Biznis i politika
StoryEditor

Dva milijuna uništenih stabala u Hrvatskoj izgubila na kvaliteti, ali ipak će se moći iskoristiti

02. Kolovoz 2023.
Posljedice oluje u Zagrebufoto Ratko Mavar

Čak dva milijuna stabala srušilo se ili je teško oštećeno nedavno uslijed nezapamćenog nevremena u Hrvatskoj. Riječ je o 1,42 milijuna kubika drvne mase, a šteta iznosi 140 milijuna eura, procjenjuju u Hrvatskim šumama. No to bi bila vrijednost tih stabala u slučaju da nisu oštećena, ali i takva bi se mogla prerađivati u drvno-prerađivačkoj industriji, samo što su izgubila na kvaliteti.

– Stabla jesu pogodna za prodaju drvno-prerađivačkoj industriji, ali su uslijed navedenih oštećenja izgubila na prvotnoj kvaliteti, a time i vrijednosti. Dijelovi stabala koji su prelomljeni ili na koji drugi način oštećeni moraju se odstraniti od preostalog kvalitetnog dijela, a kao takvi pogodni su za proizvodnju drvnih ploča, peleta, mogu se koristiti kao klasično ogrjevno drvo ili se mogu koristiti za proizvodnju toplinske i/ili električne energije – kažu u Hrvatskim šumama.

Ta državna kompanija, odnosno sve njezine šumarije, stavila je na raspolaganje lokalnim vlastima sjekače i šumske radnike kako bi otklonili posljedice nevremena i radit će sve do normalizacije prometa i ostalih životnih uvjeta. Također svi radni strojevi RJ Šumatrans (traktori, forvarderi, kamioni i građevinski strojevi) uključeni su u sve aktivnosti raščišćavanja.

– Sve podružnice u koordinaciji su sa županijskim stožerima, vatrogascima, vojskom i službom 112 te ulaže maksimalni napor da se stanje čim prije normalizira. Najveći problem je bio nemogućnost dolaska do strojeva koji su ostali zarobljeni u šumi. Od prvog trenutka surađujemo s lokalnom zajednicom i na njihov zahtjev i dokazani prioritet šaljemo vlastite ljude i strojeve na oslobađanje prometnica i uspostavu redovnih komunalnih uvjeta. Preostalo je mnogo zapelih, nagnutih i potencijalno opasnih stabala pored prometnica, a po završetku raščišćavanja naseljenih mjesta i prometnica krećemo s uspostavom prohodnosti šumskih prometnica i sanacijom štete u šumi – poručuju.

Dodaju da će se tek utvrđivati stvarne razmjere štete nakon što se raščiste zatrpane šumske prometnice i omogući prilaz svim pogođenim šumskim predjelima., no već sad naglašavaju da su goleme i dosad neviđene.

Iz Hrvatskih šuma smo dobili podatke koliko je srušeno ili teško oštećeno stabala na slijedećim područjima:

  • Uprava šuma podružnica Vinkovci – 856.000 m3
  • Uprava šuma podružnica Nova Gradiška – 246.000 m3
  • Uprava šuma podružnica Bjelovar – 106.000 m3
  • Uprava šuma podružnica Zagreb – 73.000 m3
  • Uprava šuma podružnica Požega – 90.000 m3
  • Uprava šuma podružnica Senj – 30.000 m3
  • Uprava šuma podružnica Gospić – 10.000 m3

Ostale podružnice zabilježile su također štete, ali manjih razmjera od gore navedenih.

27. travanj 2024 10:54