Biznis i politika
StoryEditor

Cijena, doseg i vrijeme punjenja baterije glavne prepreke koje usporavaju prelazak na električna vozila

05. Veljača 2024.
Električni automobil, baterija, doseg
Neizvjesnost oko kretanja budućih troškova predstavlja ključnu prepreku za prihvaćanje novog pogona; potrošači razmatraju inovativna autonomna vozila kao i poslovne modele koji uključuju različite usluge pretplate

Automobilski sektor i dalje se suočava s izazovima vezanim uz očekivanja potrošača i ekonomske neizvjesnosti, piše Deloitte u ovogodišnjem izvješću ‘Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2024. godini‘ u kojemu istražuju potrošačke trendove koji oblikuju globalni automobilski sektor, uključujući interes za kupovinu električnih vozila, svrhu kupnje, lojalnost prema brendu, nove tehnologije u autoindustriji, te različite inovativne usluge vezane uz vozila.

- Usprkos smanjenju cijena i vladinim poticajnim mjerama, prelazak na električna vozila suočava se s nizom izazova, uključujući veće kamatne stope, nezadovoljstvo dosegom električnih automobila, vremenskom trajanju punjenja baterije kao i dostupnosti same infrastrukture punionica, što dovodi do smanjenja potražnje za električnim vozilima na nekim tržištima – piše u izvješću.

U SAD-u planirana kupnja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem porasla je devet postotnih bodova u odnosu na 2023. godinu (na 67%), signalizirajući postojanje izazova u prelasku na elektrifikaciju u bliskoj budućnosti. Globalno, interes potrošača za vozila s unutarnjim izgaranjem također je porastao u Njemačkoj, Japanu i Republici Koreji (za 4% na svakom tržištu). Interes potrošača za električna vozila na baterije (BEV) najveći je u Kini (33%), dok japanski potrošači i dalje preferiraju hibridna električna vozila (HEV/PHEV) (41%).

U okolnostima umjerene inflacije, vrijeme potrebno za punjenje baterije postalo je glavni izazov koja usporava prelazak na električna vozila u SAD-u (50%), Japanu (48%), Republici Koreji (48%), Jugoistočnoj Aziji (45%), Indiji (43%) i Kini (42%), dok je doseg vožnje je glavna prepreka za kupce u Njemačkoj (55%), navodi se u izvješću Deloittea.

Nije klima već troškovi goriva

Općenito, pristupačnost cijene vozila ostaje kritično pitanje za automobilsku industriju SAD-a, jer većina ispitanih potrošača i dalje očekuje da će platiti manje od 50 tisuća USD za svoje sljedeće vozilo, uključujući 81 posto onih koji planiraju kupiti vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem i 74 posto onih koji planiraju kupiti električno vozilo.

Unatoč aktualnoj zabrinutosti zbog klimatskih promjena i smanjenja štetnih emisija, želja za smanjenjem troškova goriva glavni je razlog što potrošači biraju električna vozila u SAD-u, Jugoistočnoj Aziji, Republici Koreji, Japanu i Njemačkoj. Samo u Indiji je briga za okoliš glavna motivacija za kupovinu električnih vozila dok je u Kini motivacija vezana uz doživljaj tijekom vožnje.

Doseg je važan

Skoro polovica (46%) ispitanika u SAD-u koji trenutno nemaju namjeru kupnje električnog vozila na baterije (BEV), eventualno bi promijenili svoju odluku ukoliko bi njihov doseg s punom baterijom bio najmanje 600 kilometara, navodi izvješće.

Većina ispitanika je zabrinuta zbog utjecaja baterije električnog vozila na okoliš, posebno u Indiji (89%), Jugoistočnoj Aziji (77%) i Republici Koreji (69%). Istovremeno, potrošači diljem svijeta smatraju da bi brojni dionici u širem opskrbnom lancu trebali surađivati kako bi razvili uspješno rješenje za prikupljanje, skladištenje i recikliranje baterija nakon njihovog vijeka trajanja, uključujući proizvođače automobila (Republika Koreja 33%), kompanije koje se brinu za prikupljanje i reciklažu baterija (Kina 27%) te same proizvođače baterija (Njemačka 23%). U SAD-u, ispitani potrošači također bi više voljeli da odgovornost snose poduzeća za reciklažu baterija (20%).

image

Električni automobi, baterija, doseg, punjenje

foto

Deloitte također navodi kako praktičnost korištenja kreditne/debitne kartice za plaćanje javnog punjenja električnih vozila može biti ključni faktor za poticanje prihvaćanja električnih vozila, budući je preferencija ovog načina plaćanja u SAD-u porasla za devet postotnih bodova u odnosu na 2023. godinu (56%), a u Republici Koreji za 11 postotnih bodova (57%). U međuvremenu, na godišnjoj bazi, preferencija plaćanja putem aplikacije za pametne telefone pala je za sedam postotnih bodova u Kini (na 46%) i za 17 postotnih bodova u Indiji (na 28%).

Što se sve uzima u obzir kod kupovine novih vozila?

Brojni potrošači diljem svijeta razmišljaju o promjeni marke za svoje sljedeće vozilo. Unatoč promjenama potrošačkih navika, osnovni kriteriji u donošenju odluke o kupnji vozila su i dalje cijena, performanse i kvaliteta.

Cijena je na vrhu popisa faktora koji utječu na izbor marke vozila za ispitanike u SAD-u (59%), Japanu (58%) i Njemačkoj (55%), dok su performanse vozila glavni faktor u Republici Koreji (55%) i Kini (53%). Kvaliteta proizvoda je od najvećeg značaja u Indiji (65%). Više od polovice (51%) ispitanih američkih potrošača razmatra odabir druge marke vozila prilikom svoje sljedeće kupovine.

