Biznis i politika
StoryEditor

ECB će zadržati kamatne stope i polako ići prema prvom smanjenju

07. Ožujak 2024.
Christine Lagarde, predsjednica ECB-a 

Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) danas je odlučilo da će tri ključne kamatne stope ostati nepromijenjene. Inflacija se dodatno smanjila od posljednjeg sastanka Upravnog vijeća, koji je održan u siječnju, a u najnovijim projekcijama stručnjaka ECB-a inflacija je revidirana naniže, i to posebno za 2024., uglavnom zbog manjeg doprinosa cijena energije.

Stručnjaci sada predviđaju da će inflacija prosječno iznositi 2,3 posto u 2024., dva posto u 2025. i 1,9 posto u 2026. Revidirane su naniže i projekcije inflacije bez energije i hrane: prosječna stopa za 2024. iznosi 2,6 posto, za 2025. 2,1 posto te za 2026. dva posto. 

Premda su se mjere temeljne inflacije većinom dodatno smanjile, domaći cjenovni pritisci i dalje su snažni, djelomično zbog snažnog rasta plaća, stoji u prioćenju ECB-a. Uvjeti financiranja restriktivni su, a prethodna povećanja kamatnih stopa i dalje nepovoljno utječu na potražnju, što pridonosi smanjenju inflacije. Naniže je revidirana i projekcija gospodarskog rasta za 2024., i to na 0,6 posto. 

Također se očekuje se da će gospodarska aktivnost potom jačati i rasti po stopi od 1,5 posto i 1,6 posto u 2026., čemu bi na početku trebala pridonijeti potrošnja, a naknadno i ulaganja. 

ECB se odlučno zalaže za skori povratak inflacije na njen srednjoročni cilj od dva posto i na temelju svoje sadašnje procjene smatra da su ključne stope na razinama na kojima će, zadržane dovoljno dugo, doprinjeti tom cilju. 

- Upravno vijeće budućim će odlukama određivati razine ključnih kamatnih stopa koje će biti dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno. Pri određivanju odgovarajuće razine restriktivnosti i trajanja restriktivne monetarne politike Upravno vijeće nastavit će primjenjivati pristup koji se zasniva na podatcima.

Naime, odluke Upravnog vijeća o kamatnim stopama ovisit će o njegovoj ocjeni inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka, dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike - rekli su iz ECB-a.

Upravno vijeće ECB-a, dodaju, spremno je prilagoditi sve instrumente u okviru svojih ovlasti kako bi se inflacija u srednjoročnom razdoblju vratila na ciljnu razinu od dva posto i kako bi se očuvala neometana transmisija monetarne politike. Nadalje, Upravnom vijeću na raspolaganju je instrument zaštite transmisije, kojim može odgovoriti na neopravdanu, neurednu tržišnu dinamiku koja ozbiljno ugrožava transmisiju monetarne politike u svim državama europodručja radi djelotvornijeg ispunjavanja zadaće održavanja stabilnosti cijena.

27. travanj 2024 13:44