Biznis i politika
StoryEditor

Ekonomisti ne vjeruju u ECB-ov plan zadržavanja kamatnih stopa na trenutnom vrhuncu

23. Srpanj 2023.
Christine Lagarde, ECB

Plan Europske središnje banke (ECB) da zadrži kamatne stope na konačnoj razini kroz dulje razdoblje ne djeluje uvjerljivim, barem ne za ekonomiste koji vjeruju da će se taj plan početi raspadati nakon samo šest mjeseci.

Slabašna većina u Bloombergovoj anketi očekuje konačno povećanje stope depozita u rujnu, na četiri posto, prije nego što se dužnosnici upuste u smanjenje stope u ožujku. Neizvjesnost oko naknadnih poteza raste postupno, s projekcijama za troškove posudbe na kraju 2024. u rasponu od dva do četiri posto.

Različitost stajališta naglašava koliko je teško predvidjeti kada će se inflacija vratiti na ciljanih dva posto sa sadašnjih 5,5 posto i više od deset posto prošle jeseni. Ne samo da tvrdoglavi cjenovni pritisci i posrnulo gospodarstvo eurozone zamagljuju put naprijed, nego dužnosnici još uvijek nisu sigurni kako će pooštravanje bez presedana od 400 baznih bodova koje se provodi od prošlog srpnja pogoditi gospodarsku aktivnost.

- ECB će morati pronaći razlog za zaustavljanje dizanja kamata u bliskoj budućnosti, a u isto vrijeme ostaviti vjerodostojnu pristranost zaoštravanja. Rizik je u tome što tržišta tumače takvu pauzu kao znak da se sniženja stopa već spremaju - rekao je Kristian Toedtmann, ekonomist u Dekabanku, koji predviđa da će se stope dosegnuti vrhunac ovog mjeseca i ostati tamo do sljedećeg rujna. 

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde nastojat će ugušititi razgovore o smanjenju troškova zaduživanja kada ubrzo bude govorila nakon objave politike 27. srpnja. Pritisak je na stopama koje ostaju restriktivne dulje - osobito nakon što su ovotjedni podaci pokazali da je temeljna inflacija za lipanj revidirana na više od očekivanog. 

- Iako ne očekujemo da će Lagarde dati puno smjernica o tome kada će nastupiti stanka, čini se da je usredotočena na jasno emitiranje da ECB vjerojatno neće uskoro prekinuti - kaže David Powell, Bloombergov ekonomist za europodručje.

Izgledi oko kraja inflacije i dalje ‘vrlo neizvjesni‘ 

Ekonomisti i dalje smatraju da je inflacija najveći rizik za gospodarstvo. Federalne rezerve će sljedećeg tjedna objaviti ono za što se uvelike očekuje da će biti konačno povećanje stope, a trgovci se klade na prvo smanjenje stope u SAD-u već u proljeće.

Unatoč izazovima, ispitanici u anketi imaju povjerenja u sposobnost ECB-a da pronađe pravu ‘dozu pooštravanja‘ kako bi ukrotili inflaciju bez dodatnog žrtvovanja gospodarstva. Više od dvije trećine uvjereno je da dužnosnici neće previše gurati, a devet od deset kaže da neće prestati s podizanjem stopa prerano.

S obzirom na to da se potez sljedećeg tjedna čini zapečaćenim, Andrzej Szczepaniak iz Nomure smatra da je veliko pitanje hoće li se ECB ponovno unaprijed obvezati na povećanje na svom sljedećem sastanku.

- Ako se to dogodi, tržišne cijene za listopad mogle bi se učvrstiti jer se očekuje da će podaci između sastanaka u rujnu i listopadu biti uglavnom nepromijenjeni - rekao je.

Međutim, postoje i razlozi da dužnosnici zadrže svoje mogućnosti otvorenima.

- Ne mislim da će predsjednica Lagarde dati bilo kakve nagovještaje o ishodu rujanskog sastanka. Naglasit će svoju ovisnost o podacima i pričekati projekcije za rujan - rekla je Ulrike Kastens, ekonomistica DWS-a.

ECB je prošlog mjeseca podigao svoje prognoze inflacije do 2025. i rekao da su izgledi i dalje ‘vrlo neizvjesni‘. Gotovo svih 26 članova Upravnog vijeća od tada je ponudilo svoja stajališta, nagovještavajući sve veće razlike između onih koji se pitaju jesu li već učinili dovoljno i onih koji razmišljaju o tome da učine više.

Ta će razlika u mišljenjima otežati postizanje kompromisa. Dužnosnici već vide ‘ispravan ton u telegrafiranju svojih namjera‘ kao svoju najtežu prepreku, objavio je Bloomberg.

- Sastanak u srpnju je ‘bez razmišljanja’: povisite stope za 25 baznih bodova i ostavite širom otvorena vrata za još jedno povećanje stopa u rujnu, bez davanja ikakvih smjernica o tome kada i gdje će biti dostignuta terminalna stopa - rekao je Carsten Brzeski iz ING-a. ‘Dakle, možda je jedini izazov držati se evergreen pjesme: Silence is gold.‘

29. travanj 2024 10:23