Biznis i politika
StoryEditor

ECB-ova kampanja monetarnog zatezanja blizu je kraja

04. Listopad 2023.
foto Shutterstock

Kampanja monetarnog zatezanja koju Europska središnja banka provodi već godinu dana blizu je kraja, a možda je već gotova, smatra guverner Centralne banke Portugala Mario Centeno.

– Može se očekivati da je ciklus povećanja kamatnih stopa, za sada i uz sadašnje gospodarske uvjete, zaključen – rekao je Centeno ovog tjedna dodajući da su trenutne kamatne stope kompatibilne sa spuštanjem inflacije na srednjoročni cilj.

– ECB će o daljnjem povećanju odlučivati od sastanka do sastanka, ali poruka koja je proizašla u rujnu prilično je jasna – izjavio je Centeno koji je rekao i da se još uvijek ne vidi potpuni učinak prijenosa monetarne politike na uvjete financiranja.

Naime, Europska je središnja banka prošlog mjeseca podignula tri ključne kamatne stope deseti puta zaredom i to za 25 baznih bodova, a Centenova izjava o ‘prilično jasnoj poruci‘ odnosi se na oprezno pristupanje ECB-a daljnjem povećanju i nagovještaju predsjednice središnje banke Christine Lagarde da su stope možda dosegnule vrhunac.

Prilikom objave novog dizanja kamatnih stopa u rujnu iz ECB-a su poručili da na temelju njihove posljednje procjene smatraju da su ključne kamatne stope na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos što skorijem povratku inflacije na ciljnu razinu.

– U rujanskim makroekonomskim projekcijama stručnjaka ECB-a za europodručje predviđa se prosječna inflacija od 5,6 posto u 2023., 3,2 posto u 2024. i 2,1 posto u 2025. godini. Riječ je o reviziji naviše za 2023. i 2024. te reviziji naniže za 2025. Revizija naviše za 2023. i 2024. uglavnom proizlazi iz viših razina cijena energije – priopćeno je iz ECB-a prilikom objave kamatnih stopa.

Centeno je upozorio da, iako bi nominalne kamatne stope ECB-a sada mogle ostati stabilne zbog pada inflacije, očekuje se da će se realne kamatne stope koje izravno utječu na tvrtke, kućanstva i gospodarstva i dalje povećavati, što zahtijeva ‘neki oprez s odlukama u bliskoj budućnosti‘.

– Transmisija monetarne politike je vremenski odgođena, potrebno je vrijeme da se dogodi i ne utječe na sve zemlje na isti način u isto vrijeme –  dodao je Centeno poručivši pritom bankama da u ovom trenutku vode brigu o kreditima koje su odobrile te da iskoriste ovaj trenutak za stvaranje ‘financijskog štita‘ kako bi se mogle suočiti s budućim neizvjesnostima.

28. travanj 2024 10:18