Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Značajniji rast cijena nafte sprječava slab kineski oporavak i usporavanje gospodarstva SAD-a i eurozone

20. Veljača 2024.
foto Shutterstock
  • Kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se tako brzo kako su se trgovci nadali
  • Hedge fondovi su stvorili short poziciju na tržištima žitarica i uljarica zbog velike globalne ponude, mlake potražnje, slabog kineskog gospodarstva i čvrstog američkog dolara

Na robnim tržištima izmjenjuju se depresija, strah, volatilnost i nada u oporavak potražnje Kine. Kako koji od ovih faktora prevlada, tako se to reflektira na cijene burzovnih roba, no opći zaključak je ipak da trenutačno medvjedi imaju jače karte nego bikovi.

Nakon još jednog tjedna za nama, najvažnija vijest je da je sirova nafta ponovno iznad 83 $/bbl!. Početak tjedna biti će obilježen praznikom u SAD-u, pa će trgovina na tržištima u punom smislu krenuti od utorka. I dok SAD uživa u produženom vikendu, Brazil i Kina vratili su se s odmora. Vidjet ćemo hoće li donijeti i veću aktivnost na tržištu roba?

Podaci o inflaciji i dalje podsjećaju tržište da se ne bori protiv FED-a. Uzrokuju li visoke stope povratak razmišljanja o deflaciji? Što ako se deflacija ne ostvari, kada/kako bi fondovi to zapravo priznali i promijenili svoje ‘short‘ stajalište jer inflacijski pritisci zapravo ostaju? Bi li htjeli priznati da im je long pozicija potrebna da bi se zaštitli od te ljepljive inflacije?

Strah da će OPEC izgubiti kontrolu nad svojim članicama zbog smanjenih prihoda i dalje ograničava potencijal rasta tržišta sirove nafte, kao i spor gospodarski rast u Kini. To bi se moglo promijeniti ako bi Kina konačno izašla sa smislenim paketom poticaja i/ili ako bismo vidjeli širenje rata na Bliskom istoku na način koji bi pogodio proizvodnju nafte i brodsku infrastrukturu.

Rast cijena nafte iznad 80 $/bbl pak predstavlja problem za FED u kontekstu inflacije. Dodajte sada sve veću ponudu državnih zapisa koji se nude na tržištu i postaje teško ponovno vidjeti okruženje niskih kamatnih stopa u skorije vrijeme. Jedini scenarij za koji vidim da podupire značajna smanjenja kamatnih stopa ove godine bio bi onaj u kojem gospodarstvo pokazuje značajniji pad. FED bi se možda i dalje trebao brinuti o dugom kraju krivulje prinosa koji ide gore usred sve veće ponude dužničkih certifikata koji se bacaju na tržište, osim ako tržište trezora ne može privući veliku količinu kupnje od boomera i mirovinaca.

Koliko je Europa ugrožena kada je u pitanju energetika? Neriješeni ratovi u koje smo uronjeni stvaraju opasan scenarij na horizontu za kontinent na kojem živimo. Eksplozijom Sjevernog toka 2 pogođen je glavni cjevovod za opskrbu prirodnim plinom, kako bi se spriječilo da Njemačka ima koristi od jeftinog ruskog plina.

Rat u Ukrajini smanjio je dotok plina koji dolazi izravno u Uniju iz Rusije. Preko Turske i Mađarske nešto stigne, ali puno manje nego prije i skuplje. Ruska nafta, koja u Europu stiže posredno, preko Indije, ratom u Crvenom moru smanjuje svoj protok. Eskalacija sukoba na cijelom Bliskom istoku, odakle se crpi velik dio svjetske energije, pogoršala bi situaciju. Ostaju nam Sjeverna Afrika i SAD. Ali Sjeverna Afrika, prije svega Alžir, svrstana je uz Palestince, protiv Izraela, pa bi sporazumi s Europom mogli u trenu postati otpadni papir. S druge strane Atlantika, Washington je blokirao izvoz prirodnog plina, kako bi ucijenio "pobunjeničku" državu Teksas, najvećeg izvoznika u zemlji. Gledajuće sve skupa, Europa je, u energetskom smislu, u izuzetno krhkoj poziciji.

Rast cijena nafte ograničen zbog slabe potražnje

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošlog tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica geopolitičkih napetosti, no slabost potražnje ograničava još i veći rast cijena. Barel nafte Brent porastao je 1,55 posto, a barel nafte WTI 3,05 posto. Rast cijena uglavnom je posljedica geopolitičkih napetosti. Trgovci svakodnevno prate situaciju na Bliskom istoku, koja se ne smiruje, i procjenjuju kakvi su rizici od širenja sukoba iz Pojasa Gaze na susjedne zemlje.

S druge strane, rast cijena ograničen je zbog slabosti potražnje. Prošlog tjedna IEA je objavila da globalna potražnja za naftom posustaje i da će u ovoj godini porasti nešto manje nego što su prije očekivali. Kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se tako brzo kako su se trgovci nadali. Značajniji rast cijena nafte sprječava i usporavanje rasta američkog i gospodarstva eurozone, s obzirom na to da će tamošnje središnje banke zbog još uvijek povišene inflacije vjerojatno zadržati povišene kamatne stope dulje razdoblje nego što se na tržištima očekivalo.

