Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nafte rastu zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku

06. Svibanj 2024.
Nafta, burzovne robe, dionice

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za ‘crnim zlatom‘.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula 7,3 posto, na 82,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,8 posto, na 78,11 dolara. To je najveći tjedni pad cijena u posljednja tri mjeseca.

Trgovce su prošloga tjedna zabrinule poruke američke središnje banke da bi zbog visoke inflacije mogla zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje vrijeme nego što se na tržištu očekivalo. Još nedavno očekivalo se da će Fed u ovoj godini agresivno smanjiti kamate, počevši od lipnja, no čini se da bi taj potez mogao uslijediti tek na jesen.

To je izazvalo strahovanja od slabljenja aktivnosti u SAD-u, ali i u drugim dijelovima svijeta, što bi moglo smanjiti potražnju za energentima.

A da potražnja u SAD-u slabi pokazali su u srijedu podaci o neočekivano velikom rastu zaliha nafte tjedan dana prije, za čak 7,3 milijuna barela. Analitičari su očekivali daleko skromniji rast, za 1,1 milijun barela.

- Zalihe nafte stvarno su jako porasle, a u ovo doba godine trebale bi padati jer više barela odlazi u preradu -  tumači Bob Yawger iz japanske banke Mizuho.

Veći pad cijena spriječili su signali da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli zadržati politiku smanjenja proizvodnje i u drugoj polovini godine, nakon 1. srpnja, ako potražnja ne ojača. Trenutno je smanjuju za 2,2 milijuna barela dnevno.

Grupa će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku 1. lipnja.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko 7, a na američkom tržištu više od 7,5 posto.

Saudijska Arabija diže cijene

Terminske cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon što je Saudijska Arabija povisila cijene sirove nafte u lipnju za većinu regija i budući da su izgledi za prekid vatre u Gazi prilično slabi. Zbog toga se obnavljaju strahovi da bi se sukob Izraela i Hamasa još mogao proširiti u ključnoj regiji proizvodnje nafte.

Terminska cijena nafte Brent porasla je početkom tjedna za 51 cent ili 0.6 posto na  83,47 dolara po barelu, dok su terminski ugovori za američku sirovu naftu West Texas Intermediate bili na 78,64 dolara po barelu, što je rast od 53 centa, ili 0,7 posto..

Prošlog su tjedna oba terminska ugovora zabilježila najveći tjedni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je Brent pao za više od 7 posto, a WTI 6,8 posto, budući da su ulagači ocijenili slabe podatke o zapošljavanju u SAD-u i moguće vrijeme smanjenja kamatne stope Federalnih rezervi.

Geopolitička premija rizika u cijenama nafte također je smanjena dok su pregovori o prekidu vatre u Gazi bili u tijeku.

Međutim, činilo se da su izgledi za dogovor slabi u nedjelju jer je Hamas ponovio svoj zahtjev za prekidom rata u zamjenu za oslobađanje talaca, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu je to odlučno odbio.

- Vijesti da Izrael želi nastaviti i proširiti svoju operaciju na Rafah, riskiraju izbacivanje potencijalnog sporazuma o prekidu vatre i ponovno raspirivanje geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku za koje se činilo da popuštaju - rekao je analitičar IG markets Tony Sycamore.

Budući da je većina dugih pozicija u nafti raščišćena prošli tjedan, čini se da postoje rizici da se cijene WTI-ja vrate natrag prema 80 dolara početkom ovog tjedna, dodao je.

Saudijska Arabija je u lipnju podigla službene prodajne cijene (OSP) za svoju sirovu naftu u Aziji, sjeverozapadnoj Europi i na Mediteranu, signalizirajući očekivanja velike potražnje ovog ljeta.

- Nakon što je prošli tjedan pao malo više od 7,3 posto zbog popuštanja geopolitičkih napetosti, ICE Brent je započeo novi trgovački tjedan na jačoj osnovi, otvarajući s rastom -  rekao je ING-ov voditelj istraživanja roba Warren Patterson.

- Ovo dolazi nakon što je Saudijska Arabija podigla lipanjske OSP-ove za većinu regija usred pooštravanja zaliha u ovom tromjesečju, dodao je.

U Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, uslužne aktivnosti ostale su u ekspanziji 16. mjesec zaredom, dok je rast novih narudžbi ubrzan, a poslovni sentiment solidno porastao, jačajući nade u održivi gospodarski oporavak.

19. svibanj 2024 06:11