAT-a na digitalne valute (CBDC) idealan alat, ali da bi se to ostvarilo dvije su stvari potrebne: stvoriti blockchain prikladan za zamjenu SWIFT-a te suvremeno i vrlo opsežno usvajanje.
 

Vizionarska odluka ili jedan od najglupljih poteza?

 
Njemačka je u subotu zatvorila svoje posljednje tri aktivne nuklearne elektrane. Oklada je to da će uspjeti ostvariti svoje ekološke ambicije, bez atomske energije, unatoč energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini. Budućnost će pokazati je li to bila vizionarska odluka ili jedna od najglupljih stvari koje su napravili. Iz današnje perspektive čini se ovo drugo, ali dozvolimo da vrijeme pokaže što je bilo ispravno. Terminske cijene sirove nafte Brent zadržale su se iznad 86 $/bbl na početku novog tjedna nakon što su prošli tjedan porasli za više od jedan posto jer je Međunarodna agencija za energiju upozorila da će iznenadno smanjenje proizvodnje od strane OPEC+ zategnuti tržište više od očekivanog i povećati cijene nafte. IEA je također projicirala da će se svjetska potražnja za naftom popeti za dva milijuna barela dnevno u 2023. na rekordnih 101,9 milijuna barela dnevno.
 
Pored toga, tržišta su i dalje zabrinuta zbog smanjenja zaliha sirove nafte u ključnom američkom skladištu, prekinutih tokova iz iračkog Kurdistana i znakova usporavanja ruskog izvoza nafte. Štoviše, ulagači su ostali optimistični u pogledu kineske potražnje jer su podaci pokazali da je najveći svjetski uvoznik sirove nafte prošlog mjeseca isporučio najviše nafte u gotovo tri godine. Terminske cijene prirodnog plina u Europi trgovale su se na razini oko 42 €/MWh, što je blizu relativno niskih razina iz lipnja 2021., a sve kao posljedica slabe potražnje i velike ponude LNG-a. Cijene prirodnog plina već su pale 14 posto u prva dva tjedna u mjesecu, budući da je sezona grijanja završila, a potražnja za hlađenjem nije povećana.
 
U isto vrijeme, popunjenost skladišta je u porastu, trenutno na razini 56 posto u EU, odnosno 65 posto u Njemačkoj i 85 posto u Španjolskoj, gdje se nalazi većina LNG terminala u Europi. Isporuke LNG-a iz SAD-a postigle su rekord u ožujku, a Europa je privukla više od 70 posto svih tereta. S druge strane, skladišne ​​zalihe u Francuskoj bile su oko 29 posto popunjene jer su terminali prirodnog plina uglavnom blokirani štrajkovima od početka ožujka. Iako je najgora energetska kriza za sada gotova, postoje rizici za sljedeću zimu, odnosno vruće ljeto koje bi moglo smanjiti proizvodnju energije iz hidroelektrana, hladna zima i oporavak azijske potražnje za LNG-om.
 
U ožujku je FAO indeks za prehrambene proizvode dosegao 126,9 bodova, smanjenje od 2,1 posto u odnosu na veljaču. Ulazimo u period kada će se sve veći naglasak stavljati na vremensku prognozu i utjecaj vremenskih (ne)prilika na proizvodnju. U SAD-i suša se nastavlja u područjima Velikih ravnica što će utjecati na proizvodnju pšenice. U Brazilu se očekuju povoljni vremenski uvjeti za većinu proizvodnih površina drugog usjeva kukuruza. U Argentini se predviđaju kiše na sjeveru poljoprivrednih područja i snježne padaline u Cordilleri, u sjevernoj Patagoniji i južnom Pampasu.
 
U Zapadnoj Europi je u mnogim je područjima nakon Uskrsa vrijeme bilo hladnije i vlažnije od prosjeka, što je pozitivno. U Francuskoj je generalno stanje jesenskih usjeva odlično, a sada se očekuju visoke temperature. U Španjolskoj i Portugalu nema znakova dolaska kiše. U Sjevernoj Africi nedostatak vlage i suša se nastavljaju. Očekuje se da će se El Niño efekt razviti sljedećih tjedana, što bi trebalo biti manje korisno za buduću australsku proizvodnju. Pored vremenskih uvjeta, cijene žitarica i uljarica podržana je nižim procjenama uroda soje i kukuruza u Argentini, sušom u SAD-u, rastuće neizvjesnosti izvoza iz ukrajinskih luka, rastom uvoza soje u Kinu te većom procjenom uvoza pšenice zemalja Magreba.
 
