Biznis i politika
StoryEditor

Čelnici središnje banke na konferenciji u Portugalu upozorili da će kamatne stope nastaviti rasti

29. Lipanj 2023.

Čelnici Europske središnje banke, Feda i Engleske banke signalizirali su svoju spremnost za dodatnim povećanjem kamatnih stopa unatoč predviđanjima pojedinih ekonomista da bi dodatno povećanje stopa moglo izazvati recesiju ili financijsku krizu, prenosi Financial Times.

‒ Iako je politika restriktivna, možda nije dovoljno restriktivna i ne traje dovoljno dugo ‒ rekao je predsjednik Feda Jay Powell na konferenciji u Sintri u Portugalu dodajući da tržište rada jako ‘vuče gospodarstvo‘ te je tako signalizirao dodatno povećanje stopa na sljedeća dva sastanka.

Ekonomist Pictet Wealth Managementa Frederik Ducrozet rekao je da su bankari ‘čini se spremni tolerirati blagu recesiju ako je to cijena koju je potrebno platiti‘ kako bi postigli ciljanu inflaciju od dva posto.

Međutim, zamjenica direktora MMF-a Gita Gopinath upozorila je na konferenciji da će središnje banke možda morati žrtvovati svoju borbu protiv inflacije ako više stope izazovu sustavnu financijsku krizu.

Ulagači očekuju da će Fed, Europska središnja banka i Engleska banka povećati svoje kamatne stope još nekoliko puta u nadolazećim mjesecima budući da je gospodarski rast ostao relativno otporan, tržišta rada još uvijek vrlo tijesna, a plaće brzo rastu.

Moglo bi doći do velikih skokova

Inflacija u SAD-u i eurozoni nastavlja padati, ali ako se isključe cijene energije i hrane pada sporije. Powell je rekao da iako su cijene dobara i stanova pale, Fed još uvijek nije vidio ‘nikakvo stvarno poboljšanje‘ u sektoru usluga.

Predsjednik Feda dodao je kako još uvijek ne misli da će biti potrebna recesija da se tržište rada uravnoteži.

‒ Pritisci na plaće su još uvijek visoki, ali definitivno padaju ‒  rekao je, napominjući da još uvijek postoji 1,7 slobodnih radnih mjesta na svaku nezaposlenu osobu u SAD-u.

Guverner Engleske banke Andrew Bailey rekao je da bi u nadolazećim mjesecima moglo doći do ‘vrlo velikih skokova‘ ukupne inflacije, no dodao je da je temeljna stopa inflacije, isključujući energente i hranu, ‘puno oštrija‘.

Čak je i guverner Japanske središnje banke Kazuo Ueda rekao da se rast plaća i cijena u njegovoj zemlji ubrzava, nakon gotovo desetljeća stagnacije, što je dužnosnicima omogućilo da počnu razmatrati mogućnost napuštanja njezine ultra-labave monetarne politike.

‒ Plaće su počele rasti za oko dva posto po prvi put u više od tri desetljeća. Počinjemo uviđati promjene u inflacijskim očekivanjima i promjene u ponašanju pri određivanju plaća. Ovo je dobar znak ‒ rekao je Ueda.

Christine Lagarde, predsjednica ECB-a, koja je bila domaćin konferencije, rekla je da njezina institucija ‘ne vidi dovoljno opipljivih dokaza da se temeljna inflacija i kreće prema dolje‘.

Podsjetimo, inflacija u eurozoni u svibnju je iznosila 6,1 posto dok je u SAD-u 4 posto, a u Velikoj Britaniji 8,7 posto.

04. svibanj 2024 08:10