Biznis i politika
StoryEditor

CERP raspisao natječaj za izbor investicijskog društva za prodaju i kupnju dionica

21. Kolovoz 2023.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) raspisao je natječaj za izbor ovlaštenog investicijskog društva za poslove prodaje i kupnje dionica na tržištu kapitala Hrvatske i u zemljama Europske unije.

Kako je navedeno u natječaju, popis poslova koje će ovlašteno investicijsko društvo izvršavati sukladno ugovoru kojeg će sklopiti sa CERP-om su: obavljanje poslova pripreme prodaje dionica, isticanje prodaje dionica na tržištu kapitala sukladno uvjetima i nalozima  CERP-a, dostavljanje dnevnog pisanog izvješća o izvršenoj realizaciji naloga CERP-a, uz obveznu kopiju izvatka iz knjige naloga po svakom izvršenom nalogu, odnosno obračun prodaje te  poslove preknjižbe za prodane dionice sukladno Pravilnicima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) odnosno drugih klirinških društava registriranih u zemljama Europske unije.

Također, društvo će u svom opisu posla imati i dostavu sredstava ostvarenih prodajom dionica, na bankovni račun CERP-a odmah nakon izvršene namire, obavljanje poslova pripreme kupnje dionica na tržištu kapitala, isticanje naloga za kupnju dionica na tržištu kapitala sukladno uvjetima i nalozima CERP-a, dostavljanje dnevnog pisanog izvješća o izvršenoj realizaciji naloga CERP-a, uz obveznu kopiju izvatka iz knjige naloga po svakom izvršenom nalogu, odnosno obračun kupnje, poslove preknjižbe za kupljene dionice na tržištu kapitala sukladno pravilnicima SKDD-a te alokaciju kupljenih vrijednosnih papira na račune CERP-a registrirane kod SKDD-a nakon izvršene namire.

 – U obvezujućoj ponudi za obavljanje navedenih usluga ovlašteno investicijsko društvo samostalno predlaže cjenik izražen u postotku za transakcije/trgovanja sklopljena unutar knjige naloga. U cijenu usluge moraju biti uključene sve naknade i provizije vezane uz transakciju/trgovanja. Maksimalan iznos cijene usluge ne može biti veći od 0,15 posto, i bez minimalne provizije – navodi se u natječaju objavljenom na službenoj stranici CERP-a.

 U obvezujućoj ponudi za obavljanje navedenih usluga ovlašteno investicijsko društvo, prema natječaju, samostalno predlaže cjenik izražen u postotku za transakcije/trgovanja sklopljena izvan knjige naloga kroz BLOK transakciju.

– U cijenu usluge se ne uključuju sve naknade i provizije vezane uz transakciju/trgovanja (samo brokerska provizija). Maksimalan iznos cijene usluge ne može biti veći od 0,03 posto. U slučaju da je 0,03 posto više od četiri tisuće eura, maksimalni iznos cijene usluge ne može biti veći od četiri tisuće eura – stoji u natječaju.

Kriterij odabira biti će najpovoljnija obvezujuća ponuda po svakom segmentu, a CERP ima pravo odbiti sve obvezujuće ponude i poništiti postupak za izbor ovlaštenog investicijskog društva za poslove prodaje i kupnje dionica na tržištu kapitala Hrvatske i u zemljama Europske unije, bez da pri tom snosi odgovornost prema bilo kojem od ponuditelja ili da ima obvezu obavijestiti ponuditelje o razlozima za takav postupak. Ugovor sa odabranim ovlaštenim investicijskim društvom sklapa se, kažu, za razdoblje od tri godine uz mogućnost produženja ugovora. 

CERP je posljednji javni poziv za kupnju dionica trgovačkih društava u državnom vlasništvu raspisao krajem prošlog mjeseca kada je provedbom postupka javnog nadmetanja prodao dionice Hotela Croatia u Cavtatu, Jadranskih luksuznih hotela u Dubrovniku, Luke u Splitu i Olympie Vodice dok su i dalje otvorene prijave za kupnju dionica tvrtke Slavonija Županja.

CERP u svom portfelju trenutno ima (u većinskom vlasništvu) dionice tvrtki Borovo, Brijuni Rivijera, Hrvatska Brodogradnja – Jadranbrod, Hrvatski centar za razminiranje – Centar za testiranje, razvoj i obuku, Institut za sigurnost, Jadroplov, Luka Vukovar, Nacionalna veletržnica, Pleter usluga, Plinacro, Pomorski centar za elektroniku, Veletržnica ribe Tribunj te Zrakoplovno-tehnički centar, a posjeduje još (u malom broju) i dionice 173 hrvatske tvrtke.

25. travanj 2024 22:23