Biznis i politika
StoryEditor

Članice OPEC+ nastavljaju sa smanjenom proizvodnjom do lipnja

04. Ožujak 2024.
Saudi Arabia opec nafta

Članice Opec+ predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom produljile su najnoviju rundu dobrovoljnih smanjenja proizvodnje nafte za još tri mjeseca, dok pokušavaju povećati cijene koje su ostale niske unatoč tekućim geopolitičkim napetostima, piše FT.

Ograničenja su trebala isteći krajem ožujka, ali će se sada zadržati do kraja lipnja, prema državnoj novinskoj agenciji Saudijske Arabije. Ove najnovije mjere su dodatak nizu smanjenja proizvodnje od strane članica Opec+ još od 2022. godine osmišljenih da podrže cijene usred rastuće proizvodnje u SAD-u i mlake globalne potražnje. Otkako su najnovija dobrovoljna smanjenja stupila na snagu u siječnju, smanjila su zajedničke proizvodne ciljeve članica za oko 2,2 milijuna barela po danu. (b/d)

Brent je porastao za 6 posto, a WTI gotovo 8 posto otkako su najnovija smanjenja prvi put objavljena krajem studenog. No unatoč napetostima na Bliskom istoku, uključujući rat između Izraela i Hamasa i napade Hutija na komercijalne brodove u Crvenom moru, cijena nafte ostaje znatno ispod razine od 100 dolara po barelu koja je posljednji put viđena u ljeto 2022.

Očekivana mjera

Trgovci su u velikoj mjeri očekivali odluku o produljenju ograničenja, s obzirom da su cijene sirove nafte porasle prošli tjedan prije ove objave. Sirova nafta Brent, međunarodna referentna vrijednost, porasla je za više od 2 posto prošli tjedan i ‘zatvorila‘ se u petak iznad 83 dolara po barelu, dok je američki ekvivalent WTI zatvorio nešto ispod 80 dolara po barelu, što je rast veći od 4 posto.

Opec+ je pokušavao održati tržište u ravnoteži. Iako su cijene nafte puno stabilnije oni žele osigurati da se ta stabilnost i nastavi - rekla je Amrita Sen iz statističke tvrtke Energy Aspects.

Saudijska Arabija preuzela je većinu ograničenja, smanjivši svoju proizvodnju za 1 milijun b/d od srpnja. Ukupno, Saudijsko kraljevstvo proizvodi 2 milijuna barela dnevno manje nego u listopadu 2022. a u siječnju su odustali od velikih planova za proširenje svojih dnevnih kapaciteta. Saudijci žele  cijenu oko 100 dolara po barelu radi financiranju ambicioznog programa ekonomskih reformi princa  prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Međutim, SAD nije sretan zbog smanjenja proizvodnje jer su zabrinuti kako bi to moglo utjecati na inflaciju na globalnoj razini.

Kuvajt, Alžir, Oman, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati također su potvrdili da će zadržati dobrovoljna smanjenja proizvodnje.

Sada se čeka 1. lipnja kada će Opec+ održati svoj polugodišnji lipanjski sastanak na kojemu analitičari očekuju da će se skupina uskladiti oko proizvodne politike za drugu polovicu godine. 

Izgledi potražnje za naftom u ovoj godini ostaju nejasni. IEA predviđa da će potražnja za naftom porasti za 1,2 milijuna b/d, otprilike upola manje nego 2023., dok Opec vjeruje da će rast potražnje biti veći na 2,2 milijuna b/d.

27. travanj 2024 09:49