Biznis i politika
StoryEditor

EU odobrila novi sporazum protiv pranja novca, pružatelji kripto usluga u fokusu

19. Siječanj 2024.

Europska Unija je postigla privremeni sporazum koji će bloku dati više ovlasti u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma putem imovine visoke vrijednosti i kriptovaluta, s tim da je fokus upravo na kriptu.

Prema novom sporazumu, svi pružatelji kripto usluga sada moraju provoditi dubinske provjere kupaca koji vrše transakcije iznad tisuću eura kako bi spriječili prevarante, organizirani kriminal i teroriste da legitimiziraju svoj prljavi novac kroz financijske rupe.

- Jako sam sretan što smo uspješno zaključili ovaj dogovor jer će to borbu protiv pranja novca učiniti istinski europskom -  rekao je suizvjestitelj lijevog centra, socijalistički i demokratski zastupnik (S&D) Paul Tang, što je naglasio kao neophodno jer se oligarsi, a kriminalci se ne zaustavljaju na državnim granicama.‘

Dogovor slijedi zakon odobren prošle godine koji upravlja kripto tržištima i dio je šireg napora da se usklade pravila protiv pranja novca u EU kako bi se zatvorile rupe u zakonu koje se mogu koristiti za financiranje terorizma. Iako su zakoni EU-a protiv pranja novca i prije bili primjereni, slabo su se provodili, djelomično zato što je pravilima nedostajala standardizacija.

Nova pravila još trebaju formalno odobriti Europski parlament i države članice prije stupanja na snagu, nakon čega će se primjenjivati na sve zemlje EU.

A kako bi se ovoga puta osigurala bolja provedba osnovano je i novo novo europsko tijelo za suzbijanje pranja novca i financiranja terorizma (AMLA), koje će imati dalekosežne ovlasti za praćenje i istraživanje transakcija. 

Prema novom prijedlogu, pružatelji kripto usluga obavljat će ulogu ‘vratara‘ zajedno s bankama, kasinima, agencijama za nekretnine i drugim tvrtkama za upravljanje financijskom imovinom koje imaju ‘povlašteni položaj‘ za otkrivanje sumnjivih aktivnosti. Također, mjere pojačane dubinske analize primjenjivat će se i na transakcije povezane s visokorizičnim zemljama, koje će se naći na EU popisu rizičnih.

- Zakon cilja na gotovinske transakcije i imovinu visoke vrijednosti poput automobila, umjetnina, satova, brodova i zrakoplova – navode iz Unije dodajući da su to stvari ‘koje oligarsi najviše vole‘.

Sve gotovinske transakcije iznad 10 tisuća eura sada će se morati registrirati i moći će ih istražiti novo tijelo EU-a za borbu protiv pranja novca. Nogometni klubovi također su izdvojeni jer se smatraju sektorom visokog rizika nakon višestrukih optužbi za pranje novca.

27. travanj 2024 04:04