Biznis i politika
StoryEditor

ECB zbog problema u bankarskom sektoru preispituje daljnja povećanja stopa, fokus i dalje borba protiv inflacije

15. Travanj 2023.

Kreatori politike Europske središnje banke trenutno preispituju daljnja povećanja kamatnih stopa zbog problema u bankarskom sektoru prošlog mjeseca no i dalje ostaju predani obuzdavanju temeljne inflacije. Panika je krenula s kolapsom Silicon Valley banke početkom ožujka što je dovelo do pada nekoliko drugih regionalnih banaka u SAD-u, a velike je probleme izazvala i Credit Suisse koju su morale spasiti švicarska središnja banka i konkurentska UBS.

Iako je to dovelo do povlačenja investitora, tržište se od tada smirilo usred konsenzusa da je propast ovih banaka rezultat loših poslovnih modela te da se ne radi o sistemskom problemu. Tako je nastavljena borba protiv inflacije pa je i ECB, nakon FED-a, u ožujku podigla kamatne stope za 50 baznih bodova unatoč apelima pojedinih banaka da dizanje stopa mora, barem nakratko, stati.

Stvari su se promijenile

Ukupna inflacija u eurozoni znatno je pala u ožujku na godišnju razinu od 6,9 posto, uglavnom kao rezultat pada cijena energije. Međutim, temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene energije, hrane, alkohola i duhana, porasla je na najvišu razinu svih vremena od 5,7 posto.

Primijetivši rizik koji povećanje stopa nosi gospodarstvu pojedini su se članovi Upravnog vijeća Europske središnje banke bacili u razmišljanje. Jedan od njih je guverner Austrijske nacionalne banke Robert Holzmann koji je, nakon što je ranije sugerirao da će Upravno vijeće možda trebati razmotriti čak četiri daljnja povećanja kamatnih stopa, ovog tjedna izjavio da su se ‘stvari promijenile’ i da će središnja banka morati pomnije procijeniti situaciju nakon sljedećeg sastanka.

– Sasvim je sigurno da je ono što smo doživjeli s bankovnom krizom u SAD-u i Švicarskoj dovelo do promjena u razmišljanjima i izgledima – rekao je Holzmann, a dodao je da upornost temeljne inflacije i dalje treba uzeti u obzir, ali to ‘nije jedini dio’ koji je važan jer su tu i financijski uvjeti koji se značajno pooštravaju te se pristup kreditima za kućanstva i poduzeća smanjuje.

Isti je oprez izrazio i Holzmannov kolega član Upravnog vijeća Ignazio Visco. Guverner Banke Italije rekao je da su financijske turbulencije, iako se tek trebaju osjetiti u eurozoni gdje su banke uglavnom dobro kapitalizirane i imaju dovoljno likvidnosti,  jedan od nekoliko čimbenika koji dodaju negativan rizik ekonomskim izgledima.

– Talijanski bankarski sektor je dobro baš kao i europski, u smislu turbulencija koje smo nedavno vidjeli, ali može doći do prelijevanja iz drugih razloga – rekao je Visco te je pozvao na strpljenje u procjeni putanje ECB-ova povećanja kamatnih stopa posebno jer su kreditni uvjeti ‘znatno pooštreni’. 

Dug put do dva posto

Ostali su članovi Upravnog vijeća ECB-a pak bili jednoglasni u identificiranju temeljne inflacije kao ključnog pokazatelja za središnju banku u određivanju tempa povećanja stopa i faze u kojoj si može priuštiti bilo kakvo popuštanje.

Gediminas Šimkus, predsjednik Banke Litve, rekao je da je postojanost temeljne inflacije zabrinjavajuća i sugerirao da možda još nije dosegla vrhunac. Međutim, naglasio je važnost procjene zaostalog učinka postojećeg pooštravanja politike dok se ono prenosi na gospodarstvo.

– Velik dio onoga što smo napravili još se ne vidi. Vjerujem da ćemo i ove godine vidjeti smanjenje temeljne inflacije, iako se druge inflacije, kao što je inflacija usluga, nastavljaju rasti – kazao je Šimkus.

Da je još dug put do ciljanih dva posto potvrdio je guverner Središnje banke Malte Edward Scicluna rekavši da su članovi vijeća itekako zabrinuti što temeljna inflacija još nije dosegla vrhunac.

Dodao je da će biti teško predvidjeti veličinu budućih povećanja kamatnih stopa s obzirom na gospodarska kretanja i zabrinutost oko bankovnog sustava, ali je sugerirao da su rasprave o pauziranju ili usporavanju pokazatelj da se referentne stope približavaju vrhuncu. 

Iako je gospodarstvo eurozone dosad izbjeglo recesiju, zabrinutost oko utjecaja daljnjeg zaoštravanja monetarne politike na gospodarstvo i dalje je prisutna, a što će se događati u nadolazećim mjesecima i kada će ECB stati s povećanjem stopa još uvijek nije sigurno.

27. travanj 2024 23:42