Želja za isprobavanjem nečeg novog glavni je razlog za većinu potrošača diljem svijeta kada razmišljaju o promjeni marke za svoje sljedeće vozilo, uključujući i u SAD-u (37%) i u Jugoistočnoj Aziji (50%). Pristup novim funkcijama glavna je preokupacija potrošača u Indiji (64%) i Kini (41%).

Fizička interakcija ključna je za iskustvo kupnje vozila, posebno kada je riječ o probnoj vožnji za ispitanike u Indiji (94%) i u SAD-u (86%). Osobno pregovaranje o uvjetima kupnje važno je potrošačima u Jugoistočnoj Aziji (90%), kao i interakcija sa stvarnim ljudima za kupce u Njemačkoj (80%). Fizička interakcija s vozilom prije kupnje najvažnija je za kupce u Kini (91%) i Japanu (77%).

image

Alen Štefanac, Deloitte

foto

Sklonost prema domaćim proizvođačima automobila najjača je među ispitanim dionicima u Japanu (70%) i Republici Koreji (50%), dok je najmanje prisutna u Jugoistočnoj Aziji (22%) i SAD-u (35%), što naglašava konkurentski izazov s kojim se neki brendovi suočavaju na vlastitim tržištima.

- Automobilska industrija i dalje se suočava s nizom izazova vezanima uz električna vozila, a postoje i izazovi i u širem lancu opskrbe. Zbog trenutnih maloprodajnih cijena te limita vezanih uz doseg vozila po jednom kompletnom punjenju, kao i dostupnosti potrebne infrastrukture, neki se potrošači ponovno okreću vozilima s unutarnjim izgaranjem. Navedene promjene svakako predstavljaju i izazove za različite dionike ekosustava, uključujući regulatorna tijela, koja ulažu u zelene programe prelaska na električna vozila zbog postavljenih ambicioznih političkih ciljeva u kratkim vremenskim okvirima -  ističe Alan Štefanac, viši menadžer u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Novi poslovni modeli

Unatoč iskazanom interesu potrošača za inovativne usluge i proizvode, proizvođači automobila suočavaju se s izazovom kako na najbolji način generirati prihode i ostvariti zadovoljavajuću razinu profita od novih usluga, odnosno novih poslovnih modela. Naime, ekonomski uvjeti i promjene potrošačkih navika na više tržišta signaliziraju prilike koje su vezane uz inovativne usluge modela pretplata (VaaS), posebno među mlađom populacijom koja je obuhvaćena istraživanjem.

Analiza interesa kupaca kada su u pitanju benefiti umreženih (IoT) vozila ukazuje da se održavanje i ažuriranje stanja vozila nalaze na vrhu liste prioriteta među potrošačima u Indiji (88%), Jugoistočnoj Aziji (82%) i SAD-u (60%). Dok su usluge namijenjene poboljšanju sigurnosti na cestama i izbjegavanju gužvi najviše ocijenjene među potrošačima u Kini (81%) i Njemačkoj (56%).

Spremnost potrošača da dodatno plate usluge umreženih vozila veća je na tržištima u razvoju kao što su Indija (71%), Kina (60%) i Jugoistočna Azija (55%) u usporedbi s potrošačima u SAD-u (25%), Japanu (23%) i Njemačkoj (20%).

Kada je riječ o upravljanju podacima iz umreženih vozila, potrošači na većini ispitanih tržišta smatraju proizvođače vozila (OEM-ovima) najpouzdanijima u odnosu na ostale dionike kao što su trgovci, osiguravajuće kuće ili pružatelje mobilnih usluga. Potrošači ispitani u SAD-u i dalje su skeptični, jer 31% ispitanika tvrdi da ne vjeruje i ne dozvoljava nikome pristup njihovim podacima.

Više od četvrtine (28%) američkih ispitanika u dobi od 18 do 34 godine su zainteresirani za uslugu pretplate na vozila. Praktičnost (38%), kontrola troškova i transparentnost (30%) te dostupnost vozila (28%) rangiraju se kao najvažnije karakteristike takvih usluga. Slično tome, potrošači u SAD-u svih dobnih skupina izražavaju zabrinutost za takve usluge zbog dostupnosti vozila ili vremena čekanja (47%), ukupnih troškova takvih usluga (43%) te gubitaka osjećaja vlasništva (39%).

Za potrošače u dobi od 18 do 34 godine, ideja o odustajanju od vlasništva nad vozilima u korist pretplatničkog modela posebno je privlačna u visoko urbanim područjima kao što su Indija (67%) i Kina (48%).

- U okolnostima stalne ekonomske neizvjesnosti, potrošači su zabrinuti za svoju buduću financijsku sposobnost što se reflektira na odluke o nivou prihvatljivih troškova za zadovoljavanje njihovih trenutnih mobilnih potreba. Kao rezultat toga, interes za pretplate (VaaS) kao i druge inovativne modele mobilnosti usmjerene na učinkovitu ravnotežu između cjenovne pristupačnosti i praktičnosti će biti zanimljiv trend za promatranje, posebno među mlađom i urbanom populacijom -  zaključuje Štefanac.

Deloitteovo izvješće ‘Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2024. godini‘ temelji se na istraživanju provedenom među više od 27.000 potrošača iz 26 zemalja tijekom rujna i listopada 2023. godine.

27. travanj 2024 11:00