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF pale su na ispod 24,5 €/MWh, najniže od lipnja 2023., zbog prevelike ponude i smanjene vjerojatnosti zahlađenja u bliskoj budućnosti. Očekuje se da će ovaj trend stabilizirati rezerve goriva, smanjujući potrebu za obnavljanjem zaliha tijekom ljetnih mjeseci. Rezerve plina u EU trenutno su na 65 posto, što je njihova najviša razina za to doba godine još od 2011. godine.

Štoviše, norveške zalihe su se povećale kako je riješeno smanjenje kapaciteta u norveškoj tvornici za preradu plina Kollsnes. U međuvremenu, Zastupnički dom američkog Kongresa glasovao je protiv odluke predsjednika Bidena da zaustavi izdavanje novih dozvola za LNG projekte koji prodaju prirodni plin zemljama bez sporazuma o slobodnoj trgovini. Bidenova administracija željela je preispitati utjecaje na klimu prije izdavanja novih dozvola.

Hedge fondovi su stvorili short poziciju na tržištima žitarica i uljarica zbog velike globalne ponude, mlake potražnje, slabog kineskog gospodarstva i čvrstog američkog dolara. Prošlog su tjedna fondovi kupovali puno pamuka, a prodavali žitarice, pa su sada u najvećoj short poziciji u zadnje četiri godine! Kao rezultat svega ne čudi da smo prošli tjedan završili s gotovo svim poljoprivrednim tržištima na ili blizu nedavnih najnižih razina.

Bearish narativ nastao je iz podataka USDA-e, ali također i iz nastavka jastrebovog FED-ovog narativa. Ništa se veće nije dogodilo tijekom vikenda što bi uopće promijenilo to razmišljanje stoga se nastavlja depresija na tržištu žitarica. Pad rađa pad, a fondovi jednostavno jačaju svoje kratke pozicije iz tjedna u tjedan. Kupci također čekaju do zadnjeg trenutka, pojačavajući kretanje i konkurenciju na strani prodavatelja.

Centralne banke gomilaju zlato

Tjedni pad od -8,5 €/t zabilježen je prošli tjedan za Euronext ugovor pšenice iz svibnja 2024. na 198,25 €/t i ugovor iz lipnja 2024. za kukuruz na 171,75 €/t. Natjecanje između zapadnoeuropskog i crnomorskog porijekla doseglo je vrhunac. Svi traže dovoljno tržišta prije kraja sezone, usred rastućih zaliha pšenice na europskom kontinentu. I na CBOT-u slična situacija. Pšenica je prošlog tjedna izgubila 6,1 posto te je trenutno oko 5,6 $/bu, kukuruz je izgubio 2,9 posto te je trenutno ispod 4,3 $/bu, dok je soja izgubila 1 posto i trenutno je oko razine od 11,7 $/bu. Slobodno možemo zaključiti da su najvažniji "pokretači tržišta" promet na Crvenom moru i "Big Short" na američkim derivatima, kojima će se od sredine ožujka pridodati vrijeme vezano uz proljetnu sjetvu na sjevernoj hemisferi.

U Južnoj Americi vrijeme je općenito povoljno za žetvu i razvoj usjeva kukuruza i soje. Što se tiče EU, provjene žetve za 2024. su: pšenica 122,6 milijuna tona (2,5 posto manje nego prošle godine), kukuruz 64 milijuna tona (4,6 posto više nego prošle godine) i ječam 53,1 milijuna tona (12 posto više nego prošle godine). Na razini svijeta, IGC procjenjuje zalihe glavnih izvoznika na kraju sezone 2023/24: pšenica 60 milijuna tona (pet milijuna tona manje nego prošle sezone), kukuruz 70 milijuna tona (20 milijuna tona više nego prošle sezone) i soja 17 milijuna tona (tri milijuna tona više nego prošle sezone).

Stanley Druckenmiller, jedan od najvećih investitora na svijetu, prodao je dionice tech kompanija kako bi kupio dva rudnika zlata. Centralne banke gomilaju zlato. Svi oni imaju isti pogled na FIAT novac.

Terminske cijene bakra u SAD-u porasle su prema 3,8 $/lbs, vraćajući se s gotovo tromjesečne najniže razine. Osim pritiska na dolar koji se koristi za određivanje cijena bakra i povećanja kupovne moći stranih potrošača, nade u labaviju monetarnu politiku podigle su industrijsku potražnju za gospodarstva izložena američkim kreditnim tržištima i poduprle izglede za inpute osnovnih metala.

Ipak, pesimistična pozadina u glavnom potrošaču Kini ograničila je dobitke. Deflacija u zemlji neočekivano je porasla na 14-godišnji maksimum, dok je službeni proizvodni PMI ukazivao na četvrto uzastopno smanjenje u siječnju. Razvoj je bio u skladu s upornim padom premije za bakar u Yangshanu jer su se tvornice suzdržavale od kupnje metala, dok su zalihe u glavnim kineskim skladištima porasle za više od 120 posto u godinu dana.

27. travanj 2024 22:15