Biznis i politika
StoryEditor

Cijena bakra u iduće dvije godine mogla bi skočiti 75 posto, iz dva razloga

05. Siječanj 2024.

Poremećaji u rudarskom sektoru u kombinaciji s povećanom potražnjom zbog zelene tranzicije mogli bi cijenu jednog od najvažnijih industrijskih metala znatno povećati u iduće dvije godine. Prema izvješću BMI-a, odjela za istraživanje tvrtke Fitch Solutions, rastuća potražnja te vjerojatno slabljenje dolara u drugom polugodištu ove godine podignut će cijenu bakra, prenosi CNBC.

Razlog leži u spuštanju kamatnih stopa američke središnje banke (Fed) što tržišta očekuju da će se dogoditi tijekom ove godine, a što bi cijenu bakra izraženu u dolarima moglo učiniti atraktivnijom za inozemne kupce. Drugi veliki poticaj potražnji za bakrom došao je s nedavno održane klimatske konferencije COP28 na kojoj je više od 60 država podržalo ideju da se globalni kapaciteti u obnovljivim izvorima energije utrostruče do 2030. godine. Tu odluku analitičari Citibanka smatraju ‘ekstremno povoljnom za bakar‘.

Dodatna potražnja

U prosinačkom izvješću ta je američka investicijska banka procijenila da će zbog viših globalnih ciljeva za obnovljivom energijom potražnja za bakrom porasti do 2030. za dodatnih 4,2 milijuna tona. U tom slučaju cijena bakra već krajem 2025. mogla bi iznositi 15 tisuća dolara za tonu. Podsjetimo, za sada rekordna cijena bakra iznosi 10.730 dolara, a zabilježena je lanjskog ožujka. Trenutno se cijena bakra na Londonskoj burzi metala kreće oko 8550 dolara za tonu. Ako bi se obistinile prognoze analitčara, to bi značilo da će tona bakra u dvije godine poskupiti za 75 posto.

Kao što je poznato, bakar je tradicionalno nezaobilazna sirovina za elektroindustriju i strojogradnju, a potražnja za njime jedan je od pokazatelja stanja u gospodarstvu. Dolaskom zelene tranzicije, sve je potrebniji u proizvodnji električnih vozila, elektrodistributivnih mreža i turbina za vjetroelektrane.

S druge strane, analičari banke Goldman Sachs razlog skoku cijene vide i na strani ponude. Konkretno, samo tijekom ove godine na tržištu će nedostajati oko pola milijuna tona bakra, predviđaju u toj američkoj banci. Primjerice, u studenom je kompanija First Quantum Minerals zaustavila proizvodnju u rudniku Cobre Panamá, jednom od najvećih na svijetu, zbog ekoloških problema. K tome, jedan od najvećih svjetskih proizvođača, kompanija Anglo American, objavila je da će tijekom 2024. i 2025. smanjiti proizvodnju zbog rezanja troškova poslovanja.

Glavni dobitnici

- Smanjenje ponude osnažuje naše viđenje da tržište bakra ulazi u razdoblje mnogo jasnijeg zaoštravanja - stoji u bilješci Goldmanovih analitičara. Oni smatraju da će u idućih godinu dana cijena bakra dosegnuti 10 tisuća dolara za tonu, uz daljnji rast u 2025. godini. Glavni dobitnici ‘bakrene groznice‘ bit će Čile i Peru, procjenjuje BMI. Čile posjeduje više od petine svjetskih rezervi bakra, a obje države k tome imaju i velike zalihe litija, još jednog metala presudnog za zelenu tranziciju

18. travanj 2024 21:01