Biznis i politika
StoryEditor

Dvadeset ‘najtransparentnijih‘: Hrvatske općine dobile priznanje za transparentan rad

16. Svibanj 2023.
Dobitnici povelje izvrsnosti

Dvadeset najuspješnijih hrvatskih općina, iz svake županije po jedna, dobilo je, u prostorijama Veleučilišta Effectus u Zagrebu, priznanje za transparentan rad, a tri najbolje općine, Pisarovina, Donji Andrijevci i Hum na Sutli, dobilo je Povelju izvrsnosti za transparentnost poslovanja u 2022. godini.

Rezultati su to vrednovanja izvrsnosti i transparentnosti rada lokalne samouprave provedeno od studenog prošle do siječnja ove godine na Veleučilištu Effectus i na Veleučilištu u Šibeniku u organizaciji Centra za istraživanje i razvoj.

Vrednovalo se ukupno 428 općina po devet kriterija koji su uključivali transparentnost ustroja, normativnu transparentnost, transparentnost rada načelnika, odnosno načelnice, transparentnost rada općinskog vijeća, proračuna, planskih aktivnosti te upravljanje imovinom i rizicima, socijalne i poticajne mjere, ali i antikoruptivne mjere.

Rezultate vrednovanja izvrsnosti predstavili su u prostorijama Effectusa dekan Đuro Horvat, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić i voditelj ovog projekta Jadran Antolović.

– Smatramo da smo sigurno oni koji mogu podići efikasnost i efektivnosti, raditi na jačanju javnog sektora te podići razinu odgovornosti, kompetencija i vještina – rekao je Horvat u uvodnom govoru dodajući da su se vodili iskustvima dobre prakse van Hrvatske, pa ako mogu drugi, tvrdi, ‘možemo i mi‘.  

Sve ovo dio je zajedničkog projekta visokoobrazovnih institucija i nakladničke tvrtke Novi informator za osnivanje Centra izvrsnosti lokalne samouprave, mjesta na kojem bi hrvatske općine mogle dobiti relevantne informacije koje će pridonijeti izgradnji njihova ustroja i pomoći pri obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga.

– Naš cilj je prije svega usmjeren na obrazovanje. Bez ljudi nema javne uprave i upravo to je naša ideja da kroz ovaj centar izvrsnosti pružimo najbolju edukaciju i izrodimo ljude koji imaju najbolje kompetencije za vodstvo i za javnu upravu – rekao je Runjić koji je dodao i da im nije cilj samo ponuditi nešto nego žele ponuditi studijske programe prilagođene tržištu rada.

Kako je rečeno na konferenciji prilikom dodjele priznanja, cilj im je i svake godine dati priznanja općinama koje su će se istaknuti transparentnošću u radu. 

Dvadeset najtransparentnijih po županijama

Bjelovarsko-bilogorska – Končanica 

Brodsko-posavska – Donji Andrijevci 

Dubrovačko-neretvanska –  Konavle 

Istarska –  Pićan

Karlovačka –  Saborsko

Koprivničko-križevačka –  Hlebine

Krapinsko-zagorska –  Hum na Sutli 

Ličko-senjska – Plitvička jezera

Međimurska – Sveti Juraj na Bregu

Osječko-baranjska – Magadenovac

Požeško-slavonska – Velika

Primorsko-goranska –  Fužine

Sisačko-moslavačka – Velika Ludina

Splitsko-dalmatinska – Klis

Šibensko-kninska – Tisno 

Varaždinska – Martijanec

Virovitičko-podravska – Crnac

Vukovarsko-srijemska – Ivankovo 

Zadarska – Tkon

Zagrebačka – Pisarovina

28. travanj 2024 17:26