Biznis i politika
StoryEditor

EU kreće u pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima sa SAD-om

15. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Europska komisija (EK) danas je donijela smjernice za pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj je poticati lance opskrbe EU-a i SAD-a za kritične sirovine koje su potrebne za proizvodnju baterija za električna vozila. Unijin izvoz kritičnih sirovina relevantnih za tu industriju iznosio je 2022. čak 8,3 milijarde eura.

Sklope li EU i SAD sporazum o kritičnim mineralima, EU će prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije imati jednak status kao zemlje s kojima je SAD sklopio sporazum o slobodnoj trgovini. Poduzeća iz Unije moći će se ravnopravno natjecati na tržištu SAD-a s konkurentima iz SAD-a i trećih zemalja, kao što su Čile, Republika Koreja i Japan, stoji u priopćenju EK-a. 

Sporazum o kritičnim mineralima između EU-a i SAD-a pridonijet će i jačanju proizvodnih kapaciteta EU-a u industrijskim sektorima od strateške važnosti. Stroge odredbe o zaštiti okoliša i radu pomoći će u poboljšanju opskrbe kritičnim sirovinama iz održivih izvora.

Osim toga, taj će sporazum podupirati Komisijin akt o industriji s nultom netom stopom emisija i akt o kritičnim sirovinama, čiji je cilj povećati proizvodnju ključnih ugljično neutralnih tehnologija u EU.

Komisija će na temelju odobrenja i pratećih direktiva koje donese Vijeće biti ovlaštena za pregovore o sporazumu koji će sadržavati odredbe za olakšavanje trgovine, kako bi se kritične sirovine izvađene ili prerađene u EU-u mogle upotrebljavati u vozilima koja ispunjavaju uvjete za subvencije SAD-a za čista vozila.

‘Trebamo brzo napredovati prema sklapanju sporazuma‘ 

Bit će ovlaštena i za suradnju u cilju povećanja održivosti sektora kritičnih sirovina poticanjem visoke razine zaštite okoliša, međunarodnih tehničkih standarda i pristupa kružnoga gospodarstva, promicanje radničkih prava u sektoru kritičnih sirovina te jačanje održivih i pravednih lanaca opskrbe s pomoću zajedničkih standarda i u suradnji sa saveznicima i partnerima.

- Pregovori s SAD-om o sporazumu o kritičnim mineralima važni su jer će taj sporazum Uniji omogućiti da na temelju Zakona o smanjenju inflacije kao saveznik SAD-a dobije tretman sličan onom iz sporazumâ o slobodnoj trgovini. Rudarskim i kemijskim poduzećima iz Unije osigurat će pravedan i neometan pristup tržištu SAD-a te će im omogućiti da opskrbljuju proizvođače električnih vozila iz EU-a i SAD-a.

Trebamo brzo napredovati prema sklapanju tog ciljanog sporazuma kako bi poduzeća iz Unije imala jednak tretman kao poduzeća iz SAD-a na temelju Zakona o smanjenju inflacije. Njime će se ujedno ojačati naša suradnja na razvoju čistih tehnologija za zelenu tranziciju i proširiti pristup održivim i pouzdanim izvorima kritičnih minerala bez zloupotrebe radne snage - rekao je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, nadležan za trgovinu.

Uvjeti za subvenciju 

Vijeće će sada razmotriti prijedlog i o njemu donijeti odluku, a Komisija će zatim moći započeti službene pregovore sa SAD-om u cilju brzog sklapanja sporazuma. 

Podsjećamo, SAD je u kolovozu 2022. donio Zakon o smanjenju inflacije, kojim su uvedene olakšice za čista vozila. Riječ je o subvenciji u obliku porezne olakšice za kupnju vozila na baterije ili gorivne ćelije koja ispunjavaju uvjete. Da bi ispunilo uvjete za punu subvenciju, vozilo među ostalim mora biti opremljeno baterijom s kritičnim mineralima koji su barem djelomično reciklirani u Sjevernoj Americi odnosno izvađeni i prerađeni u SAD-u ili u zemlji s kojom je SAD sklopio sporazum o slobodnoj trgovini ili sporazum o uzajamnoj trgovini.

Ako EU i SAD ne sklope sporazum o kritičnim mineralima, poduzeća iz EU-a mogla bi biti isključena iz lanaca opskrbe automobilske industrije, što bi štetilo izvozu iz EU-a. Obje su strane najavile pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima u Zajedničkoj izjavi predsjednice Ursule von der Leyen i predsjednika Joea Bidena od 10. ožujka 2023. i u Zajedničkoj izjavi Vijeća za trgovinu i tehnologiju EU-a i SAD-a od 31. svibnja, stoji u priopćenju. 

02. svibanj 2024 18:53