Biznis i politika
StoryEditor

DP-u tri ministarstva, dijelit će gospodarstvo i osnovati demografiju

08. Svibanj 2024.
Ivan Penavafoto Ratko Mavar

Predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade Andrej Plenković potvrdio je  da su u pregovorima s Domovinskim pokretom (DP) dogovorili da tri resora pripadnu toj stranici, uključujući demografiju zbog čega se osniva novo ministarstvo.

- Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP-u. Osnovat ćemo novo ministarstvo - Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na razini EU koji uvode takvo ministarstvo. Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji. I treći je da se Ministarstvo gospodarstva podijeli na pola. Nismo govorili o imenima. Onaj član vlade koji bude za demografiju će biti i potpredsjednik vlade - rekao je Plenković.

Penava je potvrdio da će potpredsjednik sabora biti iz redova Domovinskog pokreta.

- Imamo dogovorena dva potpredsjednika vlade, državnog tajnika nismo još definirali, ali govorimo o 9, 10, 11, 12 ljudi. O detaljima ćemo moći kad se uđe dublje u arhitekturu same vlade oko broja ministarstava itd. Radi se o teškim resorima, Hrvatska tu nema vremena za gubiti - rekao je. 

Penava je potvrdio da ostaje gradonačelnik Vukovara, barem do kraja mandata.

Između HDZ-a i DP-a dogovorili smo partnerstvo u kontekstu kreiranja nove parlamentarne većine i i skupljanja potpisa meni kao mandataru, treći put, za treći mandat na čelu Hrvatske Vlade, rekao je Plenković u Jastrebarskom nakon ranije danas održanih pregovora u Banskim dovorima.

Novo ministarstvo koje će se osnovati na temelju današnjega središnjeg državnog ureda za demografiju bit će Ministarstvo demografije, kazao je premijer, dodavši da već niz godina govore da su demografija i demografska revitalizacija ključno pitanje opstanka cijele nacije.

- I zato smo jedni od prvih na razini Europske unije koji uvode ministarstvo za demografiju - rekao je premijer, podsjetivši da je Vlada predložila Saboru osnivanje strategije demografske revitalizacije tako da su temeljni akti, dokumenti postavljeni i to je prvi resor.

Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, kazao je premijer, napomenuvši da su iz Domovinskog pokreta pokazali za taj sektor poseban interes s obzirom da je mahom baziran u Slavoniji.

Dogovoreno je da DP predloži kandidata ili kandidatkinju koja bi vodila Ministarstvo poljoprivrede.

Uz to dogvoreno je da se trenutno jako veliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg novog ministarstva gospodarstva također preuzme kandidat ili kandidatkinja Domovinskog pokreta.

Plenković je rekao da nisu govorili o imenima, a načelno su dogovorili da član Vlade koji bude za demografiju bude i potpredsednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja.

Nova Vlada će, rekao je Plenković imati više ministarstava nego sada.

Veće plaće 

O podizanju plaća ministrima kaže da nije to samo prijedlog Marija Radića, nego su oni to imali u planu jer su se za isto stekle pretpostavke. 

- Što se tiče plaća ministara, mi imamo pripremljene analize, zakonske potpore, već smo to planirali i prije. U svim državnim resorima dignute su plaće pa i vjerojatno u nekom trenutku je u redu da se dignu plaće i političarima - rekao je.

DP i SDSS  

- Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive - ustvrdio je Penava.

O podjeli u klubu zastupnika nacionalnih manjina, rekao je da su pokazali razumijevanje za HDZ-ovu želju za kontinuitetom nacionalnih manjina u vlasti, no nametnuli su isključivanje SDSS-a iz vlade, što, kako tvrdi, nema veze s manjinama. Još jednom je ponovio da list Novosti napada hrvatsku državu državnim novcem i da im je to bila točka prijepora. ‘Na tome da se taj list više ne financira iz proračuna smo inzistirali i takva jamstva smo dobili’, rekao je.

Ukidanje Novosti? 

- Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti. Da se napadaju temelji države pod krinkom nacionalnih manjina, gospoda draga, tu se ne slažemo. Tu neće biti nerazumljivih politika koje neće biti nerazumljive širem krugu ljudi. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati - rekao je.

18. svibanj 2024 19:14