Zbog svega je cijena pšenice novog i starog roda  na CBOT-u na početku tjedna u rasponu od 6,8 $/bu do 7 $/bu, dok je kukuruz oko 6,6 $/bu, a sojino zrno opet iznad 15 $/bu. Na MATIF-u je pšenica oko 252 €/t, dok je kukuruz 10 €/t jeftiniji. Od listopada do danas fizičke cijene žitarica padaju svaki tjedan. Prije godinu dana uspon se činio beskrajnim, a sada više nema svjetla na kraju tunela. Jednostavno, ponuda nadmašuje potražnju. Osnove su nepromijenjene u odnosu na prije rata, ali cijene žitarica su izgubile na vrijednosti. 
 

Raste cijena bakra

 
Pored svega, tržište u ovom trenutku ignorira sve pozitivne vijesti. Kako će završiti? Suočeni smo s jasnom željom da obuzdamo inflaciju hrane. Ova se situacija može promijeniti za mjesec dana ili potrajati dugo. Rusija je priopćila da neće biti produženja sporazuma o crnomorskim poljoprivrednim proizvodima nakon 18. svibnja osim ako Zapad ne ukloni brojne prepreke izvozu ruskog žita i gnojiva. Više mi se čini kao ponovno zauzimanje pregovoaračkih pozicija obzirom da izvoz iz Crnog mora treba i jednima i drugima.
 
Mađarska, Rumunjska i Slovačka planiraju blokirati korištenje i uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, ali ne i tranzit. Marketinška je to mjera za smirivanje domaćih proizvođača, penaliziranih padom cijena, ali pitanje je može li se provesti. Australija je postigla sporazum s Kinom za rješavanje spora oko uvoza ječma. Znak poboljšanja odnosa između dva glavna trgovačka partnera robe. Odnosi između dviju zemalja godinama su zategnuti i pogoršani nakon što je Australija pozvala na istragu o podrijetlu Covida, što je izazvalo trgovinske odmazde Pekinga, uključujući antidampinške carine na australsko vino i ječam.
 
Bakar je porastao na najvišu vrijednost u šest tjedana od 4,12 $/lbs usred slabljenja dolara, očekivanja povećane potražnje i stalne zabrinutosti zbog niske ponude. Snažan kreditni rast u Kini naglasio je namjere vlasti u zemlji da potaknu izgradnju infrastrukture. U međuvremenu, podaci s Londonske burze metala pokazali su da su zalihe pale na 56 tisuća tona, najmanju količinu od 2005. Razvoj je pratio zalihe na Šangajskoj burzi terminskih poslova, koje su izgubile više od jedne trećine od svog vrhunca u veljači. Da dodamo, čileanska državna kompanija Codelco rekao je da se procjenjuje da će proizvodnja u 2023. potonuti za čak 7 posto, nakon pada od 10,6 posto u 2022.
 
Takvi poremećaji na strani ponude moraju se odraziti na cijenu, pogotovo ako potražnja ne doživi sličnu negativnu korekciju. Cijene željezne rude bile su na 120 $/t, krećući se blizu najniže tromjesečne razine. Kako su se smirile zabrinutosti oko opskrbe i kako su ulagači procijenili očekivanja potražnje u Kini, pritisak na rast cijene je smanjen. Tropski cikloni u Australiji promašili su izvozna središta željezne rudače, smanjivši zabrinutost da će najveći svjetski proizvođač morati prekinuti isporuke. U međuvremenu su projekcije niže proizvodnje čelika u najvećem proizvođaču Kini zadržale pritisak na cijene. Nedavni podaci tvrtke Mysteel pokazali su da je proizvodnja čelične armature i armature pala za 1 posto, dok je očita potražnja pala za gotovo 7 posto.
27. travanj 2024 13:43