Biznis i politika
StoryEditor

ECB pritišće banke da napokon napuste rusko tržište

15. Lipanj 2023.
Europska središnja banka, ECBfoto Shutterstock

Iako su sankcije prema Rusiji još uvijek u punoj snazi i mada su početkom invazije mnoge zapadne tvrtke i banke napustile to tržište, sada se ispostavilo da mnoge banke još uvijek posluju, i to jako dobro, na području majke Rusije.

Zbog toga, Europska unija gubi strpljenje, a jedan visoki dužnosnik za Insider kaže kako se vrši sve veći pritisak od strane Europske središnje banke da te određene banke napokon napuste poslovanja u Rusiji.

- Mislim da je važno da banke ostanu vrlo usredotočene na daljnje smanjenje svoje izloženosti na tlu Rusije te da u idealnom slučaju, napuste tržište što je prije moguće- rekao je Andrea Enria, glavni nadzornik ECB-a na Europskoj financijskoj konferenciji.

Dodao je kako postoji veliki reputacijski rizik za sve one koji nastave svoje poslovanje u Rusiji.

Iako je nejasno koliko zapadnih banaka još uvijek posluje u Rusiji, nedavno je Financial Times izvijestio kako je samo nekolicina od 45 zapadnih banaka s podružnicama u Rusiji uspjela izaći početkom invazije kada su mnoge zapadne tvrtke napustile Rusko tržište.

Komentari ECB-a i njenih dužnosnika su uslijedili nakon što je postalo izvjesno da neke zapadne tvrtke s poslovima u Rusiji još uvijek profitabilno posluju u zemlji i to više od godinu dana nakon početka i invazije i nametanja sankcija.

Čak 100 zapadnih kompanija koje su ostale u Rusiji zaradile su toliko novca da su doprinijele s gotovo 288 milijardi rubalja, ili 3,5 milijardi dolara, korporativnim porezima u 2022., prema izvješću Novaya Gazeta Europe od 8. lipnja. Konkretno, austrijska Raiffeisen banka gotovo je učetverostručila svoju neto dobit na 141 milijardu rubalja, prema neovisnoj ruskoj novinskoj kući.

Raiffeisen banka pokušava odvojiti svoje poslovanje u Rusiji, prema izvješću Reutersa od 23. svibnja, pozivajući se na tri osobe upoznate s tim pitanjem. Međutim, te je veze teško raskinuti.

Više od godinu dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, samo 526 kompanija napravilo je čist raskid s tom zemljom, prema tekućoj studiji Sveučilišta Yale, iako je više od 1000 tvrtki tada objavilo da dobrovoljno prekidaju poslovanje u Rusiji.

Ne nedostaje pokušaja

Izgleda da ipak nije tako jednostavno samo tako ‘zatvoriti kapiju‘ kod Putina. Prema izvješću Financial Timesa više od 2000 tvrtki je tražilo odobrenje za izlazak s ruskog tržišta, ali je napredak bio spor zbog logističkih i drugih kašnjenja i zavrzlama.

Čak je i Enria iz ECB-a priznao da je stranim bankama teško napustiti Rusiju.

Ruske vlasti vrše veliki pritisak na banke i postavljaju im prepreke kako bi ih spriječile u tome. Ipak,  banke u EU-u  su uspjele smanjiti svoju izloženost ruskim ugovornim stranama za 37  posto u 2022. -  zaključio je.

27. travanj 2024 13:27